Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Nie wiem co się stało ale zaśmierdziało :)

Domyślnie Nie wiem co się stało ale zaśmierdziało :)

Witam w środę robiłem zdjęcia u kolegi na urodzinach. 350d, 24-85, 430ex II. W pewnym momencie poczułem i nie tylko ja sfąt palonego i tu nie wiem czego. Przejąłem się trochę, zacząłem obwąchiwać sprzęt. Plastiki nie były opalone przez świece a nic w tym stylu. Wyjąłem gripa, baterie, kartę i odpiąłem lampę. Zacząłem sprawdzać wszystko pokoleji i obwąchywać włanczając i wyłanczając wszystko osobno. I okazało się, że lampa wbudowana się nie podnosi po naciśnięciu przycisku na żadnym z programów. Nie wyskakują żadne erory. Normalnie robi zdjęcia. Co to może być. Na początku pomyślałem że może palnik miał jakieś tłuste plamy na szybce. ale teraz to już nie wiem proszę o pomoc. obecnie nie mam przy sobie aparatu wiec nie mogę nic sprawdzić.

Dopiero zaczyna Awatar lox
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Hmmmmm. Może jakieś zwarcie z 430, prąd poszedł nie tam gdzie trzeba i się coś spaliło. Nie wykluczone, że silniczki od lampy. Niestety, jak byś miał aparat to można by było kombinować, ale w takiej sytuacji to chyba tylko Żytnia.
    Mój sprzęt Canon eos 40D + Canon 50 1.8 + na dniach Canon 24-105 f4 + Lowepro stealh reporter d 400 AW

Domyślnie

w piątek rano sprawdzałem lampę na nowych akumulatorkach i wszystko działo zoom od lampy w zakresie 24-105. Wyzwalałem błysk, ręczne ustawianie mocy też. Więc bardziej może to być lampa ale też do końca nie jestem pewien. Jak sprawdzałem body w piątek to lampa się otwierała w body a podłączeniu 430 i walnięciu paru błysków i odpięciu jej już nie

Dopiero zaczyna Awatar lox
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Na sankach od lampy jest mały guziczek. Po włożeniu lampy w sanki guziczek przyciska się, i aparat wie, że lampa zewnętrzna jest włożona. Zobacz, czy guziczek nie jest wciśnięty.
    Mógł tam się nazbierać syf, i wielce prawdopodobne, że guziczek się poprostu zablokował.
    Mój sprzęt Canon eos 40D + Canon 50 1.8 + na dniach Canon 24-105 f4 + Lowepro stealh reporter d 400 AW

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

posiadam dwa sunpaki 5000af i po odpaleniu pełną mocą też czuć swąd ... zauważyłem że to plastikowa osłonka palnika sie przypala , ale nie wiem dlaczego się tak dzieje
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi3124 Zobacz posta
    zauważyłem że to plastikowa osłonka palnika sie przypala , ale nie wiem dlaczego się tak dzieje
    przyłóż rękę blisko palnika i odpal z pełną mocą, zobaczysz dlaczego tak się dzieje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ponury01 Zobacz posta
    W pewnym momencie poczułem i nie tylko ja sfąt palonego i tu nie wiem czego.
    UUU, grubo Teraz wyjaśnij jeszcze raz wszystkim - co poczułeś ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Spoko. Już wyjaśniam. Robiłem urodziny znajomego. Małe pomieszczenie. Po około 30-40 zdjęciach poczułem smród palonej elektroniki. Charakterystyczny zapach. W tym momencie od razu go wyłączyłem i zacząłem obwąchiwać sprzęt. Odpiąłem gripa, lampę, obiektyw, wyciągnąłem kartę i dałem mu odsapnąć. Sprawdzałem osobno lampę czy działa, aparat. Okazało się ze obiektyw działa, lampa też. Tylko lampa wbudowana, nie chce się otwierać gdy naciska się na przycisk do jej otwierania. Czasami się otwiera czasami nie. Ale jak podepnie się 430 to wszystko działa. Wykrywa 430 i pojawia się piorun w wizjerze. A tej wbudowanej nie wykrywa jak ją otworze ręcznie. Pytanie jest takie czy może coś się stać jak tego nie naprawie ???? Bo normalnie on działa i robi zdjęcia itd

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

to może jak wbudowana lampa była zamknięta to błyskała i coś się przysmażyło ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez macgyver9 Zobacz posta
    przyłóż rękę blisko palnika i odpal z pełną mocą, zobaczysz dlaczego tak się dzieje.
    no tak akurat wiem jak grzeje ale to chyba normalne niejest żeby plastik przypalało
    Ostatnio edytowane przez adi3124 ; 15-06-2009 o 23:26 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Zablokowany

Domyślnie

Cichemu chodziło zapewne o swąd...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów