Page 2 of 14 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 11 to 20 of 131

Thread: 28mm/1.8 czy 35mm/2 -który pod FF ?

Pełne uzależnienie paweleverest's Avatar

Ja tu zadam jeszcze takie przewrotne pytanie:
    Czy warto któryś z tych obiektywów kupić jako uzupełnienie:
    a) 17-40 4,0L
    b) 24-70 2,8L
    c) 16-35 2,8L II

Ja mam wrażenie, że o ile w pierwszym przypadku (17-40) jak najbardziej TAK, o tyle już w drugim ( 24-70) i trzecim (16-35) nie bardzo...

Pełne uzależnienie allxages's Avatar

A to chyba zależy. Patrząc na opinie, że 24-70 na pełnej dziurze mydli na szerokim końcu, i od f/4 jest używalne to jednak i tutaj pokusiłbym się o powiedzenie, że warto kupić stałke.

Z 16-35 to nie wiem i chyba zalezy do czego porownac, bo 28/1.8 to jest roznica do 2.8. Ale nie mialem nigdy tej stałki. Za to Niedługo dojdzie do mnie 16-35 i właśnie sie zastanawiam czy 35/2 nie pójdzie na sprzedaż...

Quote Originally Posted by allxages View Post
    A to chyba zależy. Patrząc na opinie, że 24-70 na pełnej dziurze mydli na szerokim końcu, i od f/4 jest używalne to jednak i tutaj pokusiłbym się o powiedzenie, że warto kupić stałke.
    ...

Odnośnie 24-70 2,8L to sa to mity o tym mydleniu ( nie wiem może na cropie jest gorzej ale na pełnej klatce środek kadru na 2,8 jest ostry !!) Mnie stałka w tym zakresie ogniskowych kusi tylko mniejszą winetą i lepszym bokehem oraz mniejszą wagą co czyni z niej wygodne uzupełnienie w podróży dla np 70-200 2,8L. Czasami ta jedna dziłka EV tez napewno odegra role ale...

Pełne uzależnienie Mellan's Avatar

Quote Originally Posted by paweleverest View Post
    Ja tu zadam jeszcze takie przewrotne pytanie:
    Czy warto któryś z tych obiektywów kupić jako uzupełnienie:
    ...
    b) 24-70 2,8L
    ... o tyle już w drugim ( 24-70) ...
    Świetne pytanie! Zadaje sobie je ostatnio często, bo po głowie chodzi mi diabelnie drogi 35L, a żal mi pozbawiać się zooma w zamian.
    Spotkałem opinię, że 35/2 nie przyniesie poprawy w tym zakresiei nie będzie lepszy od 24-70@35mm. Czy jest ktoś kto ma/porównywał te szkła ?
    C-F-K - forever

Quote Originally Posted by Mellan View Post
    Spotkałem opinię, że 35/2 nie przyniesie poprawy w tym zakresiei nie będzie lepszy od 24-70@35mm. Czy jest ktoś kto ma/porównywał te szkła ?
    Ja mogę tylko powiedzieć, że na 20D w przedziale 2-2.8 żylety nie ma. Jak trzeba światła, to można robić, ale zdecydowana różnica robi się od 2.8. Więc moim zdaniem jak na 35L szkoda pieniędzy, to w 35/2 w tym przypadku bym się nie pchał.
    Choć po domknięciu do 2.8 testy mówią, że miałbyś lepiej niż z zooma. Ale czy warto?

Tak też myślę...chyba nie warto. 35L to już gruba decyzja i wstrzymam się chwilę. Mam widoki na incydentalne "poużywanie" w lipcu, wtedy wóz, albo przewóz...
    C-F-K - forever

No ja nie wiem. Ja bym wolał sobie nie "poużywać", bo potem wiadomo, że pieniędzy w kieszeni nie będzie

Quote Originally Posted by Mellan View Post
    Świetne pytanie! Zadaje sobie je ostatnio często, bo po głowie chodzi mi diabelnie drogi 35L, a żal mi pozbawiać się zooma w zamian.

24-70 2,8L ja bym sie nie pozbywał - to szalenie uniwersalne szkło o wyjątkowej jakośći jak na zoom. 35L miałem kiedyś i owszem złego słowa o nim powiedzieć nie można ale .... Jego przewaga nad zoomem jest w zakresie 1,4 - 3,5 a potem to już jest róznie zalezy na co sie patrzy. Jakbym miał wybierać miedzy nimi to zostaje z zoomem ( stałka tylko jako jego uzupełnienie )

Dokładnie ku temu się skłaniam - uzupełnienie (pieruńsko drogie). 1.4-3.5 to trochę kaskaderka jak na moje używanie, do tego nie zawsze pożądana winieta. Ślubny nie jestem, więc ciśnienia nie ma, a przy 5.6-6.3 użyteczność zooma nie podlega dyskusji...
    Dzięki za sugestię.
    C-F-K - forever

Początki nałogu Thunder's Avatar

Dziwne ze jeszcze nikt nie wspomniał w tym wątku o bokehu. Jakis czas temu mialem chrapke na 35/2 ale po samplach ktore zobaczylem stwierdzam ze bokeh kompletnie mi sie nie podoba. Chyba ze ktos mnie przekona jakims samplem... Co do 28/1.8 to chyba ktos upadl na glowe z ta aktualna cena.
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Page 2 of 14 FirstFirst 123412 ... LastLast