Strona 36 z 65 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Takie durne rozwiązanie przyszło mi do głowy na hss w plenerze. Na aparacie coś co pozwala wyzwolić lampę systemową w hss, Pocket/Radiopopper/Pixel, systemówkę z odbiornikiem ustawioną na minimalną moc mocujemy palnikiem w stronę fotoceli w lampie studyjnej izolując jakąś taśmą samoprzylepną. Powinno działać.
    To dosc znany pomysl i nawet działa - czytalem o tym na nikoniarzach. Chyba nawet na CB tez o tym bylo. Tylko duzo z tym pitolenia sie

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Bez przesady, ile pitolenia, wystarczy lampę palnikiem przykleić i zaizolować żeby światła nie wpuszczało. Chyba że lampa studyjna ma fotocelę w jakimś dziwnym miejscu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Od biedy można by wyprowadzić kabelek z fotocelą poza lampę i zrobić np. z dyfuzora pomalowanego na czarno specjalnego docka na lampę systemową
    Ostatnio edytowane przez pank ; 03-05-2011 o 23:25 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale przy 2 lampach do wyzwolenia trzeba miec juz chyba dwie systemowki? Nie prosciej ND lub po prostu systemowkami walnac? Wiem ze to nie to samo, ale to cale przyklejanie lamp itd. po prostu do mnie nie przemawia.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Filtr szary jednak trochę kaszani obrazek, a systemówki w hss mają za małą moc w plenerze.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na ten 2gi problem podobno wynaleziono rozwiazanie

A wracajac do tematu watku - to w koncu synchronizuja z krotkimi czasami czy nie, bo sie pogubilem czy wciaz rozmawiamy o czasie migawki czy blysku?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Bo tryb HSS to praca jak ze światłem ciągłym. Znaczenie ma czas migawki, a czas błysku - nieistotne, byle był długi i "dał sie pociąć migawką".
    Ponieważ padło tutaj podejrzenie że sprzedawca nie wiedział co mówi i lampę o krótkim czasie błysku zareklamował jako działającą w hss to chciałem sprawdzić czy faktycznie czas błysku jest krótszy niż w "normalnej" lampie i stąd próby fotografowania czegoś w ruchu.

Parametry techniczne lampy są tutaj:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Takie durne rozwiązanie przyszło mi do głowy na hss w plenerze. Na aparacie coś co pozwala wyzwolić lampę systemową w hss, Pocket/Radiopopper/Pixel, systemówkę z odbiornikiem ustawioną na minimalną moc mocujemy palnikiem w stronę fotoceli w lampie studyjnej izolując jakąś taśmą samoprzylepną. Powinno działać.
    Ale po co? Kupujesz pixele, nadajnik na aparat, odbiornik do studyjnej podłączasz ustawiasz czas 1/8000 i działa, przynajmniej na quantuumach

Domyślnie

Zamawiam dual power 300 ws, i do tego filtr hoya x8 hmc, mam nadzieje ze 3 dzialki przyslony nizej pozwola mi zejsc do czasu 1/125 w popoludniowym sloncu przy f2.8 na przyklad... mam tez nadzieje ze hoya za bardzo nie skaszani obrazka....

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

W popołudniowym słońcu da radę robić tymi quantuumami bez problemu. Iso 50 w aparacie, mimo iż sztuczne w takich warunkach się przydaje. Chciałem porobić testy porównawcze tych quantuumow z systemowka (jedno i drugie z parasolką odbijającą) ale na długie weekendy pracowałem :/
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Ale po co? Kupujesz pixele, nadajnik na aparat, odbiornik do studyjnej podłączasz ustawiasz czas 1/8000 i działa, przynajmniej na quantuumach
    U mnie "niby" działa, ale klatka nie jest równo naświetlona.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Strona 36 z 65 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów