Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Ostrość pytanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sh4de Zobacz posta
    tnx za info, jeszcze do niektórych fotek, żeby wyeliminować efekt białej otoczki przy mocnym wyostrzaniu, można wejść w szopie w tryb CMYK, kliknąć na kanał black i podostrzyć tylko ten kanał, wtedy ostrość się zwiększa na czerniach.

Acha jeszcze jedno, zmniejszyłem fotkę w ps tak jak mówiłeś i wyostrzyłem na promieniu 0.2 i efekt jest gorszy niż ten przedstawiony po działaniu Twojego pluginu.
    Mój algorytm jest lepszy ;-) Ogranicza on także generowanie otoczek.
    Jeżeli chcesz osiągnąć taki efekt jak ja, to musisz zainstalować Paint.NET i wrzucić do niego moją wtyczkę.

Dopiero zaczyna Awatar sh4de

Domyślnie

już tak zrobiłem gratuluje napisania przydatnej wtyczki.
    Efekty są zdecydowanie lepsze, niż z psucia photoshopem.

Domyślnie

Zmodyfikowałem algorytm i chyba sięgnąłem ideału. Algorytm nie generuje praktycznie żadnych obwódek, nie występują przepalenia pikseli a ostrość jest jak brzytwa. Niestety, coś za coś i algorytm działa dwa razy wolniej.

Wtyczka została zaktualizowana i jest dostępna do pobrania. Zamieszczony w tym wątku przykład, także został zaktualizowany.

Domyślnie

cóż z tego że działa dwa razy wolniej, liczy się efekt końcowy
    jeszcze raz dzięki za super wtyczkę.
    Ostatnio edytowane przez sh4de ; 18-06-2009 o 18:10

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Mój algorytm jest lepszy ;-) Ogranicza on także generowanie otoczek.
    Jeżeli chcesz osiągnąć taki efekt jak ja, to musisz zainstalować Paint.NET i wrzucić do niego moją wtyczkę.
    po dodaniu wtyczki: "Effects"-"Photo"-"sharpen" i już, czy jeszcze coś?
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
    po dodaniu wtyczki: "Effects"-"Photo"-"sharpen" i już, czy jeszcze coś?
    Po dodaniu wtyczki, tylko "Effects"-"Photo"-"Smart Sharpen".

Domyślnie

Dodałem do algorytmu możliwość wygładzania krawędzi na subpikselach LCD. Gdyby ktoś był ciekaw jak prezentują się efekty takiego wygładzania, to może spojrzeć na uzupełniony przykład lub pobrać zaktualizowaną wtyczkę.

Domyślnie

Pebal, a mógłbyś przekształcić tą wtyczkę, tak żeby działała z Photoshopem?
    450d | 10-22mm | 55-250mm

Domyślnie

już tak zrobiłem gratuluje napisania przydatnej wtyczki.
    Efekty są zdecydowanie lepsze, niż z psucia photoshopem.
    nie umniejszając nic wtyczce - dobra robota - ale photoshop to potęzny kombajn i zazwyczaj teksty w stylu 'generuje brzydkie obwódki, przepala, przeostrza, brzydko wyostrza' piszą osoby które po prostu nie mają pojęcia o jego obsłudze i znają kilka podstawowych filtrów a w życiu nie konfigurowali manualnie żadnej z operacji w PS'ie.
    algorytmy wyostrzania w szopie i kontrola nad nimi są ogromne podobnie jak mozliwości i żadna automatyczna wtyka ani akcja nie zastąpi ręcznego ogarnięcia zdjęcia.

ale - tak czy siak - dobra robota masie ludzi na pewno sie przyda
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Domyślnie

Pebal, a mógłbyś przekształcić tą wtyczkę, tak żeby działała z Photoshopem?
    To niestety nie jest takie proste. Aby móc legalnie tworzyć wtyczki do Photoshopa, trzeba mieć w Adobe wykupioną specjalną licencję. Ja niestety takiej licencji nie posiadam.

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    nie umniejszając nic wtyczce - dobra robota - ale photoshop to potęzny kombajn i zazwyczaj teksty w stylu 'generuje brzydkie obwódki, przepala, przeostrza, brzydko wyostrza' piszą osoby które po prostu nie mają pojęcia o jego obsłudze i znają kilka podstawowych a w życiu nie konfigurowali manualnie żadnej z operacji w PS'ie.
    algorytmy wyostrzania w szopie i kontrola nad nimi są ogromne podobnie jak mozliwości i żadna automatyczna wtyka ani akcja nie zastąpi ręcznego ogarnięcia zdjęcia.
    Wiem jak można ostrzyć w PS i wiem jakie są możliwości - wiem z własnego doświadczenia oraz doświadczeń innych. Wiem że można maskować krawędzie, ostrzyć na powiększonym obrazie oraz w innych przestrzeniach barw. Sposobów jest wiele, ale nie zawsze efekty są takie jakich się oczekuje.

Owszem, PS jest profesjonalnym programem, ale ja osobiście czegoś takiego jak algorytm Bicubic Sharper, do profesjonalnego programu bym nie dodał.
    Dla przykładu - fotka zmniejszona algorytmem Bilinear + domyślne ostrzenie moim algorytmem (strona lewa) oraz fotka zmniejszona w PS algorytmem Bicubic Sharper (strona prawa)

Wiadome też jest, że PS nie posiada kompletu najlepszych rozwiązań, bo wtedy nie miałyby racji bytu wtyczki, które do tego programu powstają.

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    ale - tak czy siak - dobra robota masie ludzi na pewno sie przyda
    Dzięki za dobre słowo.

Przy okazji - kolejny raz zmodyfikowałem algorytm.
    Zaktualizowana wtyczka jest do pobrania.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 28-06-2009 o 23:34 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów