kup co chcesz - mi wszystko jedno - Twoja kasa
poleciem ci to co mam i to co działa pewnie
resztę porównań znajdziesz na forumM42
kup co chcesz - mi wszystko jedno - Twoja kasa
poleciem ci to co mam i to co działa pewnie
resztę porównań znajdziesz na forumM42
OK, nie chcąc ryzykować niesprawdzonymi pomysłami zakupiłem ten produkowany w europie. W sumie i tak wyszło taniej niż na allegroDzięki za sugestię.
Nessuno miala tego chinczyka. Jak upadl na asfalt to kawalek danyliona sie odlamal i zginal w stercie lisci. Warto jednak doplacic do tego ktory jest solidniej zamocowany.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Kupiłem polecany wcześniej adapter:
http://cgi.ebay.com/AF-Confirm-chip-...d=p3286.c0.m14
Lecz niestety wydaje mi się, że nie działa tak jak powinien. Próbowałem w różny sposób korygować confirmation dot w zakresie 01-17, jednakże nie osiągnąłem zadowalających rezultatów. Mianowicie okazuje się, że głębia ostrośći przyjmuje inny zakres w zależności od tego czy regulując ostrość przesuwamy GO w stronę od obiektywu czy też "przysuwając" ją do niego. Testy zostały wykonane na statywie z wciśniętym do końca przyciskiem migawki, tak, że aparat wykonywał zdjęcie od razu po złapaniu ostrości. Starałem się też utrzymywać taką samą prędkość kręcenia ringiem ostrości.
Czy to normalne dla Heliosa 2.0/58mm ?
a na standardowych ustawieniach nie ostrzył tam gdzie powinien ?
jaka matówka do 450d ? czy widzisz dobrze na niej ostrość na f2?
jaka karta testowa?
ja w swoich nigdy nie grzebałem w ustawieniach na podstawowych ustawieniach jest w punkt [matówka z klinem]
na programowalnych chipach do olka też mi nikt nie zgłaszał że jest ostrośc nie tam gdzie powinna.
Ja kupiłem na allegro z dandelionem i sprawuje mi sie OK.
Pięknego żurawia w locie ustrzeliłem o 6 rano z moim MTO 1000) Czysty fuks !
Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop www.max-shop.pl
Otwórz swój sklep internetowy z nami.
Niestety nie. Oto wynik: po trzy fotki dla przysuwania i odsuwania Go od obiektywu przy celowaniu ze statywu na fioletową poziomą linię (tutaj przebiega ona przez cyfry '5' - ostrość nietrafiona i przez to słabo widoczna, w przeciwieństwie do pomarańczowej przechodzącej przez cyfry '1'):
Standardowa, więc nie widzę
Co dokładnie masz na myśli?
Ostatnio edytowane przez radradish ; 21-11-2009 o 21:20
Właśnie zastanawiam się nad tym adapterem z rosji. Jakie są koszta wysyłki (mniej wiecej). Można je kupić gdzieś w pl?
widze że działa prawidłowo tylko przesunięta jest płaszczyzna potwierdzania jeśli dobrze rozumiem
1 w wizjerze masz ostrą linię fioletową na 5 [która na wszystkich fotach jest przed GO] pstrykasz fotę i wychodzi to co pokazałeś a nie wiem kiedy PIKa ??
2. jak pika w tych miejscach co masz ostre pokazane na fotach to jest ok
chip zaczyna potwierdzać w granicach go i będzie to inne miejsce jadąc od obiektywu i do obiektywu
weź normalną kartę testową
http://focustestchart.com/chart.html
nie wiem jakie masz tam odległości i jaki kąt aparatu
i nie wiem czy rozumiem gdzie jest problem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aktualnie nie kupisz ale jak dobrze pamiętam to wysyłka zgodnie z informacją po UE jest free
Ostatnio edytowane przez enter ; 21-11-2009 o 23:37 Powód: Automerged Doublepost
Tak jak już wcześniej wspominałem - przycisk migawki jest wciśnięty do końca, a aparat momentalnie po złapaniu ostrości wykonuje zdjęcie - jedyny ruch jaki wykonuję to obracanie pierścieniem ostrości do momentu zrobienia zdjęcia przez aparat samodzielnie.
Cały czas celuję w fioletową linię, tak więc aparat potwierdza ostrość na niej, mimo, że tej ostrości tam nie ma.
Ok, spróbuję jeszcze poćwiczyć.
Dla ścisłości - obiektyw to Helios 58 mm f/2.0 z 450D. Odległość obiektywu od fioletowej linii to około 45 cm, a kąt pod jakim jest nachylona oś aparatu w stosunku do kartki to około 20 stopni.
Problem jest następujący:
Nie udało mi się znaleźć optymalnego ustawienia, które potwierdzi ostrość w punkcie ostrzenia niezależnie od kierunku z którego przesuwamy GO. Ostrość jest ok zawsze tylko w jednym wypadku - przy przysuwaniu lub przy odsuwaniu GO, ale też nawet w takim jednym wypadku wydaje się, że nie można ustawić "pikania" na środek GO.
Spróbuję się jeszcze pobawić ustawieniami i dam znać co wyszło, choć nie jestem dobrej myśli...