już tak zrobiłemgratuluje napisania przydatnej wtyczki.
Efekty są zdecydowanie lepsze, niż z psucia photoshopem.
Zmodyfikowałem algorytm i chyba sięgnąłem ideału. Algorytm nie generuje praktycznie żadnych obwódek, nie występują przepalenia pikseli a ostrość jest jak brzytwa. Niestety, coś za coś i algorytm działa dwa razy wolniej.
Wtyczka została zaktualizowana i jest dostępna do pobrania. Zamieszczony w tym wątku przykład, także został zaktualizowany.
cóż z tego że działa dwa razy wolniej, liczy się efekt końcowy
jeszcze raz dzięki za super wtyczkę.
Ostatnio edytowane przez sh4de ; 18-06-2009 o 18:10
Dodałem do algorytmu możliwość wygładzania krawędzi na subpikselach LCD. Gdyby ktoś był ciekaw jak prezentują się efekty takiego wygładzania, to może spojrzeć na uzupełniony przykład lub pobrać zaktualizowaną wtyczkę.
Pebal, a mógłbyś przekształcić tą wtyczkę, tak żeby działała z Photoshopem?
450d | 10-22mm | 55-250mm
nie umniejszając nic wtyczce - dobra robota- ale photoshop to potęzny kombajn i zazwyczaj teksty w stylu 'generuje brzydkie obwódki, przepala, przeostrza, brzydko wyostrza' piszą osoby które po prostu nie mają pojęcia o jego obsłudze i znają kilka podstawowych filtrów a w życiu nie konfigurowali manualnie żadnej z operacji w PS'ie.
algorytmy wyostrzania w szopie i kontrola nad nimi są ogromne podobnie jak mozliwości i żadna automatyczna wtyka ani akcja nie zastąpi ręcznego ogarnięcia zdjęcia.
ale - tak czy siak - dobra robotamasie ludzi na pewno sie przyda
![]()
"Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
Fotoblog (:
To niestety nie jest takie proste. Aby móc legalnie tworzyć wtyczki do Photoshopa, trzeba mieć w Adobe wykupioną specjalną licencję. Ja niestety takiej licencji nie posiadam.
Wiem jak można ostrzyć w PS i wiem jakie są możliwości - wiem z własnego doświadczenia oraz doświadczeń innych. Wiem że można maskować krawędzie, ostrzyć na powiększonym obrazie oraz w innych przestrzeniach barw. Sposobów jest wiele, ale nie zawsze efekty są takie jakich się oczekuje.
Owszem, PS jest profesjonalnym programem, ale ja osobiście czegoś takiego jak algorytm Bicubic Sharper, do profesjonalnego programu bym nie dodał.
Dla przykładu - fotka zmniejszona algorytmem Bilinear + domyślne ostrzenie moim algorytmem (strona lewa) oraz fotka zmniejszona w PS algorytmem Bicubic Sharper (strona prawa)
Wiadome też jest, że PS nie posiada kompletu najlepszych rozwiązań, bo wtedy nie miałyby racji bytu wtyczki, które do tego programu powstają.
Dzięki za dobre słowo.
Przy okazji - kolejny raz zmodyfikowałem algorytm.
Zaktualizowana wtyczka jest do pobrania.
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 28-06-2009 o 23:34 Powód: Automerged Doublepost