Pokaż wyniki od 1 do 10 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jesli chodzi o teoretyczne mozliwosci pracy 430EX jako master to przyznam ze nie jestem pewny czy ograniczeniem jest tylko soft, to ze kazdy palnik kazdej lampy emituje promieniowanie IR to wiem, ale te pronieniowanie trzeba odpowiednio "zaprogramowac/ukierunkowac" wiec musi byc odpowiedzialny za to jakis uklad - i jeste pewny ze ta lampa takowego nie posiada,
    Oj tu motasz. Po co ukierunkowywać IR (czy cokolwiek), skoro to by ograniczało strefę w której można ustawić elementy systemu? Soft lampy nie ma opcji dawania przedbłysków sterujących - to tyle. Lampa potrafi przecież błyskać

..lampy Canona i Nikona nie komunikuja sie ze soba radiowo..
    Oczywiście i to mamy ustalone.

.zadalem Ci pytanie "jak Slave w Canonie komunikuje sie z Masterem w plenerze?"

chodzilo mi o sposob docierania blysku do mastera, skoro palnik slava
    jest zwrocony w strone modela, pomysl prosze logicznie, tak samo jest w Nikonie

wysililem sie i zrobilem przykladowo fotke zebys sobie wszystko mogl w glowie ulozyc

zalozly ze jestesmy w otwartej przestrzeni a lampy sa od siebie oddalone o 5 metrow, pierwsza na planie jest na body i dziala jako master, druga odwrocona czujnikiem w strone mastera na statywie dziala jako slave,

napisz mi jak blysk z tej drugiej lampy dzialajacej jako slave trafi do mastera?? bo przeciez to jest potrzebne aby slava wyslal niby jakies informacje
    Nie, nie jest to potrzebne. Przedbłyski ma widzieć body, nie master. Lampa slave oświetla plan zdjęciowy widziany przez body.
    Jak z powyższych linijek wynika (wytłuściłem to) sugerujesz, że to lampa sterująca powinna widzieć lampę zdalną (jej przedbłyski). Wcale nie musi! To jest błędne myślenie. Systemem nie kieruje lampa błyskowa, a body. To aparat decyduje o błysku, a nie lampa błyskowa. Przedbłyski lampy zdalnej ma widzieć body. Body jest skomunikowane z lampą master. Skoro coś wie body, to wie to lampa master i wysyła odpowiednie komunikaty wg polecenia body. Master wbrew pozorom nie rządzi systemem.
    no i na litosc boska, lampy slave nie wysylaja zadnych informacji do body...
    hm, a po co są przedbłyski lampy zdalnej? Jak działa TTL? Co steruje mocą błysku? Lampa master? Nie (ok, robi to pośrednio, jako wykonawca). Body. Lampa (obojętnie master czy slave, każda z nich) wykonuje polecenia body. Na podstawie informacji zebranych przez body z przedbłysków. Finalnie body wysyła info do lampy zdalnej (poprzez sterownik) jak długo ma trwać błysk by otrzymać odpowiednie naświetlenie.

Schemat wygląda tak:
    Lampa zdalna musi widzieć błyski sterownika (czujnik fotoceli dobrze by był odwrócony do sterownika). Sterownik oczywiście musi być skomunikowany z body (na sankach, na kablu). Body widzi błyski lampy zdalnej.
    Napisze to samo jeszcze inaczej, może będzie jaśniej:
    Komunikacja odbywa sie po trójkącie między tymi elementami. Z tym, że między lampą sterującą a body wymiana informacji musi byc dwukierunkowa. Lampa zdalna dostaje błyski od sterownika, wysyła swoje błyski które muszą być widziane przez body.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-11-2009 o 02:24
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów