Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: PowerShot A530 - Blokada Karty!

mirobar
    Guest

Unhappy Canon PowerShot A530 - Blokada Karty! Pomocy

Witam wszystkich na forum.

Mam nadzieję że ktoś będzie mógł mi pomóc. Otóż pojawił się problem a mianowicie po włączeniu aparatu pojawia mi się na ekranie kominikat Blokada Karty!! Nie mogę zrobić zdjęcia, sformatować karty, wszystkie pozostałe fukcje działają. Zformatowałem kartę przez czytnik w laptopie niestety nic to nie pomogło, włożyłem inną kartę SD również nie pomaga.
    Czy ktoś ma pomysł co z tym fantem zrobić? Proszę o pomoc
    Ostatnio edytowane przez mirobar ; 17-06-2009 o 18:02

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

U mnie pojawia się identyczny komunikat.
    Aparat, mój aparat, informuje mnie, że włożona karta jest zabezpieczona przed zapisem. Po przesunięciu takiego małego suwaczka na krawędzi karty i ponownym włożeniu karty do aparatu - kominikat się już nie pojawia.

mirobar
    Guest

Domyślnie

Z przesuwaniem suwaczka na karcie już próbowałem, niestety nic to nie pomaga. Może trzeba wgrać nowe oprogramowanie? Ma ktoś większą więdzę na ten temat?
    Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za wszelkie pomocne informacje

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Sam z siebie nagle ten komunikat się pojawił, czy po jakiejś "przygodzie" z aparatem?

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

całe to blokowanie karty to taki pic, że w czytniku jest po prostu blaszka która jest przygięta gdy na karcie jest pozycja 'unlock' i odgięta w pozycji 'lock' - bądź odwrotnie, w każdym razie pewnie blaszka na stałe ci się odgięła/przygięła - trzebaby ręcznie to odgiąć/przygiąć i po sprawie - na potrzeby połamanej obudowy mojej karty SD tak 'stuningowałem' swój czytnik (o tyle łatwiej że to taki zewnętrzny SD za 5 zł, nie w aparacie) tak że niezależnie od położenia prztyczka na karcie, czytnik odczytuje ją.

in film we trust

mirobar
    Guest

Domyślnie

Serdeczne dzięki dla Sennera taka pierdoła a faktycznie wystarczyło że poruszałem tam tą blaszką w czytniku aparatu no i się naprawił kurde a takie piękne widoki z Rodosu nie zostały uwiecznione przez durnowatą blaszkę
    Jeszcze raz wielki dzięki za pomoc. Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirobar Zobacz posta
    Jeszcze raz wielki dzięki za pomoc. Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi
    oj nie, z tymi dzieciami niekoniecznie ale dzięki ;]

in film we trust

Awatar ollaj
    Miasto
    mazury

Domyślnie

Witam wszystkich-
    ja tu pierwszy raz i od razu się przypinam- mam ten sam problem-

po włożeniu karty pojawia się komunikat "karta chroniona przed zapisem", z tym, że komunikat pojawia się również po włożeniu innej karty lub gdy karty nie ma! Choć tu akurat nie zawsze- Nie do końca rozumiem, którą blaszke powinnam ruszać- w aparacie czy na karcie? Kartę sformatowałam w laptopie, w aparacie się nie da. Pojawia się tez komunikat err02.

A może powinnam nic nie ruszać i czekać na gwarancję? Z tym też mam problem, bo muszę czekać do końca lipca, a to pół roku
    Pomożcie mi, proszę... Ja taki laik i mi trzeba dosłownie wszystko...

I jeszcze pytanko- w canon 1000D jest opcja robienia zdjeć bez karty- skorzystałam z niej, jednak przy próbie zrzucenia zdjęć do laptopa okazało się, że nie mam zapisanego ani jednego... ? Dlaczego tak sie stało? co źle zrobiłam?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ach! Dodam, że przesuwanie suwaczka na karcie nic nie daje.
    Ostatnio edytowane przez ollaj ; 09-04-2012 o 09:42 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Chyba chodzi o to, że w gnieździe karty w aparacie z boku jest taka blaszka, która jest wciskana gdy wkładasz kartę. Gdy kartę zablokujesz Lock wtedy karta nie wciska tego styku. U Ciebie przypuszczalnie karta nie wciska go poprawnie i aparat "myśli", że karta jest zablokowana.
    Tak przynajmniej zrozumiałem powyższe posty, nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałem.

Co do zdjęć bez karty, to aparat robi zdjęcia, ale ich nie zapisuje, jest ono w pamięci aparatu dopóki jest na podglądzie, jak wyłączysz to się kasuje.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

W moim A710IS też odgiął się styk powodujący blokadę zapisu na karcie, z tym że ja korzystam z dodatkowego oprogramowania CHDK, które powoduje, że aby ono zadziałało automatycznie, konieczna jest właśnie blokada zapisu karty. Oczywiście pomimo tego z tym oprogramowaniem zapis na karcie jest możliwy.
    Dodatkowy plus CHDK.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów