Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Sens wymiany tamrona 17-50 na stałkę 50mm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ożarów

Domyślnie Sens wymiany tamrona 17-50 na stałkę 50mm

Witam,
    posiadam 40d + Tamron 17-50/2.8 ale do zestawu dokupiłem 24-70L i praktycznie L-ka jest założona na Body. Robię bardziej portretowe zdjęcia i chciałbym sprzedać/wymienić tamrona (leży rzadko używany) na stałkę 50mm a i może gripa dokupić, nie wiem czy jest sens. Jakie macie sugestię do tej opcji ??
    Canon 40D | T17-50 2.8 | C24-70L 2.8 | C50 1.4 | C 580 EX II | Sto-fen |...

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Pewnie będzie ta stałka leżała w szufladzie jak moja. (50/1,8) ale trzysta parę złotych to nie majątek a jest dobra i czasami! się przydaje. Ja bym 50-ki nie kupował. mając te szkła co Ty. Lepiej dozbierać do 85/.. Ale wtedy pozbywasz się szerokiego 17

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojcieszkow Zobacz posta
    Witam,
    posiadam 40d + Tamron 17-50/2.8 ale do zestawu dokupiłem 24-70L i praktycznie L-ka jest założona na Body. Robię bardziej portretowe zdjęcia i chciałbym sprzedać/wymienić tamrona (leży rzadko używany) na stałkę 50mm a i może gripa dokupić, nie wiem czy jest sens. Jakie macie sugestię do tej opcji ??
    Jeśli mówisz o 50/1.4 to ta zamiana jak najbardziej ma sens. Jakość zdjęć z 50mm bije na głowę tamrona, w dodatku ze stałką masz o wiele większe pole do popisu jeśli chodzi o głębię ostrości i fotografowanie przy słabym świetle. Skoro już teraz rzadko zakładasz tamrona, spokojnie możesz pokusić się o zmianę obiektywów.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Ja jestem całym sercem za stałkami. Mam 28 f/1,8, 85 f/1,8 i do kompletu brakuje mi właśnie 50. Zoom to wygoda, ale obrazki ze stałek (zwłaszcza portrety) to zupełnie inna jakość. Warto w nie inwestować, jeśli ma się czas na zmienianie szkiełek i nie przeszkadza noszenie worka sprzętu.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Zablokowany

Domyślnie

ja mam 17-50 na minolcie,24-105 i 50mm 1.4 i ciągle jest podpięta właśnie pięćdziesiątka na body-wręcz walczę teraz z moją dziewczyną kto ma mieć stałkę -niezależnie czy robimy cropem czy FF

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

A może kup sobie stałkę do portretów, a tego tamrona też zostaw (czasem możesz chyba jednak potrzebować szerokiego kąta).
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

sugestie i propozycje.. to ty robisz zdjęcia i sam powinieneś wiedzieć czy szeroki 17mm jest konieczny, czy często używasz takiej ogniskowej. czy zakładasz na ff czy na cropa. A skoro sam piszesz że tamron leży, słabo używany, to racjonalnym posunięciem będzie sprzedaż tego obiektywu i zakup nowej stałki.
    .

Uprawnienia umieszczania postów