teraz już wystarczy![]()
C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1
Ustawienia DPP znane i uwzględniane są tylko przez DPP (tzw. recepty - "recipies"). Tylko polecenia "Convert and save...", "Batch process..." oraz "Transfer to Photoshop" pozwalają na obserwowanie na zdjęciach zmian dokonanych w DPP w innych programach. Samo "Save" (lub "Save as") modyfikuje pliki źródłowe w sposób niewidoczny dla innych programów.
EDIT: Aha (do przedmówców) - nie trzeba zapisywać zmian w danej sesji programu żeby Batch je uwzględnił. ;-)
Ostatnio edytowane przez ewg ; 16-06-2009 o 10:11
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Aha, czyli wszystko jasne bo myślałem, że coś robie źle
A dlaczego nie da się tak, że zaznaczę wszystkie, kliknę 'convert and save...' i wszystkie mi np. wyostrza i zapisuje do pliku żebym otworzył w innych programach?
Po jednym się da ale wszystkich już nie..
450D C28-135 IS USM, C50 1.8, Nissin Di622
Batch jest od tego.
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Może wyjaśniicie mój problem, otóż zdjęcia obrobione w DPP po transwerze do PhotoShopa (na TIFF) są zawsze ciemniejsze i bardziej kontrastowe. W oknie DPP wszystko pięknie i ładnie wyglada a w PhotoShopie po transferze muszę rozjaśniać i poprawiać. Czegoś w ustawieniach DPP chyba nie mam odpowiednio ustawione, tylko co?
poprawna kalibracja monitora i umiejętność zarządzania kolorem w programach będzie lekarstwem na twój problem.
programy bazują na profilach kolorów
jeżeli inny profil kolorów będziesz miał w dpp a inny w PS - będziesz miał całkiem inne efekty - wystarczy że w dpp będziesz miał RGB a w PS - sRGB - i już efekty mocno rozbieżne. PS ma do wyboru bardzo dużo profili kolorów.
Ponadto jeżeli w jeden program będzie używał profilu monitora ustawionego przez użytkownika a drugi będzie bazował na profilu domyślnym - różnice mogą być bardzo duże
Ale jest tu kilka osób które potrafią ci to wyjaśnić w bardziej naukowy sposób. Ja się na tym nie znam - ja tylko potrafię to stosować.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Monitor mam skalibrowany.
W PS w przestrzeni roboczej mam ustawione RGB (Adobe RGB) a w polu "zasady zartządzania kolorem" odznaczenie Zachowaj osadzone profile.
W DPP w zakładce Colour Management w części Default Settings of Work Colour Space zaznaczone Adobe RGB, natomiast w części Color matching setting odznaczone sRGB.
Czy tu jest gdzieś jakaś niezgodność?
Zanim zainstalowałem DPP Rawy obrabiałem w ACR i konwertowane zdjęcia do PS były takie same, teraz (konwertowane z DPP) są ciemniejsze, ok. 1-2 działki. W ACR także miałem (wciąż mam) ustawioną przestrzeń Adobe RGB.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, choć już nie korzystam z ACR plugin pod Canona siedzi z 30D, którego już nie mam, obecnie fotografuję 5D i obrabiam tylko w DPP.
Ostatnio edytowane przez renes ; 24-06-2009 o 21:09 Powód: Automerged Doublepost