Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: [Matiq05] Makro - początki

Domyślnie [Matiq05] Makro - początki

Witam

Chciałbym przedstawić kilka moich zdjęć makro wykonanych Canon'em S3is + odwróconym Helios'em 44m-4

Proszę o opinie i tym bardziej o krytykę... co muszę poprawić.. jak poradzić sobie z niektórymi błędami... i ogólnie jakie błędy popełniam gdyż dopiero się uczę i nie wiem "co robić"

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.

Pozdrawiam

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Dopiero się uczysz? Idziesz w bardzo dobrym kierunku. Bardzo przypadły mi do gustu: 1, 7, 8 - jest w nich to co lubię (to coś)
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Dla mnie bomba. Ten pająk na pierwszych wyszedł naprawdę demonicznie :-) No i ta subtelna erotyka na 7. ;-) Super.
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Awatar Karola
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Świetne zdjęcia
    1 i 3 mnie rozwaliły, gratuluję.

Coś już napisał

Domyślnie

Jak na początek naprawde bardzo dobrze

Z ile cm ostrzysz takim zestawem ?;>

Domyślnie

Nawet nie patrzyłem od ilu ostrzy :P ale przed chwilą sprawdziłem i ostrzy od 5-6cm od "obudowy" a od szkła jakieś 7-8cm

Dzięki za opinie... ale raz się spotkałem z opinia że we wszystkich fotka brakuje lepszej ostrości... i moje pytanie czy może to być wina czasu naświetlania ?? większość fotek była z 1/60s ? czy to mało ?
    Canon S3IS + Helios 44m-4 + dyfuzor DIY

http://www.youtube.com/user/Matiq05

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zależy co kto uważa za "lepszą ostrość"... - zresztą, na odbitkach też masz nieostry obraz?
    Czas jest do utrzymania, ale przy makro (b. niewielkich odległościach od obiektu) niewielkie przesunięcie obrazu rzutujące później na odbiór jest niestety łatwe do "uzyskania".

Tak w ogóle, to bardzo fajne foty, zwłaszcza naliściaki in figlanti
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Jeśli robisz bez statywu - zaopatrz się w niego koniecznie! Przy takich czasach z "utrzymaniem" nie ma wtedy żadnego problemu, o ile oczywiście obiekt nie ma ADHD
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Domyślnie

Hmm... o statywie myślałem ale na razie nie mam funduszy a podobno byle jakiego nie opłaca się kupować. Tylko ciekaw jestem jak czesto bym go używał i czy to jest praktyczne gdy sie lata za "robalami". Zanim bym rozstawił to już pewnie bym musiał gdzieś indziej ustawić bo robal by zmienił pozycje... No i np. zdjęcie żółtego pajączka robiłem aparat trzymając do góry nogami... ze statywem trudno by było :P Przy następnym wypadzie zmniejszę czas naświetlania do np. 1/200 zobaczymy czy będą widoczne zmiany w ostrości
    Canon S3IS + Helios 44m-4 + dyfuzor DIY

http://www.youtube.com/user/Matiq05

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matiq05 Zobacz posta
    Hmm... o statywie myślałem ale na razie nie mam funduszy a podobno byle jakiego nie opłaca się kupować. Tylko ciekaw jestem jak czesto bym go używał i czy to jest praktyczne gdy sie lata za "robalami". Zanim bym rozstawił to już pewnie bym musiał gdzieś indziej ustawić bo robal by zmienił pozycje... No i np. zdjęcie żółtego pajączka robiłem aparat trzymając do góry nogami... ze statywem trudno by było :P Przy następnym wypadzie zmniejszę czas naświetlania do np. 1/200 zobaczymy czy będą widoczne zmiany w ostrości
    Faktycznie byle jakiego do makro nie kupuj, bo tylko wyrzucisz pieniądze. Ale jak kupisz odpowiedni to nie pożałujesz. Oczywiście jest wiele sytuacji, kiedy się nie używa statywu (bieganie), ale w innych sytuacjach pomoże ci zrobić o wiele lepsze ostrościowo foty.
    A pająki niezłe.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów