,
No niestety, ale marketing robi sieczke z mozgu i sam prawie padlem jego ofiara kupujac swoj zestaw. Moze mi ktos gadac ile chce, wiem jedno, ze lepsze dobre dwa szkla i slabsza pucha niz zajbista wy... w kosmos pucha i jedno przecietne szklo. Zwlaszcza, ze roznice w tych puchac to zazwyczaj ergonomia (czasem dla pewnych dziedzin fotografii sa jeszcze inne roznice), ktora mozna obejsc, a braku dobrego szkla nawet PS nie zniweluje. Zaznaczam, ze to w obrebie klasy czyli np cropa.
Mysle, ze od tego jest forum, ja sam na podstawie doswiadczen kilku for podjalem pewne decyzje. Po za tym jesli chodzi juz o same ogniskowe to wielu z poczatkujacych lusterkowiczow przesiada sie na lustra z hybryd. Hybrydy sa na tyle uniwersalne, ze mozna zobaczyc jak wyglada jakas konkretna ogniskowa praktycznie w calym zakresie. Ponadto mozna rowniez przesledzic na jakich ogniskowych do tej pory robilismy foty.
Wiem, ze to wszystko na poczatku nie jest takie proste, ale troche zdrowego rozsadku i sluchanie rad uzytkownikow i powinno sie dobrac cos dobrego.