Nie wiadomo o co chodzi z tym pierwszym, bo to już prawie środek sezonu zarówno w RSMP jak i RPP.
A Mazowiecki ma fajne trasy w tym roku i blisko nas.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Witamdziś robiłem sport C 70-300 IS USM - a konkretniej zawody cross-owe w Nowej Dębie
Co do obiektywu - w słoneczną pogodę daje radę, zdecydowana większość zdjęć ostrych, stabilizacja też dobrze się sprawuje. Wydaje mi się, że jest to całkiem dobra alternatywa, jeśli ktoś nie ma pieniędzy na L-kę. Światło gorsze, ale za to 100mm więcej i stabilizacja
No ale...piszę jako kompletny amator:-D Były to moje pierwsze zawody jakie fotografowałem - jak dla mnie jakość wystarczająca. Ale L-ki w rękach nie miałem więc porównania nie mam![]()
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
zasada jest taka, że fotografujesz tym co masz a przy okazji wyciągaj z tego tyle ile tylko się da, jak po czasie uznasz, że możesz robić lepsze zdjęcia a masz kilka tysięcy na zbyciu kupujesz L i dalej robisz super fotki![]()
Witam - mam pytanko a co wybrac szerszego mam 70-200L f4. bes IS - i coś co nazywa sie kitem ale do rzeczy. Potrzebuje powiedzmy coś w przedziale 18-70 najlepiej ze stabilizacją. Przyznam szczerze że bez pewnej ilości % na dlugich czasach chodza mi ręce i niestety max udanych zdjęć to okolo 25-40%. Robię z reguły rajdy i niestety czasem ręce opadają bo nawet śledząc serią albo mam kilka kadrów ok albo jak nie trafi lipę w każdym. Nie chce bawić sie w półśrodki i kupic dobre jasne szkło.
Do wyboru w zasadzie:
24-70 - brak IS.
24-105 - brak 2.8 ale za to stabilizacja z mode 2.
17-55 - 2.8IS - najbardziej by mnie interesowalo ale znów nie ma stabilizacji w pionie. Tu pytanie czy zwykła mi cokolwiek pomoże w kwestii panoramowania oraz robienia rajdów na długich czasach czy tylko bedzie mi trzymac na siłę paprając foty.
Zostają jeszcze jakieś nowsze szkła ktore wykrywają panning i funkcje statywu ale to znów ciemnica a wiadomo że obiektyw czasem się przydać może do innych rzeczy.
Czy canon nie może zrobic kompletnego szkła tylko każdy musi mieć jakieś braki oczywiscie w miare rozsądnej cenie jeśli mozna tu woogóle o takiej mówić.
Doradzcie coś bo już niewiem co dalej![]()
Ja również szukam czegoś szerokiego, ale stać mnie co najwyzej na jakąś stałke 20,24mm bo zbladłem po 70-200/2.8 na weekend pierwsza poważna próba w sporcie i mysle ze uda mi się wejsć gdzieś tam na fajne miejsce ;d
"Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
50D plus wiele nadziei.
Jak chcesz szkło do rajdów, to ja bym brał 24-105. W tym sporcie f2.8 się za bardzo nie przydaje, tak samo jak IS pokroju szkieł, które wypisałeś. Za 24-105 przemawia zakres i cena. Do tej pory go używam w tym temacie mimo, że mam też 24-70. Na rajd zawsze biorę 2 szkła: 24-105 i 70-200.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Czasem by sie przydała mniejsza GO ale chyba 24-105 bedzie dobrym rozwiązaniem. 70-200 czesto jest za wąskie przynajmniej ja robiąć rajdy stoje dosyc blisko a tam gdzie dobre miejsca zawsze masa ludzi itd więc żle cykać z daleka. Przeglądając fotki 95% zdjęc jest do ogniskowej 100mm a nawet mniej. Jakim sprzętem cykasz bo ja na cropie 40d. Jeśli możesz podeślij mi linke do Twojej galerii to obczaje co i jak dobrze jakby była z exifami.
Narazie dzieki za pomoc![]()
W przypadku focenia przejeżdżającego szybko auta różnica pomiędzy f2.8 i f4 jest praktycznie nie do wychwycenia, więc na tym bym się nie skupiał. Ja często przymykam obiektyw o wiele bardziej. Ważniejsza jest w tym przypadku długość a pomiędzy 70 i 105mm jest wyczuwalna różnica.
Robię głównie z 5DII oraz czasem z 50D. Z tego pierwszego obrazek jest dużo lepszy, za to aparat jest wolniejszy i moim zdaniem AF bardziej się gubi. W perspektywie mam zakup 7D głównie pod rajdy. Tylko crop ma to do siebie, że szkiełko 70-200 robi się na nim strasznie długie, przy FF jest w sam raz.
Niestety nie dorobiłem się jeszcze własnej galerii, zdjęcia robię hobbistycznie i nie czerpię z tego dochodu.