Strona 45 z 65 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

mmm-czemu nie? w sensie jest zbyt mocny jak na plener? czy co bo nie zrozumiałem Twojego przesłania:>

Domyślnie

W sloncu przy iso 100 i dziurce 1.4 a 2.0 czasy wychodza bardzo krotkie, dlatego filtr na obiektyw zeby zejsc do 1/125.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez [LEFT
    [/LEFT]MMM;971549]Opisuję sytuację z już nałożonym filtrem ND8. Bez niego to w ogóle nic się w plenerze nie zrobi, chyba że pozr zachodzie słońca.
    W takim razie ewentualnie jesli lampa za mocna skrecona do minimum to moze warto pokombinowac z ta folia? Albo narzucic na okte jakis polprzezroczysty material.... albo wiem- do okty sprzedaja gridy z rzepami, mozna by zrobic cos podobnego, tylko zamiast grida material jasny z rzepami.... chyba lepiej miec jednak mocniejsze lampy, zwlaszcza jak chcemy duzych namiotow uzywac...
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 22-05-2011 o 17:32 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Przecież tutaj rozchodzi się o to aby zgasić słońce, a lampą doświetlić tak aby niebo było pięknie niebieskie. Dlatego się rozchodzi o filtry, jak chcesz zmniejszyć moc lampy to ją po prostu oddal i tyle.
    Jeśli oddalimy lampę od obiektu dwukrotnie to moc lampy spadnie 4-krotnie, chyba nic nie pokręciłem w tym zdaniu.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak, ale wzrośnie też "ostrość" światła. Chyba że zastosujemy wtedy większego softboxa ;P

Domyślnie

Wlasnie pisalem o przypadku jak chcemy miec miekie swiatlo. Wiec oddalanie nie wchodzi w gre.
    Micles, cos wiekszego od okty 150 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Tak, ale wzrośnie też "ostrość" światła. Chyba że zastosujemy wtedy większego softboxa ;P
    Zwykłego softboxa (dajmy na to oktę120cm) byś musiał oddalić chyba z 15 metrów od modela aby zrobić ostre światło, ale jaka lampa by to uciągnęła, nie mówię już o jakości światła jaką byśmy wyprodukowali.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Każde zbliżenie softboxa powoduje zmiękczenie światła. Nie ma granicy "15 metrów". Nierzadko zdarza mi się stawiać softa tuż przed twarzą, minimalnie z brzegu kadru, właśnie po to żeby mieć miękkie światło. Z za dużą ilością mocy w 580+soft nie miałem ani razu kłopotu. Zdarzyło mi się tylko raz, że 1/128 było mi za dużo, ale to z gołą lampą.

Domyślnie

Ale mi się wydaje, że rozmawiamy o sprzęcie studyjnym a nie o 580tkach .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Mmm, co do 600 ws i jasnych stalek to moze sprobuj szary filtr na obiektyw, zgasisz jednoczesnie ambient light i bedziesz mogl uzywac otwartych dziurek?
    Albo szara folia filtr na lampe, mozna kupic takie, kwestia tylko montazu, ewentualnie folia na okte, teoretyzuje.
    Ostatnie moje próby - sprzętowo to było tak:
    Quantuum R+1000, moc ok. 1/4, standardowy garnek
    40D, 85mm, ISO 100, czas: 1/2000s, f/1.8 wyzwalanie poprzez pixel tr-332

Więc kwestia szarego filtra dla mnie wyjaśniona, jak ktoś chce to odsprzedam hoye 77mm

Domyślnie

jak masz HSS to fakt faktem filtr jest zbędny;] gorzej jak nie posiadasz systemówki z hss;]

Strona 45 z 65 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów