Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 350D grip i stan zużycia baterii

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie 350D grip i stan zużycia baterii

Witam!

Kolega właśnie nadał mi temat: jeśli wyczerpują się baterie w gripie (stan na wyświetlaczu pokazuje zużycie), to jak stwierdzić, która bateria jest wyczerpana?

Czy obie jednocześnie (i co ważniejsze - w równomiernym stopniu), czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi. Zakładamy, że baterie są identyczne.

Czy to rodzi jakiś problem wg Was?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

jesli sa identyczne to powinny sie tak samo rozladowywac
    Canon 30D

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ja w swoim gripie zamierzam trzymać 2x1000 mAh PremiumGOLDy i do tego zawsze w zapasie oryginalną 720 Canona.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Czy obie jednocześnie (i co ważniejsze - w równomiernym stopniu), czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi. Zakładamy, że baterie są identyczne.

Czy to rodzi jakiś problem wg Was?
    Zaden problem - obie sie wyczerpuja praktycznie jednoczesnie.
    Ale... zwroc tez uwage ze wskaznik naladowania lubi przeklamywac, szczegolnie przy uzywaniu gripa. Mi na przyklad pokazuje "połówkę" dosc szybko a potem moge jeszcze z 500 zdjec minimum pstryknac - przez to przestalem praktycznie na wskaznik patrzec ale dokupilem kolejna zapasowa pare

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

I jeszcze jedno. Baterie podróbki (przynajmniej te moje) mają napięcie 7.2V, gdzie oryginalne Canona mają 7.4.

Na jednej baterii w gripie, puszka nie chciała odpalić, ale nie wiem, czy jest pusta, czy pełna (dopiero przyszła z allegro) i dopiero jak ją naładuję to sprawdzę..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat
    jesli sa identyczne to powinny sie tak samo rozladowywac
    A co w przypadku baterii o różnych pojemnościach? A dokładnie, czy grip (BG-E3) ma wbudowaną jakąś elektronikę niwelującą np. różny stan naładowania akumulatorów, czy są one po prostu podłączone równolegle? Pytam, bo zawsze mówiło się o szkodliwosci łączenia ze sobą akumulatorów o różnym stanie naładowania, i nie wiem, czy akumulatory mam ładować parami, czy też mogę je swobodnie mieszać.

--
    Krzysiek

PS. Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

witaj
    szczerze mowiac to nie bardzo wiem jak to jest skonstruowane, ale przy zwyklym polaczeniu rownoleglym, przy ogniwach o roznych napieciach a wiec gdy ich czas rozladowania jest rozny, slabsza bateria bedzie dodatkowo obciazac mocniejsza
    Canon 30D

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

no wlasnie tez sobie wlasnie kupilem gripa do 350 i nie wiedzialem za bardzo jak to dziala a juz wiem

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Odpowiedź generalnie doskonała: "wiem, ale nie powiem"... ech..

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dellti
    A co w przypadku baterii o różnych pojemnościach? A dokładnie, czy grip (BG-E3) ma wbudowaną jakąś elektronikę niwelującą np. różny stan naładowania akumulatorów, czy są one po prostu podłączone równolegle? Pytam, bo zawsze mówiło się o szkodliwosci łączenia ze sobą akumulatorów o różnym stanie naładowania, i nie wiem, czy akumulatory mam ładować parami, czy też mogę je swobodnie mieszać.
    można je swobodnie mieszać.

zgodnie z tym, co Canon napisał w opisie 350D i jego sposobie zasilania poprzez grip (White Paper), jeżeli w gripie są dwie baterie*, to prąd najpierw jest pobierany z mocniejszej, a po wyrównaniu napięć, z obu jednocześnie.

(* - oczywiście cały czas mówimy o dwóch akumulatorach NB-2LH, nie o bateriach, np. R6)
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów