Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Obiektyw do Canona 40d

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    Tamron 17-50 + czerwone-wspomagacze z 430ex II i AF daje sobie radę nawet w ciemnościach.
    Sprawdzone.
    Tyle to też wiem ale nie wszyscy muszą mieć zewnętrzną lampę czy też nie zawsze chce się jej używać...

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Z 10 koncertów tym szkłem zrobiłem i jedyne do czego można by się przyczepić to odgłosy - zdjęć nieostrych miałem może 5% a warunki na 2.8-1/30-3200.

Kwestia egzemplarza pewnie...
    Może współpracy z konkretna puszką. Znaczy ja nie mówię żeby to była tragedia, ale on lubi sobie nie trafić przy 17mm w trudnych warunkach. Na 50mm - 0 zastrzeżeń. Główna bolączka to słaby dół...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Hmm... Jeszcze parę takich wątków i zacznę się zastanawiać nad zmianą szkła...

W końcu się wezmę i zrobię jakieś dokładniejsze testy, ale na razie nie mam żadnych zastrzeżeń do tej sigmy. Naprawdę jest aż tak źle? ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

Domyślnie

ja tez mam tą sigme i nie narzekam wykorzystuje ją do ogulnej reporterki

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Hmm... Jeszcze parę takich wątków i zacznę się zastanawiać nad zmianą szkła...

W końcu się wezmę i zrobię jakieś dokładniejsze testy, ale na razie nie mam żadnych zastrzeżeń do tej sigmy. Naprawdę jest aż tak źle? ;-)
    Nie tylko ty a co do testu chętnie pomogę...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli nie masz zastrzeżeń to nie jest źle. Najpierw słuchaj siebie, potem ogólnych opinii.
    Jak mnie się ktoś pyta "jak przetestować obiektyw" to mówię "porób nim zdjęcia miesiąc, dwa i sobie odpowiedz czy Ci pasuje" . Nie ma sensu robić onanistycznych testów jeśli w Twoich zdjęciach wynikowych nie widzisz nic złego w danym szkle.

Moje Sigmy (18-55 3.5-5.6, 20 1.8, któraś z 70-300 nie pamiętam która) pudłowały z AF - najpierw w sytuacjach zdjęciowych, potem by wykluczyć błąd fotografa porobiłem testy. I tyle... powiedziałem papa Sigmie.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manwiththedog Zobacz posta
    ElSor - a w jakim sensie użyleś określenia "wyselekcjonowany"?
    Mam na mysli ze nie ma problemow jak ten ponizej oraz innych typu mydlo, BF/FF ...

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Co do celny AF - popróbuj w złych , ciemnych warunkach to zmienisz zdanie...
    Moj egzemplarz nie ma zadnych problemow (moze to tez potwierdzic poprzedni wlasciciel - uczestnik tego forum) :-D

Nie watpie ze Canon jest lepszy no ale na 100% nie jest dla mnie wart doplaty 2000 zl - za to mam dodatkowo jakas dobra stalke :-P
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Bywalec

Domyślnie

"Sigma 18-50 F/2.8 EX DC MACRO + UV ! (C) kosztuje ok. 2300 zł,"

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/401702 1800pln

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    [...]Nie ma sensu robić onanistycznych testów jeśli w Twoich zdjęciach wynikowych nie widzisz nic złego w danym szkle.[...]
    Jedyne czego mogę się przyczepić to jakby bledsze odwzorowanie kolorów. Wydaje mi się, że 50/1.8 i 70-200/4 są jakieś plastyczniejsze. Ale może to też kwestia taka, że częściej tej sigmy używam przy kiepskich warunkach. Albo kwestia bokeh...
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jedyne czego mogę się przyczepić to jakby bledsze odwzorowanie kolorów.
    Odwzorowanie kolorów przez obiektyw, w aparatach cyfrowych to iluzja. O wieeeelee mniej zależy od obiektywów niż od matryc i algorytmów. Dwa kliki i nagle robi się zupełnie różne. Ten sam obiektyw na dwóch różnych modelach aparatu albo nawet firmware może dać różne odwzorowanie kolorów, szczególnie jeśli robi się tylko w JPG i nie rusza nic w obróbce zdjęć - po prostu z powodu różnic w algorytmach przetwarzania obrazu.

Wydaje mi się, że 50/1.8 i 70-200/4 są jakieś plastyczniejsze.
    Plastyka obrazu to już inny temat niż odwzorowanie. Ale plastyka to już też i mocno subiektywny temat - co i jak tam się układa że nadaje zdjęciu głębię. Nie dziwne że stałka 50 1.8 i solidna Lka mają lepszą plastykę, co wcale nie znaczy że coś jest nie tak z tym szkłem...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Oj, może odwzorowanie to złe słowo. Chodziło mi o to, że w tych samych warunkach to Lką jakby od razu jakieś takie bardziejsze te zdjęcia wychodzą Ale też może być kwestia, że ja się gubię w szerokich kadrach i w nich trudniej znaleźć odpowiednią ekspozycję

W każdym razie AF raczej mi się nie myli (super dokładnych testów nie robiłam, w robaki trafia), szybkość AF bez zarzutu (ostatnio nawet foty na maratonie mtb robiłam, gdy na Lkę już był zbyt ciemno), wykonanie solidne, 3 lata gwarancji... Dopóki nie przejdę na FF to raczej się z tym obiektywem nie rozstanę...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów