Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: problem z wyborem adaptera m42

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

ja wciskam przycisk spustu jak jest ostro a nie tam gdzie zdecyduje puszka

jak rozumiem nie oceniach w wizjerze czy jest ostro tylko pierwsze przypadkowe piknięcie jest uznawane przez ciebie jako skuteczne?

po Twoim tłumaczeniu tak to rozumiem: kręcisz pierścieniem z wciśniętym spustem, jak chip uzna że jest ostro to aparat robi fotę ?
    z obiektywami AF też tak robisz?
    ja jak mam ostro w wizjerze to dopiero wciskam spust migawki

jak będziesz miał obiektyw o jasności 5,6 to dopiero będziesz miał rozbieżność w potwierdzaniu

NIGDY Dandelion nie zacznie potwierdzać w centrum GO bo nie do tego służy i wyklucza to też układ AF
    warto poczytać trochę zanim coś się totalnie nieświadomie rozreguluje
    polecam poczytać o krążkach rozproszenia i wielkości sensora AF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    jak rozumiem nie oceniach w wizjerze czy jest ostro tylko pierwsze przypadkowe piknięcie jest uznawane przez ciebie jako skuteczne?
    Przeprowadzony przeze mnie test miał na celu pokazanie, że dandelion jednak się myli przy defaultowych ustawieniach. Nie jest to też przypadkowe kliknięcie, ponieważ, jak widać na zdjęciach, po trzy zdjęcia z tych dwóch serii są do siebie porównywalne.

po Twoim tłumaczeniu tak to rozumiem: kręcisz pierścieniem z wciśniętym spustem, jak chip uzna że jest ostro to aparat robi fotę ?
    Dokładnie tak. Inaczej nie uzyskałbym powtarzalności wykonanych zdjęć testowych, ponieważ wprowadzałbym błąd poprzez opóźnione zatrzymanie obracania pierścieniem ostrości po usłyszeniu piknięcia.

z obiektywami AF też tak robisz?
    Nie bardzo rozumiem, ponieważ mówimy tu o testowaniu manualnego Heliosa, a nie o normalnym robieniu zdjęć.

NIGDY Dandelion nie zacznie potwierdzać w centrum GO bo nie do tego służy i wyklucza to też układ AF
    To jest jasne. Jednakże dandelion posiada możliwość przesunięcia płaszczyzny w której potwierdza ostrość, w stosunku do płaszczyzny rzeczywistej ostrości (w dowolnym punkcie w zakresie GO). Tak więc teoretycznie byłoby możliwe ustawienie tego potwierdzenia przy odpowiedniej konfiguracji wartości przysłony i odległości obiektywu od obiektu - szczególnie przy małych odległościach. Przytoczyłem ten pomysł na centrum GO, ponieważ nie udało mi się znaleźć konfiguracji, która dawałaby poprawne potwierdzenia przy granicy GO - zarówno tej "przedniej" jak i "tylnej". W każdym razie to już nieistotne - jest to zbyt desperackie kombinowanie

warto poczytać trochę zanim coś się totalnie nieświadomie rozreguluje
    IMO tutaj nie można niczego rozregulować - jest kilkanaście dyskretnych wartości 01-19 - ustawień przesunięcia punktu potwierdzania ostrości. Domyślnym ustawieniem jest 09 i w takim trybie zostały zrobione zdjęcia testowe.

I wracając jeszcze do zdjęć - trzy foty w lewej kolumnie - widać tutaj, że aparat nie potwierdził ostrości nigdzie w zakresie GO. Powoli przesuwałem GO po tej kartce w stronę od obiektywu i GO minęła się całkowicie z fioletową linią. Aparat potwierdził ostrość gdy było już za późno i GO była już zdecydowanie za daleko.... W prawej kolumnie widać, że aparat się pospieszył i potwierdził ostrość na fioletowej linii, mimo, że GO była jeszcze oddalona i nawet nie musnęła fioletowej linii.
    Ostatnio edytowane przez radradish ; 22-11-2009 o 01:24

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

ok, w dalszym ciągu ciebie nie rozumiem i trudno mi coś więcej wyjaśniać
    z mojej strony tyle

Dopiero zaczyna Awatar dr.feelgood

Domyślnie

ja mam takie chyba prymitywne pytanie; jeżeli mamy jakiś obiektyw M42 bez elektroniki, taki jak do pierwszych Praktic/Zenit i kupujemy adapter z potwierdzeniem ostrości - dandelionem, to w jaki sposób uzyskujemy potwierdzenie ostrości w Canonie, skoro w M42 nie ma żadnej elektroniki ?!? Aparat 'nie wie' ani jaka jest przysłona ani nic. Czy w takim wypadku nie lepiej kupić adapter bez dandeliona?

Sorry jeżeli to jest oczywiste :/

Domyślnie

To nie w obiektywie, tylko w body są sensory AF. To, że nie można uzyskać potwierdzenia ostrości w Canonie, to tylko chwyt marketingowy, aby utrudnić życie użytkownikom i producentom alternatywnych szkieł.

A aparat wie jaka jest przyslona, jeśli ją sobie zaprogramujesz w dandelionie.

Domyślnie

Chyba jestem nieźle ograniczony, ale...

Czyli jeżeli mam adapter bez dandeliona, to podczas ustawiania ostrości także będę miał potwierdzenie ostrości w postaci zapalenia się czerwonego kwadracika patrząc przez wizjer?

Druga sprawa; jak wygląda pomiar światła? Bo rozumiem, że jeżeli na obiektywie ustawię sobie przysłone np 5.6, to w body też będę musiał dodatkowo ją ustawić aby aparat pokazał odpowiedni czas?

Bywalec Awatar suluf
    Miasto
    > :Wieś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr.feelgood Zobacz posta
    Chyba jestem nieźle ograniczony, ale...

Czyli jeżeli mam adapter bez dandeliona, to podczas ustawiania ostrości także będę miał potwierdzenie ostrości w postaci zapalenia się czerwonego kwadracika patrząc przez wizjer?
    Nie nic się nie zaświeci
    Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Druga sprawa; jak wygląda pomiar światła? Bo rozumiem, że jeżeli na obiektywie ustawię sobie przysłone np 5.6, to w body też będę musiał dodatkowo ją ustawić aby aparat pokazał odpowiedni czas?
    ale po co ją ustawiać? poza tym nie da się chyba
    w korpusie ustawiasz czas i już, przysłonę w obiektywie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Mam EOS'a 5 -analog, obiektyw EF 28-105 i przysłona jest ustawiana takim małym pokrętęłkiem obok spustu migawki.

Jeżeli zamontuję szkło M42, które nie ma elektronicznego połączenia obiektyw-apatat, skądś body aparatu musi wiedzieć jaka przysłona została ustawiona na obiektywie aby dobrać czas do danych warunków. Chociaż z drugiej strony jeżeli na obiektywie ustawię pozycje manual (M) i wraz z przymykaniem dziury obiektywu będzie się ona automatycznie zamykać, pomiar TTL powinien dobrać właściwy czas.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli zamontuję szkło M42, które nie ma elektronicznego połączenia obiektyw-apatat, skądś body aparatu musi wiedzieć jaka przysłona została ustawiona na obiektywie aby dobrać czas do danych warunków. Chociaż z drugiej strony jeżeli na obiektywie ustawię pozycje manual (M) i wraz z przymykaniem dziury obiektywu będzie się ona automatycznie zamykać, pomiar TTL powinien dobrać właściwy czas.
    aparat nie musi tego wiedzieć - toż to nie Nikon, tylko prosty TTL (jak domkniesz przysłonę to aparat po prostu pomyśli, że jest ciemniej)
    nie będą za to działać cuda typu E-TTL, bo one nie działają bez obiwktywu
    światłomierz będzie działał prawidłowo* w trybach Av jako automat i M jako tryb ręczny

*tylko w teorii
    w praktyce pomiar jest niedokładny - prześwietla dla otwartej przysłony, a niedoświetla dla przymkniętej
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów