Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Obiektyw do Canona 40d

shopenka
    Guest

Domyślnie Obiektyw do Canona 40d

Witam, potrzebuje pilnej rady w doborze obiektywu, standardowego zooma do canona 40d, przez długi czas byłem przekonany do Canona 17-55 f 2.8, jednak np. w porównaniu do Sigmy cena jest b. wysoka Canon 4000 zł, Sigma 18-50 F/2.8 EX DC MACRO + UV ! (C) kosztuje ok. 2300 zł, czy Canon jest wart tej ceny?? Jakie macie doświadczenia? Będę bardzo wdzięczny za (p)odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Sebastian

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Jest wart. Płacisz za piękny obrazek od pełnej dziury, szybki i dokładny AF i stabilizację. Sigmę musisz minimalnie domknąć, AF nie należy do najszczęśliwszych a stabilizacji nie ma wcale.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

A z tych 2ch propozycji najlepszy wg mnie jest wyselekcjonowany Tamron 17-50 f/2.8 ;P
    Piekny obrazek od 2.8, celny AF (niestety glosny i umiarkowanie wolny) i brak mu ISa - za to kosztuje mniej niz polowe ceny Canona i mniej o kilka stowek od Sigmy.

PS polecam szukajke
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Domyślnie

Też stoję przed zakupem standardowego zooma do EOS 40D, przy którym przez półtora roku miałem 28-105 USM przełożonego z analoga EOS 300. Nie wiem, co z nim jest nie tak, ale o ile w analogu był i jest REWELACYJNY, o tyle w niepelnoklatkowej cyfrówce nie jestem w stanie uzyskać takiej ostrości, na jaką stać ten obiektyw.

Sigmy w ogóle nie brałem pod uwagę ze względu na fatalne doświadczenia z tymi obiektywami. Wahałem się pomiędzy Canonem 17-55 f2.8 IS USM, Tokiną 16-50 f2.8 i Tamronem 17-55 f2.8. Tokina odpadła pierwsza, choć ma najbardziej "pancerną" budowę w tym towarzystwie. Gdyby Canon był o 2000 zł tańszy, no niech będzie nawet 1500 zł tańszy - nie zastanawiałbym się. Ale nie za taką cenę! Przecież on jest droższy, niż "elka"! Wybrałem i kupuję Tamrona, choć zdaję sobie sprawę, że "przesiadając się" z USM na tamronowski autofocus będę musiał się przyzwyczaić... Jeżeli mógłbym coś podpowiedzieć: poczytaj testy obiektywów na stronie optyczne.pl - mnie to bardzo pomogło.

ElSor - a w jakim sensie użyleś określenia "wyselekcjonowany"?

Pozdrawiam
    ManWithTheDog

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    A z tych 2ch propozycji najlepszy wg mnie jest wyselekcjonowany Tamron 17-50 f/2.8 ;P
    Piekny obrazek od 2.8, celny AF (niestety glosny i umiarkowanie wolny) i brak mu ISa - za to kosztuje mniej niz polowe ceny Canona i mniej o kilka stowek od Sigmy.

PS polecam szukajke
    Co do celny AF - popróbuj w złych , ciemnych warunkach to zmienisz zdanie... AF owszem jest głośny ale wcale nie taki wolny. Jak masz kasę to bierz Canona. Sigma 18-50 to jedno z najmniej udanych szkieł tej firmy
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tamron 17-50 + czerwone-wspomagacze z 430ex II i AF daje sobie radę nawet w ciemnościach.
    Sprawdzone.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Co do celny AF - popróbuj w złych , ciemnych warunkach to zmienisz zdanie...
    Z 10 koncertów tym szkłem zrobiłem i jedyne do czego można by się przyczepić to odgłosy - zdjęć nieostrych miałem może 5% a warunki na 2.8-1/30-3200.

Kwestia egzemplarza pewnie...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shopenka Zobacz posta
    Witam, potrzebuje pilnej rady w doborze obiektywu, standardowego zooma do canona 40d, przez długi czas byłem przekonany do Canona 17-55 f 2.8, jednak np. w porównaniu do Sigmy cena jest b. wysoka Canon 4000 zł, Sigma 18-50 F/2.8 EX DC MACRO + UV ! (C) kosztuje ok. 2300 zł, czy Canon jest wart tej ceny?? Jakie macie doświadczenia? Będę bardzo wdzięczny za (p)odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Sebastian
    Witam, miałem podobny problem jak ty byłem 2 miesiące temu na etapie zmiany aparatu i obiektywu jak widać mój wybró padł na 40D i wyżej wymienianą Sigme (za która zapłaciłem 1800 zł a nie 2300 jak piszesz tutaj masz linka http://www.fotoceny.pl/tow/14473_Sig...O_Raty_0_.html do tego filtr Hoya UV 72 mm ok 50 zł po zakupie body i obiektyw pojechał do Sigmy na kalibrację. Co mogę powiedzieć po użytkowaniu światło 2.8 hmm jest bo jest a zdjęcia trzeba zaczynać robić od f4 tak jak zresztą pisze w teście swoją drogą zerknij sobie http://optyczne.pl/ranking_czytelnik...h_zoomów.html jak narazie jest na wysokim 2 miejscu. Nie mam bezpośredniego porównania z Tamronem jak i Canonem wiem, że tego pierwszego bardzo polecają na CB ale też wiem, że większość użytkowników CB jest uprzedzona co do Sigmy.

W swoim zestawieniu może zerknij jeszcze na obiektyw, który ostatnio przykuł moją uwagę tj. Canon EF 17-40 f-4 L Usm w świetnym stanie ostatnio było do wyrwania na CB za ok 2300 zł.
    Ostatnio edytowane przez adisb ; 16-06-2009 o 08:21

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adisb Zobacz posta
    Nie mam bezpośredniego porównania z Tamronem jak i Canonem wiem, że tego pierwszego bardzo polecają na CB ale też wiem, że większość użytkowników CB jest uprzedzona co do Sigmy.
    Pozostaje pytanie czy te polecenia i uprzedzenia powstały jako "fanaberie użytkowników forum Canona" czy na podstawie opinii i doświadczeń własnych, czy też przeczytanych u innych?

Gdybym nie miał kilku Tamronów i Sigm w swoich rękach przez krótszy lub dłuższy czas to może też bym się dziwił.
    A tak to - nigdy więcej Sigmy.
    Ty wydałeś troszkę forsy na Sigmę, więc to zrozumiałe że będziesz się upierał, że dobrze wydałeś pieniądze. Ale skoro nie masz porównania, to i Twoje zdanie ma niewielką wartość (brutalne ale prawdziwe).

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ty wydałeś troszkę forsy na Sigmę, więc to zrozumiałe że będziesz się upierał, że dobrze wydałeś pieniądze. Ale skoro nie masz porównania, to i Twoje zdanie ma niewielką wartość (brutalne ale prawdziwe).
    a gdzie to piszę, że zachwalam i że dobrze wydałem $ na ten obiektyw jak narazie to mam mieszane uczucia co do jego użytkowania i tego na co mi pozwala.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów