-
Obertroll
Dużo zależy z jakiego punktu widzenia ktoś patrzy na wybór body. Tak jak Ty stawiasz sprawę to patrzą raczej profesjonaliści. Natomiast na te body zwraca uwage też wielu amatorów, a dla nich liczy się nie tylko super zaawansowany AF ale też np. pewna prostota rozwiązań, a tu Canon ma sporo do zaoferowania jak choćby właśnie brak "stupięćdziesięciu tysięcy" ustawień i punktów AF-a. Druga rzecz to niezwykła wręcz "gotowość do użycia" jpg-ów wychodzacych prosto z puszki 50D. Co do tego pomiaru światła hmmm... w wielu typowych sytuacjach ten w 40D sprawdza się znakomicie nie mam 50D ale moi znajomi na to nie narzekają.
To co piszę znam z autopsji. Dwóch moich znajomych stało właśnie przed takim wyborem i wybrali 50D (co nawet mnie też lekko zdziwiło). Powodem była oczywiście w pewnym zakresie cena ale też i (nie ma co ukrywać) bardziej amatorski charakter Canona.
Ogólniejsza refleksja jaka się mi nasuwa to to, że Nikon ma dziurawą ofertę dla ambitniejszych amatorów dla których jego body (od D300 w górę) są zwyczajnie zbyt zaawansowane i zbyt drogie. Trzeba przyznać, że tutaj Canon wstrzelił się ze swoją ofertą doskonale. Stąd pewnie tak niesamowita popularność 40D (ponad 80 tys. sztuk miesięcznie).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner 
Uprawnienia umieszczania postów