Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Filtr UV na 17-40mm L

marcello
    Guest

Domyślnie

rozumiem, ze masz uv hoyi, i jak tam sie sprawuje podczas czyszczenia? jezeli masz slima to pewnie jakas wersja PRO1? moze super hmc PRO1? moze wyzsze modele maja mniej problemow z czyszczeniem. Uspokoiles mnie co do tego dekla pewien znajomy wmawial mi, ze czesto go gubi, wlasnie przez to, ze slabo mu sie trzyma na slimie, tez ma slima UV hoyi
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    akustyk, ten wpc marumi, taki tani nie jest ok 150 zl, plusem zapewne jest to, ze czysci sie idealnie w porownaniu z hoya ale na optycznych.pl troche kiepsko wypadl jako filtr UV, za to jest idealny jako lens protector
    Ostatnio edytowane przez marcello ; 16-06-2009 o 18:29 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcello Zobacz posta
    ale na optycznych.pl troche kiepsko wypadl jako filtr UV, za to jest idealny jako lens protector
    W pierszym poście pisałeś,że szukasz uszczelnienia, a nie filtru do UV, więc w czym problem?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

akustyk, ten wpc marumi, taki tani nie jest ok 150 zl, plusem zapewne jest to, ze czysci sie idealnie w porownaniu z hoya ale na optycznych.pl troche kiepsko wypadl jako filtr UV, za to jest idealny jako lens protector
    ano, nie jest tani, ale akurat musialem kupic slima (do ww. 17-40) i chcialem cos, co sie da wyczyscic (w odroznieniu od Hoji) i przy tym nie kosztuje fortuny. no i to Marumi jest chyba najsensowniejsze w tym wypadku.

a wlasnosci jako filtra UV... biorac pod uwage fakt, ze filtr blokujacy UV i IR juz siedzi przed matryca mojego aparatu... nie robmy sobie jaj z pogrzebu, prosze
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ano, nie jest tani, ale akurat musialem kupic slima (do ww. 17-40) i chcialem cos, co sie da wyczyscic (w odroznieniu od Hoji) i przy tym nie kosztuje fortuny. no i to Marumi jest chyba najsensowniejsze w tym wypadku.

a wlasnosci jako filtra UV... biorac pod uwage fakt, ze filtr blokujacy UV i IR juz siedzi przed matryca mojego aparatu... nie robmy sobie jaj z pogrzebu, prosze
    No to powinieneś chyba kupić Marumi Lens Protect, a nie UV?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja tak sobie myślę. A może UV firmy Samyang? :-D
    Testowane szkła - 85mm i 8mm fish wykazują doskonałą pracę pod światło - a jeżeli te filtry są tak samo pokryte jak te szkiełka? Poza tym na aukcji:
    http://allegro.pl/item657969837_samy...gwarancji.html
    W opisie mówią, że jest to ten sam rodzaj szkła co z filtrów B+W!!
    Może by dać kredyt zaufania dla UV-ki Samyanga? Ja się ostatnio poważnie nad tym zastanawiam... Może jak ktoś ma blisko do foto-tip'a i posiada jakąś inną UV by się przeszedł do nich i porównał? Bo naprawdę mi to bardzo chodzi po głowie. Z drugiej strony kosztuje tyle co nic praktycznie(mniej nawet niż Hoya standard!)więc niby możnaby zaryzykować...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    No to powinieneś chyba kupić Marumi Lens Protect, a nie UV?
    zasadniczo, to nie tyle "powinienes" co "mogles" - i wtedy jak najbardziej zgoda, bo dla matryc (czy dokladniej filtrow na matrycy) Canona UV czy Lens Protect to jest jeden pies. bo nawet jak te filtry na matrycy przepuszczaja troche wiecej pasma niz nakrecana szybka, to konia z rzedem temu, kto pokaze jakakolwiek zauwazalna roznice w praktyce

a co do mojego konkretnego zakupu... zasadniczo, to filtry typu Lens Protect jest duzo trudniej kupic niz UV-ki, bo sa rzadziej spotykane. no to kupilem to co bylo
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

... kolega Burton w tamtym watku wspomnial o Marumi Lens Protect DHG (ktory nie jest UV jak sam zaznaczyl) natomiast Ty kupiles Marumi UV DHG Lens Protect. Czyli Ty masz filtr UV, a Burton sam lens protector? nazwa prawie identyczna poza UV w nazwie... ponoc przy wersjach slim dekielek sie slabo trzyma. pzdr
    Tak to wygląda. Nie potrzebuję filtru UV więc mam Marumi Lens Protect DHG, który NIE jest UV :-P . Są obie wersje. Tą bez UV kupić trudniej - może dlatego, że tego typu filtry trafiają do ludzi, którzy wiedzą czego potrzebują ? Wszystkie mam wersje slim i dekle nie odpadają. Pozdrawiam.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów