opisze kilka moich odczuc odnosnie S1, nie bede podawal zadbych danych bo wszystko mozna znalesc na http://www.steves-digicams.com/ albo http://www.dpreview.com/ albo wielu innych, beda to tylko moje odczucia i troche przemyslen moich i tego co mi zostalo w glowie po recenzjach i zagranicznych forach

Canon S1 IS

round1 - wrazenia
moj pierwszy cyfraczek, nie jestem expertem i pewnie jeszcze dlugo nie bede, uzywam go do robienia zdjec na imprezkach rodzinnych i ze znajomymi, foce co popadnie, uzywa go tez moja siostra, co istotne nie zajrzalem jeszcze do instrukcji, ani ja, ani moja siostra, obsluga dosc intuicyjna, mozna sie polapac, aparat nie jest duzy, ale moglby byc jeszcze ciut mniejszy, chociaz raczej sie czepiam, dobrze lezy w dloni, ale uchwyt jedna reka bez paska na szyi bylby ciut ryzykowny, czasami mozna zaczepic kciukiem o przycisk SET, ale ergonomia raczej sprawia pozytywne wrazenie

round2 - jakosc fotek
jakosc zdjec, no coz, wszystko zalezy od tego kto stoi za aparatem, ja narazie robie na pelnej automatyce, albo wykorzystujac programy: portret, krajobraz, ... slow kilka o szumach, otoz pada wiele zarzutow pod adresem tego aparatu odnosnie szumow, i w istocie, zdjecia robione na pelnej automatyce w slabym swietle bywaja zaszumione, ale jest to wina tego, ze S1 w przeciwienstwie do np. G5 na pelnej automatyce S1 ma do wyboru ISO od 50-400 (!!!), G5 tylko ISO 50-100, i tutaj lezy problem zaszumionych zdjec, aparat dosc czesto wybiera iso 200 albo 400 dlatego trzeba czekac na update firmware albo robic foty w manualu, imho jakosc zdjec bardzo dobra

round3 - tylko 3 mpix, a moze az 3

kolejna sprawa to 3.34 megapixel CCD, wielu osobom sie wydaje ze to zdecydowanie za malo, to blad, jest to o wile wiecej niz maja na przyklad wlasciciele 8 mpix jak to(?) juz wyjasniam, pamietajcie, ze w S1 mamy 10x zoom, dzieki temu mozemy byc zdecydowanie blizej akcji niz z aparatami z zoomem 3x, oczywiscie zawsze mozemy zdjecie przyciac, ale wtedy bardzo czesto po otrzymaniu tego co nas interesuje konczymy na 2-3 mpix, 8mpix zredukowane dwukrotnie pionowo i poziomo = 8 mpix / (2*2) = 2 mpix, a 3.2 mpix i 10x zoom ~ 35 mpix i 3x zoom, czyli z S1 nie jest tak zle nie nalezy jednak zapominac, ze S1 to tylko zabawka, i tak go traktuje, co nie zmienia faktu, ze bardzo przyjemna zabawka

round4 - zabawa i troche przykladowych fotek

http://www.pbase.com/rhiggs1/street_photos
kilka fotek pstryknietych tym aparatem (to nie moje foty), technika udwanie zabawy parametrami aparatu, aparat opuszczony, odpowiednio ustawiony LCD i mozna focic wszedzie i kazdego

final round - moje przeslanie

jezeli szukacie aparatu na kazda okazje, ktorym mozna sie bawic i czerpac duza przyjemnosc z tej zabawy to nie obawiam sie polecic S1, wysmienicie nagrywa filmy, 640x480 @ 30fps, jakosc dzwieku bardzo dobra, po pierwszym filmiku myslalem, ze uzyskalem dolby digital (odsluchiwalem na dobrym systemie audio, ale i tak robi wrazenie), notatki glosowe i wiele innych bardziej lub mniej przydatnych *******, zakupu nie zaluje i goraco polecam, aczkolwiek na lustrzanke juz zbieram

PS. jak cos mi sie przypomni, albo odmieni to nie omieszkam dopisac