Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
bardzo rozsądna podpowiedz!
ale zwróc prosze uwage, że większośc ludzi robi zupełnie odwrotnie! napala sie na puszke bo jest nowością z wypasionymi bajerami, a potem jak ją już kupi to pyta o szkła. I jak już ma liste szkieł to zaczyna od kupowania najtańszego bo całą kasę władował w puszkę! I taki gośc kombinuje sobie w głowie: poużywam rok puszkę w tym czasie nazieram kasę i kupie nowy fajny obiektyw, a na razie starczy mi kit...
A po roku pojawia się nowa jeszcze bardziej wypasiona puszka...
,
No niestety, ale marketing robi sieczke z mozgu i sam prawie padlem jego ofiara kupujac swoj zestaw. Moze mi ktos gadac ile chce, wiem jedno, ze lepsze dobre dwa szkla i slabsza pucha niz zajbista wy... w kosmos pucha i jedno przecietne szklo. Zwlaszcza, ze roznice w tych puchac to zazwyczaj ergonomia (czasem dla pewnych dziedzin fotografii sa jeszcze inne roznice), ktora mozna obejsc, a braku dobrego szkla nawet PS nie zniweluje. Zaznaczam, ze to w obrebie klasy czyli np cropa.
Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
Faktem jest że umiec wybrac pasujące szkła na samym starcie fotografowania nie jest prosto! Ja potrzebowałem na to dwa lata żeby zrozumiec jakie ogniskowe są mi potrzebne i co wogóle mnie interesuje w fotografowaniu...i dziś wybrałem najpierw obiektyw a potem puszke...

żeby nie był całkiem OT ja bym d90 nie kupił bo mi sie nie podoba
Mysle, ze od tego jest forum, ja sam na podstawie doswiadczen kilku for podjalem pewne decyzje. Po za tym jesli chodzi juz o same ogniskowe to wielu z poczatkujacych lusterkowiczow przesiada sie na lustra z hybryd. Hybrydy sa na tyle uniwersalne, ze mozna zobaczyc jak wyglada jakas konkretna ogniskowa praktycznie w calym zakresie. Ponadto mozna rowniez przesledzic na jakich ogniskowych do tej pory robilismy foty.

Wiem, ze to wszystko na poczatku nie jest takie proste, ale troche zdrowego rozsadku i sluchanie rad uzytkownikow i powinno sie dobrac cos dobrego.