Strona 32 z 65 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To dlaczego zatem zwykła lampa studyjna miałaby w takim strobo nie działać przy małych mocach? Wydaje mi się, że nie ma ograniczenia co do częstości błysków - jest sygnał na synchro i jest moc w kondixach = błyskam.

Czy się mylę i częste błyski są możliwe dopiero w r300hs.

BTW, wydaje mi się, że błysk HSS Canona nie jest podawany tak "na pałę", że do lampy wysyłana jest seria informacji o pojedynczych, zwykłych błyskach, tylko jeden, a to dopiero na lampie jest ten HSS realizowany.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    To dlaczego zatem zwykła lampa studyjna miałaby w takim strobo nie działać przy małych mocach? Wydaje mi się, że nie ma ograniczenia co do częstości błysków - jest sygnał na synchro i jest moc w kondixach = błyskam.

Czy się mylę i częste błyski są możliwe dopiero w r300hs.
    Co do tego czy to są krótkie błyski strobo, czy jeden długi to nie wiem nie wnikam, wiem jedno - mam lampy r+ 300, 600 i 1000Ws i na każdej działa hss w połączeniu z pixelami Także wydaje mi się że te "lampy o krótkich czasach błysku" to po prostu zwykłe lampy, z wbudowanym odbiornikiem a'la pixel, i dołączonym do zestawu nadajnikiem.

Uzależniony

Domyślnie

MMM w prostych zołnierskich słowach. jaki nadajnik jest dołączony w komplecie do lamp serii HS, ew. jakiego nadajnika zaleca używać producent lamp?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    MMM w prostych zołnierskich słowach. jaki nadajnik jest dołączony w komplecie do lamp serii HS, ew. jakiego nadajnika zaleca używać producent lamp?
    Do lampy nie ma dołączonego żadnego nadajnika. Działa (sprawdziłem) zwykły najtańszy np. taki:
    http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN

Według producenta nawet z takim ma działać szybkie synchro, niestety mnie się nie udało tego w żaden sposób uzyskać i na zdjęciu jest typowy efekt naświetlonej tylko szczeliny migawki. W porównaniu do "zwykłej" R300 to efekt z odpalenia pixelami w trybie e-ttl (aparat w M) to efekt jest taki sam (góra zdjęcia ciemniejsza). Jedyna różnica to taka że zwykła lampa R300 daje nawet minimalnie większe naświetlenie klatki ale to pewnie wynika z dłuższego czasu jej błysku.

Instrukcja od lampy jest marna i niestety nie pomogła :-). Jutro będę miał jakieś informacje od dystrybutora, może dowiem się jak te szybkie czasy z lampą uzyskać. Na dzień dzisiejszy to lampa mi daje takie same efekty jak "zwykła" R i szybkie synchro nie działa.
    Takie są skutki kupowania nieprzetestowanych nowości, zaraz się pewnie okaże że trzeba kupić jakiś wyzwalacz za chorą kasę żeby to działało :-)

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ale nawet jakby zaczęło działać to nie będzie tak jak w systemówkach że lampa straci drastycznie na mocy żeby wyrobić się z błyskami?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Ale nawet jakby zaczęło działać to nie będzie tak jak w systemówkach że lampa straci drastycznie na mocy żeby wyrobić się z błyskami?
    No pewnie będzie, ale "co studyjna to studyjna".

Uzależniony

Domyślnie

dla amatorów dynamicznych ujęć, zakładając że te lampy faktycznie trzymają krótki błysk 1/8000 to jest zupełnie fajny wybór. wbudowany odbiornik to też fajna sprawa. Jeśłi róznica pomiędzy zwykłymi a tymi HS jest ze 2 stówki to warto dopłacić .
    ps. w HS synchro przy pełnej mocy jakoś nie wierzę. pochwaliliby sie na stronie z parametrami bo to byłby przełom w konstrukcji lamp studyjnych i potentaci rynku z pewnością juz pakowaliby walizki

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

No właśnie, wygląda to za pięknie żeby było prawdziwe. Coś czuję że to są lampy z krótkim czasem błysku, co jest samo w sobie fajne bo podobne konstrukcje firmowe kosztują masę pieniędzy.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Panowie, pomalutku, bo nie takie wnioski wyciagacie. Lampa o krótkim czasie błysku to zły wybór do pracy ww trybie HSS.
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak, źle napisałem. Synchro ma być do 1/8000, natomiast lampa ma krótki czas błysku...
    I niestety w związku z tym używanie jej do "pracy w trybie HSS" jest problematyczne. Bo w HSS potrzebny jest długi błysk, taki trwający pełen przebieg migawki. A więc byłby pożądany (tak na oko) parametr t 0,1 w okolicach 1/300s.

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Co do tego czy to są krótkie błyski strobo, czy jeden długi to nie wiem nie wnikam, wiem jedno - mam lampy r+ 300, 600 i 1000Ws i na każdej działa hss w połączeniu z pixelami
    Czasy błysku tych lamp są dłuższe i dlatego do HSS sie nadają.

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Według producenta nawet z takim ma działać szybkie synchro, niestety mnie się nie udało tego w żaden sposób uzyskać i na zdjęciu jest typowy efekt naświetlonej tylko szczeliny migawki.
    ..
    Na dzień dzisiejszy to lampa mi daje takie same efekty jak "zwykła" R i szybkie synchro nie działa.
    Takie są skutki kupowania nieprzetestowanych nowości,
    To sa skutki braku zastanowienia nad zagadnieniem błyskania w HSS, bym napisał. Bo lampa całkiem mozlwe, że spełnia to co podaje producent.
    Krótki błysk służy do mrożenia ruchu w normalnym trybie pracy lampy, tzn pracy nie w HSS. Generalnie do pracy w studiu fotograficznym albo przy małej ilości światła zastanego. On da efekt mrożenia przy czasie migawki 1/250 (o ile body ma tyle) i dłuższych.

Na teraz jedynie co możesz wykombinować to praca na niepełnej mocy (błysk jest nieco dłuższy) i liczyc na to, że t 0,1 w tym momencie będzie wystarczająco długi. Bo producent podaje zapewne t 0,5 dla pełnej mocy błysku. A ten parametr tak naprawdę nie za wiele nam mówi.

Pamiętajcie, że pracując w HSS moc leci na łeb na szyję. I przy 1/8000 zostaje tego wszystkiego parę procent w porównaniu do tego gdy pracujemy na normalnej synchronizacji. Lampa 300 WS z body ustawionym na 1/8000s, z założonym softboxem jest i tak słabiutką świeczką gdy pracuje sie w ostrym słońcu.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To sa skutki braku zastanowienia nad zagadnieniem błyskania w HSS, bym napisał. Bo lampa całkiem mozlwe, że spełnia to co podaje producent.
    To nie tak jak piszesz. Od dystrybutora dostałem wyraźną informację że lampa synchronizuje się z krótkim czasem migawki aż do 1/8000s i że HSS jest realizowany przez serię krótkich błysków w czasie gdy szczelina migawki przesuwa się nad matrycą. Instrukcja to 2 kartki z opisem funkcji ale nic z tego nie wynika, lampą się jeszcze nikt nie bawił i nie wiadomo jak to ma działać. Możliwe że zachwalili mi swój produkt "na wyrost" albo jest jakiś sposób żeby to działało tak jak powiedzieli tylko trzeba wiedzieć jak to uzyskać.

Strona 32 z 65 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów