http://tech.wp.pl/kat,1009789,title,...wiadomosc.html
Może być ciekawe rozwiązanie dla osób korzystających z oświetlenia ciągłego (jakieś niewielkie packshoty). Ale przede wszystkim fajne do domu, ciekawe jak z ceną będzie.
http://tech.wp.pl/kat,1009789,title,...wiadomosc.html
Może być ciekawe rozwiązanie dla osób korzystających z oświetlenia ciągłego (jakieś niewielkie packshoty). Ale przede wszystkim fajne do domu, ciekawe jak z ceną będzie.
W sumie to zadna rewelacja... Diody RGB sa juz od dosc dlugiego czasu na rynku, sterowanie w ich przypadku kolorem nie jest problemem, a jesli mozna sterowac kolorem to dlaczego by nie sterowac tak zeby jechac od zoltego do bialego ?Problemem tutaj moze byc 8W mocy. Jak wypuszcza na rynek to ludzie zweryfikuja zapotrzebowanie i bedzie wiadomo czy to dobry pomysl czy nie.
Ostatnio ktos wklejal link w temacie o filmach na 5dmkII do filmiku na ktorym pokazany jest panel wlasnie z mozliwoscia ustawiania cieploty swiatla i mocy - cena, nie pamietam ale grubo za gruba jak na panel na diodach rgb moim zdaniem... tylko ze tam ich bylo grubo ponad 100 sztuk jak nie wiecej... co moglo by dac jakies sensowne oswietlenie.
hm a czy wcześniej nie było przypadkiem żarówek z regulacją barwy tyle, że bez pilota? Wydaje mi się, że takA kwestię pilota można rozwiązać po domowemu i samemu coś stworzyć, może nie tak wspaniałego ale na pewno duużo tańszego
podobnie jak z wężykami albo pilotami do Canonów![]()
Z regulacja barwy nie kojarze, byly z regulacja mocy przez co zmienial sie kolor od "bialego" do zoltego![]()
żeby to tylko miało normalne spektrum światła...
regulację mocy (tutaj napięcia, bo od tego w tym wypadku będzie zależała moc-pobór prądu się nie zmieni) można rozwiązać nawet w domu bez wielkiej wiedzy, wystarczy pójść do jakiegoś budowlanego i poprosić o włącznik z potencjometrem tzw ściemniacz ręczny (chyba taka jest nazwa, jeśli się mylę przepraszam), i już możemy sobie żarówkę przyciemnić do wartości jaką chcemy.
Ale w wątku raczej chodzi o to aby robić to bezprzewodowo. W tym wypadku wiedza elektronika+wiedza lub gotowe schematy znalezione w sieci, łączymy ze ściemniaczem i właściwie gotowe
Nie wiem jak jest z żarówkami LED, ale na opakowaniach typowych energooszczędnych świetlówek widziałem ostrzeżenie żeby nie używać z potencjometrem. Oczywiście wszystko można zrobić samemu, można także rzucać kapciem w wyłącznik. Natomiast zainteresował mnie sam pomysł, nie spotkałem się jeszcze z żarówkami sterowanymi pilotem (tylko oświetleniem opartym na całym schemacie, i wiążącym się z przebudową urządzenia czy sieci elektrycznej w domu) a tu proszę żaróweczka i pilocik - iść, kupić, przywieść i wkręcić. Czy znajdzie zastosowanie w fotografii - wątpię, szybciej przy wideofilmowaniu