mmm-czemu nie? w sensie jest zbyt mocny jak na plener? czy co bo nie zrozumiałem Twojego przesłania:>
mmm-czemu nie? w sensie jest zbyt mocny jak na plener? czy co bo nie zrozumiałem Twojego przesłania:>
W sloncu przy iso 100 i dziurce 1.4 a 2.0 czasy wychodza bardzo krotkie, dlatego filtr na obiektyw zeby zejsc do 1/125.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W takim razie ewentualnie jesli lampa za mocna skrecona do minimum to moze warto pokombinowac z ta folia? Albo narzucic na okte jakis polprzezroczysty material.... albo wiem- do okty sprzedaja gridy z rzepami, mozna by zrobic cos podobnego, tylko zamiast grida material jasny z rzepami.... chyba lepiej miec jednak mocniejsze lampy, zwlaszcza jak chcemy duzych namiotow uzywac...Zamieszczone przez [LEFT
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 22-05-2011 o 17:32 Powód: Automerged Doublepost
Przecież tutaj rozchodzi się o to aby zgasić słońce, a lampą doświetlić tak aby niebo było pięknie niebieskie. Dlatego się rozchodzi o filtry, jak chcesz zmniejszyć moc lampy to ją po prostu oddal i tyle.
Jeśli oddalimy lampę od obiektu dwukrotnie to moc lampy spadnie 4-krotnie, chyba nic nie pokręciłem w tym zdaniu.
Tak, ale wzrośnie też "ostrość" światła. Chyba że zastosujemy wtedy większego softboxa ;P
Wlasnie pisalem o przypadku jak chcemy miec miekie swiatlo. Wiec oddalanie nie wchodzi w gre.
Micles, cos wiekszego od okty 150 ?![]()
Każde zbliżenie softboxa powoduje zmiękczenie światła. Nie ma granicy "15 metrów". Nierzadko zdarza mi się stawiać softa tuż przed twarzą, minimalnie z brzegu kadru, właśnie po to żeby mieć miękkie światło. Z za dużą ilością mocy w 580+soft nie miałem ani razu kłopotu. Zdarzyło mi się tylko raz, że 1/128 było mi za dużo, ale to z gołą lampą.
Ale mi się wydaje, że rozmawiamy o sprzęcie studyjnym a nie o 580tkach .
Ostatnie moje próby - sprzętowo to było tak:
Quantuum R+1000, moc ok. 1/4, standardowy garnek
40D, 85mm, ISO 100, czas: 1/2000s, f/1.8 wyzwalanie poprzez pixel tr-332
Więc kwestia szarego filtra dla mnie wyjaśniona, jak ktoś chce to odsprzedam hoye 77mm![]()
jak masz HSS to fakt faktem filtr jest zbędny;] gorzej jak nie posiadasz systemówki z hss;]