Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 600 - Wkladamy baterię i...

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie Canon 600 - Wkladamy baterię i...

Heja wszystkim :-)

Mam sobie taka zagwozdkę - problem możne jest i głupi i trywialny i mocno teoretyczny, nie wspominając o tym ze gra nie warta świeczki ale jakieś hobby trzeba mieć ;-)
    No wiec tak: w jednej rece Canon 600 bez baterii ale za to z częściowo wypstrykanym filmem, w drugiej 2CR5. Trzymając te dwie rzeczy tak sobie siedzę i myślę - włożyć czy kombinować...
    Osiągnąć chciałbym dwie rzeczy
    a) działający aparat
    b) nie zmarnować filmu
    O ile cześć a jest stosunkowo prosta, bo wystarczy włożyć baterie, to co do b mam wątpliwości - stad tez pytanie: może ktoś wie co się dzieje po włożeniu baterii ? Gdybym nie był sobą, to bym to olał, włożył, niech się dzieje co się chce ale ja lubię kombinować :] i widzę możliwości:
    1. Aparat zwinie film do rolki, włączy się
    2. Aparat włączy się nie zwijając filmu do rolki ale resetując licznik zdjęć
    3. Aparat włączy się, nie zwinie filmu oraz za pomocą szklanej kuli (lub tajnego akumulatorka podtrzymującego) wywróży ile zdjęć było zrobione

Jeżeli zrobi 1. to klapa, bo nie pamiętam ile zdjęć było zrobionych... jedynie mogę założyć ze ok 20 i przewinąć film na odpowiednie miejsce. Ew. można pomierzyć czas zwijania filmu. Lub jeszcze ew. znacie jakis sposób żeby oszacować na której klatce jesteśmy ? (rozwinąć i zmierzyć ? wydaje się mieć sens)
    Jeżeli 2. to jest dobrze - do momentu kiedy się film skończy - czy Canony maja jakiś bezpiecznik zapobiegający zerwaniu filmu ?
    Jeżeli 3. to... to raczej mało prawdopodobne.

No, to potrułem ;-) i mi lepiej :D
    Wiec jak by ktoś wiedział co się dzieje z aparatem po włożeniu baterii, niech da znać :-)

Pozdro,
    Pawel
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Specjalnie dla Ciebie wyjąłem baterie ze swojej 600tki i już Ci mówie.

Opcja 3 - "Szklana kula"
    nic nie zwinął, ani nie rozwinął, pokazało na tej klatce na której był...czyli ktoś pomyślał zanim zrobił. Z tym że ja baterie wyjąłem na chwile, wszystko pogasło, zaraz założyłem. Nie wiem ile bateria podtrzymująca wytrzymuje i wogole nie wiem gdzie jest bo miejsca na nią nie widzę.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Tak na marginesie: 240zł za EOSa 600 (wersja grafitowa) w stanie wzorcowo - kolekcjonerskim. Co Wy na to?
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Dziękuje za eksperyment
    Ale ciekawe jest to bo takie zachowanie wydawało mi się zupełnie mało prawdopodobne - też się bateryjki podtrzymania nie doszukałem.
    No a że u mnie jednak leżał trochę dłużej bez zasilania... No to przygotowanie do zmierzenia czasu zwijania - i niespodzianka - też pamięta numer klatki.
    Inna rzecz, że rzeczywiście gra nie była warta świeczki, bo sie okazuje ze mam raptem dwie klatki wolne ;-)
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Hi hi, to ja miałem ostatnio jeszcze lepszą zagadkę z EOSem 300V. Ni z gruchy ni z pietruchy zdechła mi bateria w połowie przewijania filmu między zdjęciami. Nie wiem, dlaczego tak zrobiła, bo była w miarę nowa a aparat nie sygnalizował, że jest słaba, ale mniejsza z tem. Efekt był taki, że film ruszył, ale nie dojechał do kolejnej klatki i aparat zdechł. Następnego dnia kupiłem nowe baterie, włożyłem do aparatu pełen różnych teorii, co to będzie - a aparat jak gdyby nigdy nic dociągnął film o brakujący odcinek i można było robić dalej. Wot, tiechnika! :O

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

Moj 300 sygnalizowała pare razy właśnie wyczerpaniem baterii zwarcie, naczęściej na silniczku filmu gdy klisza sie jakoś przyblokowała na moment, czasmi wystarczył restart aparatu, czasami minimalne puknięcie w puszke (wiem ze to metoda zenitowa ale działa)
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

birez, możliwe że jest akku podtrzymujący wlutowany na stałe, albo że nr klatki jest oznaczany jakoś mechanicznie albo magnetycznie w puszce.

Nerissa
    Guest

Domyślnie

Aloha,

A ja mam problem: w połowie filmu w 300v padły baterie. Nowe udało mi się kupić dopiero tydzień później - no i kicha, bo aparat zdurniał. Wyświetla symbol rolki filmu i nie reaguje na nic. Nie pamiętam, ile klatek było zrobione, a szkoda mi film zwinąć do końca i oddać do wywołania - mniej więcej w połowie był zużyty, ale nie pamiętam, czy do końca zostało 11 klatek czy 17. Gdyby to było byle co, to bym zwinęła, ale to Provia. Co zrobić w tej sytuacji? Wybebeszyć film w ciemni, odciąć zrobiony kawałek, schować do innej kasetki i oddać do wywołania, a resztę założyć na nowo? I czy aparat nie zgłupieje, skoro film będzie niestandardowej długości?

Czy jest możliwość, by zmusić aparat do dalszej pracy na tym filmie?

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Witam koleżankę po sąsiedzku
    A jak miałaś puszkę ustawioną? Zostawia końcówkę czy nie? Słuchaj, jeśli nawet nie zostawia, to zwiń to do końca, w fotku Ci wyciągnął końcówkę. Założysz znowu i "na ślepo" przestrzelisz do 17tej klatki(najwyżej będzie kilka pustych lub kilka pokrytych podwójnie). Masz niewiele do stracenia, więc warto spróbować.

Czyli możliwość jest, ale trzeba wyjąć i włożyć z powrotem.

Nerissa
    Guest

Domyślnie

O, o tym nie pomyślałam. Racja!
    Bo on mruga tak, jakby już zwinął cały film - ale nie podejrzewam go o to, nie było nic słychać.
    Ustawiony jest tak, że zwija całkowicie. Da się ustawić inaczej? Poszukam w instrukcji...
    Dzięki, sąsiedzie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów