Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Błąd Canon 40D przy robieniu seryjnych zdjęć

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar kristof77
    Miasto
    Budapest/W-wa

Unhappy Błąd Canon 40D przy robieniu seryjnych zdjęć

Witam!

Od czasu do czasu korzystam z funkcji tzw. szybkie fotografowanie seryjne.
    Mój problem polega na tym, że w tym trybie sporadycznie pojawiają się zdjęcia, na których migawka nie otworzyła się do końca.

Przykładowo:

Pytanie: Czy ktoś miał podobny problem i wie jak go wyleczyć?
    Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.

Domyślnie

tak tylko w kwesti poznawczej ... wykluczyleś bład zapisu pliku (RAW-a, JPG-a) na kartę ?
    Czy ta czarna cześć zawiera szumy i może jakies hot-pixele, tzn. widać "nie-naświeltoną" matrycę ?
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Miasto
    Budapest/W-wa

Domyślnie

Problem się powtarza na różnych kartach... To ostatnie jest z HighSpeed CF Toshiba 2GB, ale na Góraszce miałem SanDisk Extreme III 8GB, i przy MIG-29 też pojawił się podobny błąd i to w najgorszej możliwej chwili...

Nie ma żadnych szumów czy hot pixeli, 100% crop:
    Ostatnio edytowane przez kristof77 ; 12-06-2009 o 13:40 Powód: Dodanie 100% crop'a
    Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Wygląda jakby migawka do końca się nie otworzyła a to oznacza chyba jedno ... jej wymiana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kristof77 Zobacz posta
    ....
    Nie ma żadnych szumów czy hot pixeli, 100% crop:
    chyba sam odpowiedzialeś sobie na pytanie - czyli totalna cyfrowa czerń - problem moze byc po stronie zapisu na kartę.
    A czy te zdjecia tak samo wyglądają przy przegladaniu w body ?

http://canon-board.info/showthread.p...uszkodzony+raw
    http://canon-board.info/showthread.p...uszkodzony+raw

teraz widzę przydatność dwóch portów kart pamieci w seri "markach 1D*"
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Miasto
    Budapest/W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    ...
    A czy te zdjecia tak samo wyglądają przy przegladaniu w body ?
    ...
    Dokładnie tak samo wygląda na wyświetlaczu aparatu jak w komputerze.
    Po przeczytaniu w/w wątków nawet mój pomysł na upgrade firmware'u do wersji 1.1.1. też raczej nie pomoże.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jakby migawka sie nie otworzyla do konca to nie bylo by to czarne ciecie zdjecia na granicy 1px Pozatym byly by jakiekolwiek szumy itp. Raczej cos z zapisem

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

To na 100% problem z zapisem - tak jak pisze Tezet, gdyby to była migawka to granica nie byłaby tak ostra.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Miasto
    Budapest/W-wa

Domyślnie

Przebieg (20k) raczej też nie wskazywałby na wymianę migawki... tylko dlaczego tak się dzieje przy różnych kartach? I tylko sporadycznie przy seriach?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Nie wiem. Jak jest na gwarancji jeszcze to walcz w serwisie. Mi w 10D (jakie 25k kłapnięć) raz na rok trafia się czarna klatka, w 40D (8k) niczego takiego nie zaobserwowałem. Ale Twój przypadek to nie jest problem z migawką, więc może coś z pamięcią bufora.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uprawnienia umieszczania postów