Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 131

Wątek: 28mm/1.8 czy 35mm/2 -który pod FF ?

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Własnie szkło nikona o którym wspominasz nie przekracza 1000zł a jest dobre. Czasami to myślę, że Nikon lepiej podhodzi do swoich klientów. Brać D300 + 35 mm f/1.4 i jest ciekawie.

Jednak ja czekam aż 5DIIMark bedzie tańszy.

a jeszcze jedno słyszałem, że Canon też chce wypuścićpodobny obiektyw.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Własnie szkło nikona o którym wspominasz nie przekracza 1000zł a jest dobre. Czasami to myślę, że Nikon lepiej podhodzi do swoich klientów.
    szkło nikona jest tylko do cropa a to spora różnica
    28/1.8 czy stary 35/2 to szkła do pełnej klatki

Początki nałogu

Domyślnie

28 1,8 na 5D
    wrażenia:
    na początku fajne szybkie w miarę szkiełko ostre i używalne od 1,8
    potem w pracy okazuje się nie takie szybkie, zwłaszcza jak zapniesz po czymś szybszym
    ale najbardziej odrażający jest bokeh
    myślę że jak tylko się jakieś coś innego znajdzie to 28 pójdzie na sprzedaż.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

35/2 to całkiem fajne szkiełko. AF co prawda bzyczy i jest wyraźnie wolniejszy od nowszych konstrukcji z USM ale do celów porterowo - krajobrazowych bez problemu daje rade. Nie polecałbym tego obiektywu do zastosowań reporterskich, gdyż jest bardzo wrażliwy na uderzenia i nacisk od przodu, przy włączonym AF. Pęka plastikowy pierścień i obiektyw musi jechać na Żytnią :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czemu napisałeś , że bokeh jest odrażający, moze jakieś fotki?
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    35/2 to całkiem fajne szkiełko. AF co prawda bzyczy i jest wyraźnie wolniejszy od nowszych konstrukcji z USM ale do celów porterowo - krajobrazowych bez problemu daje rade. Nie polecałbym tego obiektywu do zastosowań reporterskich, gdyż jest bardzo wrażliwy na uderzenia i nacisk od przodu, przy włączonym AF. Pęka plastikowy pierścień i obiektyw musi jechać na Żytnią :-)
    Do reporterki też się da. Fakt, jest delikatny dlatego za każdym razem gdy chowam sprzęt do torby przełączam go na MF i cofam wystający tubus. 35mm to chyba najczęściej używana przeze mnie ogniskowa na pełnej klatce.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czemu napisałeś , że bokeh jest odrażający, moze jakieś fotki?
    Bokeh jest specyficzny. Mi się nawet podobał. Masz przecież ten obiektyw więc przejdź się do parku i zrób zdjęcie np. z drzewami w tle. Zobaczysz o co chodzi.
    Ostatnio edytowane przez aptur ; 06-08-2009 o 12:20 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kurcze zaraz się okaże, że złe szkiełko wybrałem

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Kurcze zaraz się okaże, że złe szkiełko wybrałem
    Badziew jakich malo, ja bym od razu sprzedal

Bokeh to kwestia gustu, mi akurat na tych fotach, ktore ogladalem sie wlasnie podobal.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Do reporterki też się da. Fakt, jest delikatny dlatego za każdym razem gdy chowam sprzęt do torby przełączam go na MF i cofam wystający tubus. 35mm to chyba najczęściej używana przeze mnie ogniskowa na pełnej klatce.
    Też tak robię, nauczony przykrym doświadczeniem :-)
    Co do szeroko rozumianych zastosowań reporterskich, miałem na myśli uniwersalność. Do sportu ten AF sprawdził by się średnio, ale jeśli bawimy się w szersze plany, ze stojącymi czy idącymi ludźmi, to też uważam że da radę. Jak by na to nie spojrzeć ten bzyczek i tak lepszy (szybszy i dokładniejszy) niż w popularnych Tamronach 28-75 czy 17-50.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Czasami to myślę, że Nikon lepiej podhodzi do swoich klientów. Brać D300 + 35 mm f/1.4 i jest ciekawie.
    nie 35/1.4 tylko 1.8 i tylko pod dx a po drugie dba tak bardzo że czekali ludzie pare lat na takie szkło

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów