Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: DPP - jak zmniejszyć i wyostrzyć grupę zdjęć?

Dopiero zaczyna Awatar Fiba
    Miasto
    Kraków

Domyślnie DPP - jak zmniejszyć i wyostrzyć grupę zdjęć?

Witam,

Zainstalowałem ostatnio program DPP który otrzymałem razem z aparatem i chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe utworzenie w nim takiej 'akcji' zeby zmniejszyć naraz wszystkie zdjęcia oraz lekko wyostrzyć za jednym zamachem?

Wiem, że to mega laicke pytanie ale na forum nie znalazłem odpowiedzi.

Z góry dziękuje za pomoc,

Pozdrawiam
    450D C28-135 IS USM, C50 1.8, Nissin Di622

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fiba Zobacz posta
    Witam,

Zainstalowałem ostatnio program DPP który otrzymałem razem z aparatem i chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe utworzenie w nim takiej 'akcji' zeby zmniejszyć naraz wszystkie zdjęcia oraz lekko wyostrzyć za jednym zamachem?

Wiem, że to mega laicke pytanie ale na forum nie znalazłem odpowiedzi.

Z góry dziękuje za pomoc,

Pozdrawiam
    Zajrzyj do opcji batch process...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Znalazłem to właśnie i widze, że zmniejszyć się da. Ale z wyostrzeniem już gorzej, albo po prostu nie wiem jak..

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja to zalatwiam tak ze przed jakimkolwiek kreceniem suwakami, ustawiam wyostrzenie na jednym zdjeciu, pozniej kopiuje ustawienia z tego zdjecia, zaznaczam wszystkie i wklejam do wszystkich. Dopiero pozniej mysle co z kolorami, balansem itp Bardzo to ulatwia, bo duza czesc zdjec w ogole nie wymaga korekty, a skopiowanie samej ostrosci nie jest mozliwe I dopiero do batch

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dobry sposób A mógłbyś mi napisać tak 'łopatologicznie' w jaki sposob to zrobic? W sensie jak się kopiuje ustawienia i wkleja do wszystkich? Program mam pierwszy dzień więc nie jestem w nim zbyt biegły..

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

hmmm, w sumie nie mam go teraz zainstalowane ale chyba pamietam nazwy otwierasz zdjecie, ustawiasz wyostrzenie, w gornym menu szukasz opcji: "copy recipe to clipboard". Zamykasz to zdjecie, zaznaczasz z ctrl dana grupe zdjec lub z shift jesli chcesz wszystkie pokolei wyostrzyc. Klikasz na nie prawym przyciskiem myszki i wybierasz: "paste recipe to all". Wtedy wyskakuje monit czy chcesz na pewno zastosowac te ustawienia do wszystkich zdjec i ble ble ble - klikasz na tak i gotowe Ustawienia balansu bieli w identyczny sposob mozesz kopiowac i wklejac jesli masz duza grupe zdjec i trzeba je wszystkie korygowac w ten sam sposob Inne opcje tez Przydatna opcja kopiowania i wklejania "recept" Na poczatku sam sie bawilem z ustawieniami kazdego zdjecia pokolei i zajmowalo mi to cale noce Teraz jest duuuuuuzo szybciej

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No i faktycznie działa to pięknie. Wielkie dzięki za pomoc, bardzo ułatwi mi to życie

Pozdrawiam,

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Wyostrza się dopiero po zmianie rozmiaru zdjęć, więc odpowiedź na pytanie...
    Cytat Zamieszczone przez Fiba Zobacz posta
    czy jest możliwe utworzenie w nim takiej 'akcji' zeby zmniejszyć naraz wszystkie zdjęcia oraz lekko wyostrzyć za jednym zamachem?
    ...jest negatywna (bo DPP wyostrza przed zmniejszeniem rozmiarów zdjęć poprzez Batch+Resize).

Proponuję dwuetapowo: Batch (z opcją Resize do TIFF) a potem wyostrzanie otrzymanych TIFFów i Batch do JPEG. (Oczywiście przy założeniu, że obróbka kolorystyczna itp były dużo wcześniej, bo wyostrzanie jest zawsze na końcu!)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Miasto
    Kraków

Domyślnie

ewg dzięki za podpowiedź, ale akurat to, że pierw się zmniejsza a potem wyostrza to wiedzialem i faktycznie źle sformułowałem pytanie

Ale teraz mam kolejny problem. Robię wszystko tak jak napisał Tezet-gdynia i w DPP ładnie wyostrza mi wszystkie fotki, lecz mimo iż przy zamykaniu, gdy pyta czy ma zapisać ustawienia, klikam tak to gdy zdjęcia przeglądam normalnie, przez inny program to dalej nie sa wyostrzone :-? Nie wiem co źle robie, próbowałem kilka razy i to samo..
    Ostatnio edytowane przez Fiba ; 14-06-2009 o 16:28

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

wyostrzyć można też grupę wybranych zdjęć w taki sposób:
    w widoku głównym zaznaczyc wybrane zdjęcia (lub wszystkie), włączyc tool, kliknąć zakładkę raw, ustawić suwak sharpness na wybraną pozycję i gotowe. ja potem jeszcze po wykonaniu tej operacji zamykam tool, zamykam program (pyta czy zapisać zmiany), klikam "yes to all" i odpalam jeszcze raz i robię batch.
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów