Witam - mam pytanko a co wybrac szerszego mam 70-200L f4. bes IS - i coś co nazywa sie kitem ale do rzeczy. Potrzebuje powiedzmy coś w przedziale 18-70 najlepiej ze stabilizacją. Przyznam szczerze że bez pewnej ilości % na dlugich czasach chodza mi ręce i niestety max udanych zdjęć to okolo 25-40%. Robię z reguły rajdy i niestety czasem ręce opadają bo nawet śledząc serią albo mam kilka kadrów ok albo jak nie trafi lipę w każdym. Nie chce bawić sie w półśrodki i kupic dobre jasne szkło.

Do wyboru w zasadzie:

24-70 - brak IS.

24-105 - brak 2.8 ale za to stabilizacja z mode 2.

17-55 - 2.8IS - najbardziej by mnie interesowalo ale znów nie ma stabilizacji w pionie. Tu pytanie czy zwykła mi cokolwiek pomoże w kwestii panoramowania oraz robienia rajdów na długich czasach czy tylko bedzie mi trzymac na siłę paprając foty.

Zostają jeszcze jakieś nowsze szkła ktore wykrywają panning i funkcje statywu ale to znów ciemnica a wiadomo że obiektyw czasem się przydać może do innych rzeczy.

Czy canon nie może zrobic kompletnego szkła tylko każdy musi mieć jakieś braki oczywiscie w miare rozsądnej cenie jeśli mozna tu woogóle o takiej mówić.
Doradzcie coś bo już niewiem co dalej