Pokaż wyniki od 1 do 10 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    - palnik to nie wszystko, musi on emitowac jakas wiazke podczerwieni przeciez
    1. dlaczego dyskwalifikujesz w komunikacji światło widzialne?
    2. a nie emituje?

Teraz mnie zupełnie rozbroiłeś. Sądziłeś, że do komunikacji jest używane co innego niż normalny błysk? Jakis błysk w podczerwieni? Jest używany tylko w specjalistycznym sterowniku (jak SU800 nikona). Lampa uzywa do tego normalnego palnika. Czerwone szybki pod palnikami to nie żadne osłony emitera IR do komunikacji, to po prostu zupełnie co innego - wspomaganie systemu AF.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    1. dlaczego dyskwalifikujesz w komunikacji światło widzialne?
    2. a nie emituje?

Teraz mnie zupełnie rozbroiłeś. Sądziłeś, że do komunikacji jest używane co innego niż normalny błysk? Jakis błysk w podczerwieni? Jest używany tylko w specjalistycznym sterowniku (jak SU800 nikona). Lampa uzywa do tego normalnego palnika. Czerwone szybki pod palnikami to nie żadne osłony emitera IR do komunikacji, to po prostu zupełnie co innego - wspomaganie systemu AF.
    hehehe, ja o tym dobrze wiem, ale Ty myslisz ze kazda lampa emituje swoim blyskiem jakies informacje w IR?

430EX II dlaczego nie moze pracowac jako master?

skoncz ta rozmowe to jak brakuje Ci argumentow to sugerujesz moja niewiedze i wkladasz w moje usta slowa, ktorych nie wypowiedzialem

odpowiedz mi na pytanie jak lampy komunikuja sie z body Nikona?
    i jak Slave w Canonie komunikuje sie z Masterem w plenerze?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

hehehe, ja o tym dobrze wiem, ale Ty myslisz ze kazda lampa emituje swoim blyskiem jakies informacje w IR?
    oj kolego, ty sądzisz, że czas trwania impulsu IR jest inny niż czas trwania błysku widzialnego? I inna jest ich ilość? To czy komunikacja jest w IR, czy w widzialnym to zupełnie obojętne. Proste pytanie. Sądzisz, że jest inaczej? Bo zdaje się, że to podstawa naszej niezgody. A jak już się przekonasz, że jest jak mówię, to wtedy może przeczytasz ostatnie posty jeszcze raz, biorąc pod uwagę, że lampa slave też ma możliwość wysyłania komunikatów do body. I wtedy wyjdzie na to, że radiowo nie da się odpalić bez przedbłysku lampy w HSS.

430EX II dlaczego nie moze pracowac jako master?
    Będę zgadywał. Producent chce byś kupił droższą lampę posiadającą te funkcje?
    Podobnie ograniczona w nikonie jest SB600. Która by mogła być masterem, a nie jest. Bo czujnik/fotocelę ma, palnik oczywiście ma (jak kazda lampa , tylko soft nie pozwala.
    Pytanie pomocnicze. Lampa 580EX może być masterem? Ma jakiś "promiennik IR" poza głównym palnikiem?

skoncz ta rozmowe to jak brakuje Ci argumentow to sugerujesz moja niewiedze i wkladasz w moje usta slowa, ktorych nie wypowiedzialem
    tzn jakie słowa ci przypisałem?
    Sądziłem, że ty znasz detale swojego systemu, ale skoro ty wiązałeś komunikację wyłącznie z IR no to mamy problem.

odpowiedz mi na pytanie jak lampy komunikuja sie z body Nikona?
    Przedbłyskami, czy w IR czy w widzialnym - bez róznicy. SB600, 800, 900 dając (przed)błysk głównym palnikiem. SU800 dając błysk, ale by on nie był rejestrowalny jest ukryty za czerwoną szybą/filtrem, wiec w efekcie to błysk IR niewidoczny dla matrycy i nie rejestrował się na zdjęciu. I o to chodzi. W lampach wbudowanych w body (u nikona one moga byc sterownikami w większości body) by przedbłyski nie były rejestrowane przez matrycę stosuje sie panelik IR zasłaniający palnik lampy wbudowanej. Ma symbol chyba SG3-IR. Co świadczy o tym, że lampa wbudowana (jak każda zewnętrzna) wysyła błysk widzialny, ale i fragment widma jest w podczerwieni. Oczwiście ta lampa jest sterownikiem obojętnie czy panelik jest, czy go nie ma. Czyli obojętne, czy sterujące błyski są w IR czy w widzialnym. Fotocela i tak jest czuła na oba te światła.
    i jak Slave w Canonie komunikuje sie z Masterem w plenerze?
    sądzę, że tak jak nikon. Na pewno jeśli chodzi o błysk/IR - obojętne. Co do tego jakie sekwencje komunikacji za co odpowiadają w canonie - nie wiem.

Zrobiliśmy niezły OT. Poszukaj info o komunikowaniu się lamp canona. Powinno być w innych wątkach. Pamiętam, że brałem w nich udział (i kogoś też tam wyprowadziłem z błędu). Niektórzy to nadal są przeświadczeni, że komunikacja jest radiowa. Ten wątek jest o Quantuumach Dual Power.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-11-2009 o 18:05
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów