Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Jaki konwerter do SONY R1 ? - są takowe ?

Coś już napisał Awatar tomicher

Domyślnie Jaki konwerter do SONY R1 ? - są takowe ?

Witam !
    Wiem że z takim pytaniem powinienem się zgłosić na forum Sony ale szczerze mówiąc niezbyt sympatyzuje z tymi ludźmi. Zdecydowanie lepiej czuje się tutaj, dlatego też moje pytanie kieruje do was.

Otóż od jakiegoś czasu jestem posiadaczem hybrydy jaką jest SONY DSC R1.
    Aparat spisuje się świetnie ale jak to w hybrydzie niewymienialny obiektyw carl`a zeiss`a to powoli za mało. Bardzo mnie interesuje uzyskanie z tego obiektywu 24-110 możliwie jak najszerszego kąta.

http://www.swiatobrazu.pl/test_sony_dscr1lxzqxcnb.html - z tego linku dowiedziałem się o istnieniu oryginalych konwerterów dedykowanych do tego sprzetu. Zdziwiła mnie ta ramka na którą dopiero zakłada się konwerter. Czy bez niej uniemożliwione jest założenie jakiegokolwiek konwertera ?

Widzę na allegro konwertery RAYNOX, ciekawy jestem czy pasowałby dla mnie jakis ich odpowiednik ?

Proszę was o wszelkie rady i pomoc w doborze sprzętu.

Pozdro,
    Tom.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ta ramka to bardziej zabezpieczenie obiektywu. Wiesz oryginalne konwertery zapewne swoje waza i wkrecenie je bezposrednio w gwint obiektywu mogloby go uszkodzic (ciezar - w koncu nie jest on wewnetrznie ogniskowany, tylko sie wysuwa). Wiec sony takie ramki wymyslilo. Jak masz jakis prosty i lekki konwerter pasujacy gwintem do R1, to mysle, ze mozna bez ramki uzywac.

Coś już napisał Awatar tomicher

Domyślnie

Może moje kolejne pytanie będzie z gatunku tych idiotycznych ale mam nadzieje że mi wybaczycie...

Jak wygląda sprawa tego fish-eye`owego czarnego kółka wokół zdjęcia ? Czy ono występuje zawsze przy użyciu każdego konwertera ? Czy są takie które go nie robią ?

Dodam że interesuje mnie z obiektywu 24-110 uzyskanie czego co będzie się zaczynało w 8 albo 10...
    Ostatnio edytowane przez tomicher ; 15-06-2009 o 00:09

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Konwertery Fish, te uniwersalne winiety nie robia.

Wogole juz masz problem, bo raczej nic z tego nie wyjdzie, nie ma dobrego konwertera fish eye uniwersalnego (przynajmniej te bardziej popularne, raczej o drogich i dobrych nie slyszalem). Kiedys sam to przerabialem i chcialem dokupic cos, co mi zrobi w miare dobre rybie oko z standardowego kit'a canona. Niestety wszystkie konwertery tak pogarszaly jakos obrazu na brzegach, ze nic (foto) co bedzie wieksze jak 400x300 nie mialo sensu. Tak oto kiedys kupilem Pelenga 8mm. W R1 niestety obiektywu nie zmienisz.

Od biedy mozna poszukac czegos 0,75x albo 0.8x inne nie ma sensu, bo bedzie tragedia na brzegach (np. 0.3x itp)

Ten konwerter SONY ma mnoznik ok 0,8x i jest naprawde dobry. Jednak to kosztem mniejszego kata, bo z nim jest jakies 19-20mm. Przy tego typu konwerterach to sensowny max do wyciagniecia. 8-10mm niestety lepiej zapomniec.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 15-06-2009 o 01:39

Uprawnienia umieszczania postów