Błyskałeś pełną mocą??
Mam rozumieć ze tylko i wyłącznie przy użyciu tych wyzwalaczy uzyskałeś taki czas synchro przy pełnym śłońcu ?!
To może inaczej... zawsze byłem przekonany że aby uzyskać krótki czas powyżej 1/200s z lampami studyjnymi trzeba użyć z lampą systemowa w trybie HSS... i stąd jest moje zdziwienie... że Ty to uzyskałeś robiąc tylko na "gołych" wyzwalaczach... co dla mnie jest czystą abstrakcją...
Ostatnio edytowane przez KuzynPit ; 06-06-2011 o 18:14
Oprócz HSS, Pixel implementuje jakąś swoją wersję Hypersynca, więc to pewnie to. Nawet próbowałem ten ficzer odpalić na systemówce (580EXII) - trzeba się przez kabelek PC podłączyć, a nie przez stopkę - i czasem się udawało w zakresie 1/2000-1/8000 bez HSS zsynchronizować. Niestety za mało przewidywalnie by tego używać. Widocznie na studyjnych lepiej to działa (dłuższy błysk).
Body, stałki, zoomik
Aligator16:Moim zdaniem użyłeś armaty do zabicia muchy...Lampą o mocy 1000Ws można spokojnie "zgasić" słońce.Masz fajną modelkę,ustaw ją na górce,na stole,na krześle,na skale tak żeby nie był widoczny drugi plan,tylko niebo chmury i słońce.Ustaw pełną moc lampy a na aparacie przysłonę f20,czas 1/160.Niech słońce będzie za modelką.Na obiektywie założony polar dobrej jakości.Przy zdjęciach plenerowych z lampą o takiej mocy aż się prosi o zdjęcia ze słońcem w kadrze.
Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
http://www.maxmodels.pl/juras.html