Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 40D + M42 + Tair 3S - błędny pomiar światła

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Na heliosie 44m4 58/2 ta sama przypadlosc. przymykanie przyslony o kazda kolejna dzialke to mocniej musze korygowac na minus. Na pelnej dziurze jest okej.
    Nie ma w tym nic dziwnego. Pisałem kiedyś już o tym, ale nie pamiętam w którym wątku.

Podpinając M42 mierzysz ekspozycję na przysłonie roboczej, a nie na pełnym otworze jak to się dzieje w przypadku EF. Im większa przysłona, tym mniej światła do zmierzenia i światłomierz "postrzega" fotografowaną scenę jako ciemną. Następnie usiłuje ją rozjaśnić do średniej szarości proponując zbyt długie czasy. Stąd przepalenia.
    Dlatego im bardziej przymykasz, tym gorzej dla pomiaru.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Dopiero zaczyna Awatar Kito
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

na Pentaconie 4/200 i jupiterku 3,5/135 mam to samo. Nie są to może przepalenia ale widać różnicę. A na LifeView jest idealnie czy to będzie f3,5 czy f22 ... dlaczego tak jest ??
    FB - http://www.facebook.com/krzysztof.kito.wierzbicki
    C40D, C5DMKII, 6 szkiełek (w porywach do 10) i kilka lampek
    Ślubne i inne na www.fotoduet.eu

przybijpiątkę
    Guest

Domyślnie

30D + PENTACON MC 1.8/50 ten sam problem. Wraz z domykaniem przysłony(tryb Av), światłomierz dobiera inny czas jednak zbyt długi.Korekcja na minus niezbędna.Na pełnej dziurze ok.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Hallo - ludzie
    czytajcie wątki - te poprzednie znalezione w szukajce też
    ten problem będzie się powtarzał na każdym szkle wraz z domykaniem przysłony
    niezależnie od chipa

Domyślnie

Ja tu czegos nie rozumiem. Jesli ktos lubi zabawe z systemem M42, ciagla korekta ekspozycji w roznych szklach, powinna w zasadzie stanowic dla niego dodatkowa atrakcje. Zwlaszcza, ze jest to dosc powtarzalny proces dla kazdego szkla, wiec idzie sie przyzwyczaic.

Inna sprawa, ze na przyklad dwa takie same obiektywy, moga wymuszac nieco inne ustawienia EV. Tak wlasnie akurat mialem w przypadku Taira 3S.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

jeśli na pełnej dziurze [f1:2,8] masz czas 1/60sek
    to raczej normalne jest że po domknięciu do f1:4 dla takiej samej ekspozycji musi być czas 1/30 a nie jak pokazuje światłomierz 1/20sek
    przy pełnym otworze mierzy poprawnie to nie rozumiem jaki jest problem żeby na Manualu poprawnie przekręcić kółko z czasem do zadanej wartości a nie slepo patrzeć na to co pokazuje elektronika

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam 4 manualne szkła w torbie, w tym jedno systemowe (TS-E), z każdym jest problem z mierzeniem światła przez wizjer. Na pełnej dziurze jest spoko, niemniej jednak, po przymknięciu (w przypadku ts-e po przechyleniu) jest sieczka. Ja używam do tego po prostu LV, albo korekty na oko. I sprawdza się
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów