Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Kąty widzenia - pytanie

mummle
    Guest

Domyślnie Kąty widzenia - pytanie

Witam wszystkich forumowiczów swym pierwszym postem i pytaniem jednocześnie. Oto i ono.

Załóżmy że mamy dwa body 5D i 50D. Do tego realny C EF 40-105 L i C EF-S 40-105. Zakładamy do odpowiednich "ciałek" i... z obu powinna wyjść taka sama fota, z takim samy kątem widzenia.
    Teraz przekładam C EF 40-105 L do 50D. Czyli mam jakieś 64-168. Jeśli strzelę fotkę będzie "mniejsza" niż poprzednia.

Pytanie zasadnicze (bo ani Lki nie testowałem zbyt długo, a na pewno nie porównywałem dwóch body, a 5D to na razie poza moim zasięgiem): czy zakładając C EF 40-105 L na 5D i 50D będę widział w wizjerze to samo czy 50D jednak spojrzy przez szkło i zobaczę 64-168?

Dla niektórych to głupie pytanie, wiem. Ale od tego jest forum by nawet takie zadawać

pzdr
    mummle

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Twoje hipotetyczne C EF 40-105 L i C EF-S 40-105 różnią się tylko bagnetem. Każdy z nich założony do 50D będzie odpowiednikiem 64-168 na pełnej klatce. Ogniskowa jest zawsze stała niezależnie od formatu klatki, na którą obiektyw rzutuje obraz.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uprawnienia umieszczania postów