Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: DPP - jak zmniejszyć i wyostrzyć grupę zdjęć?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnt Zobacz posta
    ja potem jeszcze po wykonaniu tej operacji zamykam tool, zamykam program (pyta czy zapisać zmiany), klikam "yes to all" i odpalam jeszcze raz i robię batch.
    a po co zamykać - to nie wystarczy stare dobre ctrl+s
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

teraz już wystarczy
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fiba Zobacz posta
    [...] w DPP ładnie wyostrza mi wszystkie fotki, lecz mimo iż przy zamykaniu, gdy pyta czy ma zapisać ustawienia, klikam tak to gdy zdjęcia przeglądam normalnie, przez inny program to dalej nie sa wyostrzone :-?
    Ustawienia DPP znane i uwzględniane są tylko przez DPP (tzw. recepty - "recipies"). Tylko polecenia "Convert and save...", "Batch process..." oraz "Transfer to Photoshop" pozwalają na obserwowanie na zdjęciach zmian dokonanych w DPP w innych programach. Samo "Save" (lub "Save as") modyfikuje pliki źródłowe w sposób niewidoczny dla innych programów.

EDIT: Aha (do przedmówców) - nie trzeba zapisywać zmian w danej sesji programu żeby Batch je uwzględnił. ;-)
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 16-06-2009 o 10:11
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Dopiero zaczyna Awatar Fiba
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Aha, czyli wszystko jasne bo myślałem, że coś robie źle
    A dlaczego nie da się tak, że zaznaczę wszystkie, kliknę 'convert and save...' i wszystkie mi np. wyostrza i zapisuje do pliku żebym otworzył w innych programach?
    Po jednym się da ale wszystkich już nie..
    450D C28-135 IS USM, C50 1.8, Nissin Di622

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Batch jest od tego.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uzależniony

Domyślnie

Może wyjaśniicie mój problem, otóż zdjęcia obrobione w DPP po transwerze do PhotoShopa (na TIFF) są zawsze ciemniejsze i bardziej kontrastowe. W oknie DPP wszystko pięknie i ładnie wyglada a w PhotoShopie po transferze muszę rozjaśniać i poprawiać. Czegoś w ustawieniach DPP chyba nie mam odpowiednio ustawione, tylko co?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Może wyjaśniicie mój problem, otóż zdjęcia obrobione w DPP po transwerze do PhotoShopa (na TIFF) są zawsze ciemniejsze i bardziej kontrastowe. W oknie DPP wszystko pięknie i ładnie wyglada a w PhotoShopie po transferze muszę rozjaśniać i poprawiać. Czegoś w ustawieniach DPP chyba nie mam odpowiednio ustawione, tylko co?
    poprawna kalibracja monitora i umiejętność zarządzania kolorem w programach będzie lekarstwem na twój problem.
    programy bazują na profilach kolorów
    jeżeli inny profil kolorów będziesz miał w dpp a inny w PS - będziesz miał całkiem inne efekty - wystarczy że w dpp będziesz miał RGB a w PS - sRGB - i już efekty mocno rozbieżne. PS ma do wyboru bardzo dużo profili kolorów.
    Ponadto jeżeli w jeden program będzie używał profilu monitora ustawionego przez użytkownika a drugi będzie bazował na profilu domyślnym - różnice mogą być bardzo duże

Ale jest tu kilka osób które potrafią ci to wyjaśnić w bardziej naukowy sposób. Ja się na tym nie znam - ja tylko potrafię to stosować.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony

Domyślnie

Monitor mam skalibrowany.
    W PS w przestrzeni roboczej mam ustawione RGB (Adobe RGB) a w polu "zasady zartządzania kolorem" odznaczenie Zachowaj osadzone profile.

W DPP w zakładce Colour Management w części Default Settings of Work Colour Space zaznaczone Adobe RGB, natomiast w części Color matching setting odznaczone sRGB.

Czy tu jest gdzieś jakaś niezgodność?

Zanim zainstalowałem DPP Rawy obrabiałem w ACR i konwertowane zdjęcia do PS były takie same, teraz (konwertowane z DPP) są ciemniejsze, ok. 1-2 działki. W ACR także miałem (wciąż mam) ustawioną przestrzeń Adobe RGB.

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, choć już nie korzystam z ACR plugin pod Canona siedzi z 30D, którego już nie mam, obecnie fotografuję 5D i obrabiam tylko w DPP.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 24-06-2009 o 21:09 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów