Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jaki obiektyw do konkretnych celow?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm cos mi sie wydaje ze do takich celow to 70-200 f/2.8 z lub bez is i statyw.... tylko ze to jest nie 500-600 ale 5000-6000.......
    350D

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie lekki OT...

A mnie najbardziej smiesza ci ludzie z forum dpreview, ktorzy non-stop zadaja glupie pytania typu: "jaki obiektyw do fotografowania dziecka?", "need a soccer lens!", albo "jaki obiektyw na wycieczke do Wloch?".
    Ludzie, bez przesady... Robicie podzial na obiektywy do niemowlat, do imienin u cioci, gry w pilke w parku albo wizyty w supermarkecie?
    Prawie kazdy obiektyw nadaje sie do takich celow. Roznica tylko w tym co sie zmiesci w kadrze. Sport mozna tez fotografowac np 17-40/4L - przynajmniej bedzie widac wiecej niz tylko maly wycinek boiska.

(Osobna sprawa to ptaszki i dzikie zwierzaki - tu wiadomo ze obiekty sa plochliwe i potrzebny jest zasieg i blisko podejsc sie nie da)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jedno pytanie... jakie jest ostateczne przeznaczenie tych zdjęć (innymi słowy mówiąc jaka rozdzielczość minimalna musi być zachowana)?

Osobiście kupiłbym CANON EF 50 f/1.8 II. Nowy poniżej 400 zł. Używany pewnie koło 300-350 zł. Dobre światło i prawie odpowiednia ogniskowa, jeśli nie będziesz robić z trybun. Zapewne masz KIT'a, więc zrób kilka zdjęć ustawiając ogniskową w okolicach 50mm i zobacz jak to wygląda. Nie będą to pewnie zbliżenia twarzy, ale sylwetki powinno być widać ładnie.

W tym przedziale cenowym, do opisywanych zastosowań, nie ma co wchodzić w tele.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

z totalnych kaszan "polecam" sigme 28-200 . przy 200 ma jeszcze znośne światło a może to być ciekawa propozycja przy sporcie bo różnie to z kadrem jest.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Chyba postawie na canona 90-300. Przeczytalam wszystkie linki, poogladalam zdjecia i rzeczywiscie robi wrazenie a do kupienia jest za 619.
    Dopiero zaczynam zabawe z fotografia wiec jakis super zoom mi nie potrzebny bo i tak przez jakis czas nie widzialabym roznicy miedzy takim za 500 a 1500. No i w ogole przeciez zdjec nie umiem robic i zanim poznam na czym to polega to uzbieram na lepsze szklo. Na razie jestem pelna zapalu i checi do nauki.
    Jak juz jakies fotki mi zaczna wychodzic to rozmiar ich do wywolania bylby rozny, od 10x15, do 20x30.

Uprawnienia umieszczania postów