Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jaki obiektyw do konkretnych celow?

Mieszany widok

Miasto
    Kraków

Domyślnie Jaki obiektyw do konkretnych celow?

Czesc
    Jest to moj pierwszy post jaki pisze, ale czytam to forum od jakis 2 miesiecy. Dzieki Waszym opiniom zakupilam na raty canona eos 350d i karte kingston 512. Ale to zapewne nie wystarczy do celow w jakich chce tego uzywac. Mianowicie chodzi mi o koszykowke i siatkowke halowa. Przeszukalam to forum dokladnie i nie znalazlam nigdzie tematu o konkretnie te sporty i obiektywy w cenie 500-600 zl. Dzieki kupnie na raty moge sobie dokupic jakis obiektyw w tej cenie. Wy natomiast piszecie i radzicie tylko o obiektywach powyzej 1000 zl nie mowiac juz o elkach.
    Tak wiec moje pytanie brzmi: jaki obiektyw w cenie 500-600 zl do tych wlasnie sportow. Moze byc uzywany. Zdjecia byly by robione zarowno przy boisku jak i z widowni.
    Z gory dziekuje za odpowiedzi .

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

po pierwsze nie ten dzial

po drugie o jaki typ szkla Ci chodzi? zapewne tele wiec:

http://canon-board.info/showthread.php?t=4693

poczytaj ;]
    350D

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ale to się nie da... to tak jak byś spytała "jaki samochód do tysiąca PLN na rajd Paryż-Dakar" ;-) W takim zakresie cenowym pytanie powinno być raczej sformułowane: "czy istnieją jakiekolwiek obiektywy o zakresie ~70-200 w takiej cenie". Szybki rzut oka na Allegro - tak istnieją:
    • Canon 55-200 za ~700PLN
    • Sigma 70-300 - różne wersje od ok. 500PLN
    • Sigma 28-200 za ~500PLN
    • Tamron 28-200 za 500PLN
    • Canon 90-300 za ~700PLN
    • Canon 75-300 od ~700PLN

Przy czym żeby nie było: to nie są obiektywy do focenia sportu Ale przy doskonałym opanowaniu sprzętu i kilku trikach (np. prefocus na zadany punkt) powinno się coś z nich dać wycisnąć. Ja bym obstawiał jakiegoś Canona, może 90-300 - ostatnio był tu chwalony. Aczkolwiek przy pstrykaniu z boiska 90mm może być czasem trochę za szeroko.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

chyba za wasko? ;]
    350D

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    chyba za wasko? ;]
    Ma się rozumieć ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Ja przez ostatnie 3 miesiace miesiące pracowałem jako fotograf w sportach wodnych i używałem obiektywu Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO Macro Super II. Do najszybszych ten obiektyw nie należy ale jakościowo zdjęcia były bardzo dobre. Robilem odbitki 15x21 i naprawde było git. Przy powyzej 230mm jest roche mydelko ale ponizej jest bardzo dobrze jak na tą klase cenową.
    Przykladowe fotki można zobaczyć tutaj
    http://www.pbase.com/wiktorbubniak/crete_watersports

Wbrew pozorom obiektyw ostrzy dosyć szybko i pewnie. Byćmoże było to spowodowane tym że zawze miałem bdb światło... nie wiem...
    W sportach halowych może być inaczej.

aha, wczesniej miałem sigme 55-200 DC, straszna kaszana!
    Ostatnio edytowane przez sergi ; 16-08-2005 o 11:37
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergi
    Wbrew pozorom obiektyw ostrzy dosyć szybko i pewnie. Byćmoże było to spowodowane tym że zawze miałem bdb światło... nie wiem...
    W sportach halowych może być inaczej.
    No właśnie to jest ta różnica - to dwa skrajne środowiska dla AF: Twoje ekstremalnie dobre (f/6.3 i 1/2000s z pierwszego lepszego EXIFa) i pytającej - wyjątkowo kiepskie, porównywalne chyba tylko z koncertami. No chyba że tą halę oświetla mała elektrownia ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm cos mi sie wydaje ze do takich celow to 70-200 f/2.8 z lub bez is i statyw.... tylko ze to jest nie 500-600 ale 5000-6000.......
    350D

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie lekki OT...

A mnie najbardziej smiesza ci ludzie z forum dpreview, ktorzy non-stop zadaja glupie pytania typu: "jaki obiektyw do fotografowania dziecka?", "need a soccer lens!", albo "jaki obiektyw na wycieczke do Wloch?".
    Ludzie, bez przesady... Robicie podzial na obiektywy do niemowlat, do imienin u cioci, gry w pilke w parku albo wizyty w supermarkecie?
    Prawie kazdy obiektyw nadaje sie do takich celow. Roznica tylko w tym co sie zmiesci w kadrze. Sport mozna tez fotografowac np 17-40/4L - przynajmniej bedzie widac wiecej niz tylko maly wycinek boiska.

(Osobna sprawa to ptaszki i dzikie zwierzaki - tu wiadomo ze obiekty sa plochliwe i potrzebny jest zasieg i blisko podejsc sie nie da)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jedno pytanie... jakie jest ostateczne przeznaczenie tych zdjęć (innymi słowy mówiąc jaka rozdzielczość minimalna musi być zachowana)?

Osobiście kupiłbym CANON EF 50 f/1.8 II. Nowy poniżej 400 zł. Używany pewnie koło 300-350 zł. Dobre światło i prawie odpowiednia ogniskowa, jeśli nie będziesz robić z trybun. Zapewne masz KIT'a, więc zrób kilka zdjęć ustawiając ogniskową w okolicach 50mm i zobacz jak to wygląda. Nie będą to pewnie zbliżenia twarzy, ale sylwetki powinno być widać ładnie.

W tym przedziale cenowym, do opisywanych zastosowań, nie ma co wchodzić w tele.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów