Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: luz przy zapiętym obiektywie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie luz przy zapiętym obiektywie

Witam,

Nie znalazłęm nic na forum w tym temacie ale ..jak to jest u Was przy zapiętym obiektywie... czy jak złapiecie za obudowe obiektywu to rusza sie ona (okręca o drobine w lewo i prawo) minimalnie... 0,5 mm czy siedzi na styk i nierusza... wydaje mi sie że tego nie miałem a teraz mi to strasznie przeszkadza... i denerwuje.

mgtan
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    Nie znalazłęm nic na forum w tym temacie ale ..jak to jest u Was przy zapiętym obiektywie... czy jak złapiecie za obudowe obiektywu to rusza sie ona (okręca o drobine w lewo i prawo) minimalnie... 0,5 mm czy siedzi na styk i nierusza... wydaje mi sie że tego nie miałem a teraz mi to strasznie przeszkadza... i denerwuje.
    Zależy jaki obiektyw, czasami tak. Bagnet nie jest spasowany na wcisk ze względu choćby na roszerzalność temperaturową materiałów albo na łatwość montażu/demontażu.

Póki nie chodzi przód-tył możesz spać spokojnie.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Kwestia modelu. Ja mam inna ciekawostkę. Z tego co zauważyłem nowsze szkła canona lżej się mocują na bagnecie, niż klasyki typu 50/1.8 mk I. Zaznaczam, że piszę o bagnetach w stanie wzorcowym - bez rys, szczerb, czy innych "ran".
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Domyślnie

24-105... ale to denerwuje przy zoomowaniu... uważam że przed tą cholerną kalibracją tego nie miałem. Dziś miałem podpiete w sklepie 35 1.4 i była sztywno... a tu luzik denerwujący. W przód i w tył nic nie chodzi jest perfekcyjne w tej płaszczyźnie.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Nie mam teraz przy sobie aparatu ale z tego co pamiętam to szkła tak chodzą na bagnecie ( jestem wręcz pewien )- nie patrz na to tylko rób zdjęcia ( one są wazne !!)

Domyślnie

zdjęcia primo...a po secundo zdjęcia... a potem ...potem... potem ergonomia i komfort pracy... a to mnie wkurza

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

normalny luz pierścieniowy. Co być chciał dokręcać szkła na śruby?;-> Musi być jakiś tam minimalny luz w mechanizmie zapadkowym. Znaczy no musi nie musi - technologicznie był jest i będzie bo inaczej to by się nie wypięło potem
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

mgtan, ja w swoim egzemplarzu nie zauważyłem żadnych luzów, ani w płaszczyźnie poziomej ani na boki, a zdaje się mamy te same zabawki. Luzy pierścieniowe?... no nie znam się, bo nie mam, również ze swoją 50-tką. Tubus też (jeszcze) nie lata. Może z czasem "samo" się wyrabia?...

Zobacz jeszcze tu, nie miałem czasu studiować:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14466
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2784
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

50 1.4, 28-135 i 17-40 u mnie siedzą sztywno i nie latają ani trochę.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

U mnie wszystkie obiektywy tak maja a mam ich kolo 10-tki. Lecz ruszyc ten luz przez przypadek obracajac ktoryms z pierscieni raczej sie nie da.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów