Generalnie 50/1,4 na 1,4 to nie jest dobre ustawienie z tym szkłem, mydli troszkę... f:2, odrobinkę (tak z pół EV) ciemniej, i dopalenie lampką odbitą od ściany/sufitu/filaru, ładniej "wyciąga" główny temat zdjęcia z tła.
Generalnie 50/1,4 na 1,4 to nie jest dobre ustawienie z tym szkłem, mydli troszkę... f:2, odrobinkę (tak z pół EV) ciemniej, i dopalenie lampką odbitą od ściany/sufitu/filaru, ładniej "wyciąga" główny temat zdjęcia z tła.
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
generalnie tak, teraz już wiem trzeba tylko lampkę posiadać
Ja i tak wszystko ustawiam 'na czuja' i podziwiam Was, że tak nad tymi ustawieniami panujecie
strasznie przesadzasz z obróbką - rozjaśnianie DODGE na neutralnej warstwie jest przesadzone koszmarnie. znajdź umiar : ) wyglądają jak lalki (2)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przy obiektywie 50mm mogłaś zjechać z czasem do 1/60 nie obawiając się*o niektóre sceny...
Ostatnio edytowane przez xpressive ; 18-06-2009 o 23:09 Powód: Automerged Doublepost
5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/
szukam umiaru, szukam ciągle Dzięki
Ale to też jest tak że nawet nie za bardzo chce mi się obrabiać jakoś szczególnie te zdjecia bo są takiej jakości że aż...
wtedy tego nie wiedziałamprzy obiektywie 50mm mogłaś zjechać z czasem do 1/60 nie obawiając się*o niektóre sceny...
Ostatnio edytowane przez missgruszka ; 18-06-2009 o 23:15
jak na pstrykane z boku ślubne po raz pierwszy bardzo fajnie
wydaje mi się ze obróbka gdzieniegdzie przegięta
w 10 ta pani zboku zbędna z aż takim rozmyciem
tak jak i w 15 zbędne te dzieci i pion bo naturalny śmiech młodej "robi" tą fotę
11 chyba warto byłoby jeszcze raz obrobić
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
Zbyt subiektywna rada. Lampa to akcesorium fotograficzne, używane wtedy, gdy jest potrzebne. Nie zawsze jest potrzebna. Nie każdemu w tym samym stopniu jest potrzebna co Tobie, bo każdy ma inny styl czy potrzeby w swojej tematyce. Tak więc proszę - bez zbędnej demagogii czy wymuszania/narzucania swojego zdania/stylu.
Odwracając kota ogonem i pisząc personalnie - Ty znowóż wg mnie (czyli subiektywnie) nadużywasz stosowania lampy. Każdemu więc wg potrzeb proszę a nie na siłę .
No kurcze nie demonizujcie że ten obiektyw na 2.0 mydli :P Robiłem fotki na 1.6 i nie ma problemu, fakt żyleta to to nie jest ale zdjęcie złe także nie wychodzi :]
Lampa rzecz czasem przydatna a czasem absolutnie zbędna, zależy od warunków i efektów które chce się osiągnąć.
wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink: