Strona 34 z 65 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

300Ws słońce jak najbardziej zgasi ale z krótkimi czasami, sam niedawno próbowałem tej sztuki z Dual Power 300+, przy F/22 oraz czasie 1/125s, przy pełnej mocy lampy z założonym tylko reflektorem i lampą w odległości około 2,5 - 3 metrów od modelki udało mi się uzyskać ładne niebo - wraz z słońcem w kadrze oraz modelka była poprawnie naświetlona. Więc przy krótkich czasach da się zgasić słońce było około godziny 14, więc słońce wysoko nad horyzontem

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    oraz że posiada funkcję błysku stroboskopowego.
    Jak częstego? Testuj szybciej! Albo zadzwoń do tych co ci to wcisnęli ;P

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jak częstego? Testuj szybciej! Albo zadzwoń do tych co ci to wcisnęli ;P
    Można sobie ustawić od 2 do 20 błysków i interwał czasowy między nimi, najszybszy tak na oko to ze 3-4 fps. Do kiczowatych efektów na sali weselnej idealne . No i jeszcze mogę dodać tyle że lampa trochę szybciej się ładuje niż zwykła R+ Digital.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza Zobacz posta
    300Ws słońce jak najbardziej zgasi ale z krótkimi czasami, sam niedawno próbowałem tej sztuki z Dual Power 300+, przy F/22 oraz czasie 1/125s, przy pełnej mocy lampy z założonym tylko reflektorem i lampą w odległości około 2,5 - 3 metrów od modelki udało mi się uzyskać ładne niebo - wraz z słońcem w kadrze oraz modelka była poprawnie naświetlona. Więc przy krótkich czasach da się zgasić słońce było około godziny 14, więc słońce wysoko nad horyzontem
    Ale czytałeś wcześniejsze posty i orientujesz się że primo, to nie działa, drugie primo, nawet jeżeli działałoby, moc lampy spadnie drastycznie żeby wyrobić się z błyskaniem?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Mówienie o tym że lampa 'synchronizuje z czasem 1/8000' w sytuacji gdy klatka nie jest poprawnie naświetlona jest bez sensu.

Ale to że cała klatka jest naświetlona na 1/8000 zalezy od czasu trwania błysku - powtarzam to po raz n-ty. Oraz od poprawnej synchronizacji.
    parametr lampy - czas trwania błysku.
    parametr body - czas synchronizacji.
    synchronizacja - moment "odpalenia" lampy
    Ja juz nie wiem jak jaśniej to napisać.
    Używaj określeń zgodnie z ich znaczeniem.
    Acha, i zobacz sobie gdzieś na wykresie jak wygląda błysk HSS w lampie systemowej takiej jak 580EX. To nie jest jeden długi błysk a właśnie seria kilkunastu mniejszych bardzo szybko po sobie.
    Doskonale o tym wiem. I to czy to długi błysk, czy seria błysków jest bez znaczenia. Ważne, że w sumie trwają pewnie jakąś 1/300 s.
    Wypisuję się z dyskusji do czasu gdy będziesz wiedział czy chodzi ci o krótki czas błysku lampy, czy o możliwość synchronizacji lampy w trybie HSS. To dwie różne sprawy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez yakuza Zobacz posta
    300Ws słońce jak najbardziej zgasi ale z krótkimi czasami, sam niedawno próbowałem tej sztuki z Dual Power 300+, przy F/22 oraz czasie 1/125s,
    Ludzie, piszcie precyzjnie. 1/125 to nie jest praca z krótkimi czasami, ale normalna synchronizacja.
    Ja się poddaję.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-05-2011 o 00:05 Powód: Automerged Doublepost
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja juz nie wiem jak jaśniej to napisać.
    Jak wrócę do Poznania, to spróbuję to narysować, albo nawet i zanimować na filmie.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

Ale to że cała klatka jest naświetlona na 1/8000 zalezy od czasu trwania błysku - powtarzam to po raz n-ty.
    To jest oczywiste, tylko co z tego wynika? Jeśli mi sprzedawca reklamuje wyjątkowość lampy jako działającej z krótkim czasem migawki aż do 1/8000 no to przecież wiadomo że chodzi o poprawnie naświetlone klatki a nie w 9/10 czarne :-)

Uzależniony

Domyślnie

mam wrażenie że dyskutujemy tu o oczywistej oczywistości a jedyną stroną nie pojmującą zagadnienia jest sprzedawca tej lampy ??:

Domyślnie

Ale czeski film z tymi krotkimi czasami. Na poczatku myslalem ze MMM zrobil zart na 1 kwietnia, ale jest miesiac po pierwszym, potem myslalem i slusznie ze to by bylo za piekne zeby bylo mozliwe.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja uważam, że to nie jest jakieś megatrudne od strony technicznej. Wystarczyłoby w nadajniku wyemulować przykładowy sygnał lampy Canona, że jest ona w trybie HSS, a w samej lampie zrobić jakiś układ (być może wspomniany przez MMM kontroler strobo spełnia tą funkcję) umożliwiający wielokrotne, równomiernie rozłożone wyzwalanie lampy w czasie 1/160s, zupełnie jak błyski HSS w lampach Canona.

BTW, znalazłem doskonały artykuł tłumaczący wszystko odnośnie HSSa, migawki, synchronizacji i innych rzeczy, odnośnie których zaistniały potencjalne nieścisłości i kłótnie w tym wątku : http://neilvn.com/tangents/2010/08/0...ed-flash-sync/ (dokładnie taki sam artykuł miałem zamiar rok temu walnąć, i nawet już jakieś próby przelania tej wiedzy na łamy canon-boarda były, bo pamiętam, że doszedłem do tego że po włączeniu HSSa moc lampy spada o 2 1/3EV i zachowuje się jak światło stałe (liniowa zależność czasrzysłona), ale ten tekst jest kompletny, spójny i całkiem logiczny)

Czy ktoś nipanimajet po inglisz, a google translate jest dla niego zbyt dużym wyzwaniem, by ogarnąć o co chodzi w tekście? Tłumaczyć go na PL?

Strona 34 z 65 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów