sterującej nie, nie musi widzieć. W końcu body wie, co kazało wykonac tej lampie.
mówisz teraz o lampie sterującej czy o lampie realizującej błysk główny? Bo aparat nie mierzy natężenia światła przedbłysku sterownika. Coś zakręciłeś. Nie zrozumiałem cie tutaj.
W nikonie ( w cyfrowych body z iTTL) na 100% tak nie będzie. W trakcie ekspozycji błysk zasadniczy nie jest mierzony. Wszystko sie decyduje przed otwarciem migawki.
Nad czym ja osobiście ubolewam. Stary system błysku nikona, pod koniec epoki analoga dawał taką możliwość. Błysk w cyfrze - nie.
PS Stary system błyskowy nikona był moim zdaniem precyzyjniejszy. Nowy iTTL ma wiele więcej opcji (większość z nich nie jest mi potrzebna), ale (znowu moim zdaniem) kosztem precyzji (i chyba mniejszej prędkości, jesli chodzi o fps). Nowy iTTL ma ewidentną wadę, że nie można rozprowadzać sygnału po kablach z trójnikami tworząc układ wielolampowy pracujący z dobrodziejstwem TTL. Wtedy pozostaje praca tylko w trybie M. Za to bezprzewodowo da sie robić cuda i to z z dowolną ilością lamp.