Widze ,ze koledzy kupili ale zadnych wieci nie ma ;-) Wiec lipa ? Czy sesja sie nie udala ?
Widze ,ze koledzy kupili ale zadnych wieci nie ma ;-) Wiec lipa ? Czy sesja sie nie udala ?
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
prędzej czy później będą jakieś zdjęciami akurat sesja nie wypaliła i musiałem przełożyć, za to w tym tygodniu powinny być pierwsze testy w terenie
![]()
a ja ostatnio mialam przyjemnosc wspolpracowac z takimi dwoma lampeczkami quantuum... wzbogacone o dwa softboxy daly w polni mnie zadowalajace swiatlo do moich portretow
szkoda tylko, ze nie byl to moj osobisty sprzet, ale moze kiedys....![]()
yakuza i jak, była sesja? Wyszła? Mam niby swoje doświadczenia, ale lubię sample oglądać, więc czekam na coś
Swoich niestety nie mam jak wrzucić, bo dysk ze zdjęciami mam zupełnie gdzie indziejI pewnie dopiero w październiku będzie możliwość
Siedzę teraz poza miejscem zamieszkania..
Sesja z Quantuum Power-Dual to wygladała mniej/więcej tak:
zdjęcia z tej sesji mniej więcej tak:
Myślę że o lampach na tej podstawie niewiele da się powiedzieć ,ale pewnie się mylę.Nie piszcie mi proszę że modelka się świeci ,patrzy w..i w ogóle bo to będzie off.Ja tylko pokazuję że lampy istnieją i robią zdjęcia
.Reszta niestety jak zwykle zależy od fotografa
![]()
"lampy istnieją i robią zdjęcia" - moja niestety zdjęć robić nie chce i od aparatu nadal jestem uzależniony
a tak na poważnie to sesja była w tym tygodniu ale bez lampy - brak środku na sesjęstrasznie mnie kusi by wypróbować w plenerze sprzęt, no i oby wkońcu się udało w przyszłym tygodniu.
wrzucę 2 zdjęcia pokazujące że lampa błyskaCo do mocy lampy - do oświetlenia i prześwietlenie zdjęcia osoby o wzroście około 1,2m, przysłonie F9, ISO 100 i odległości lampy około 2m od osoby z założonym softboxem 80x120 cm starczy
Przy maksymalnym zmniejszeniu mocy lampy, przysłonie F9,ISO 100 robiąc zdjęcie softboxu Canon nie pokazuje że są przepalenia, wystarczy lekko podkręcić moc i już pokazuje że są przepalenia.
A mnie interesuje czy da nimi rade przy max otworze przesłony (f/1.4 czy max 2.0) coś popstrykać. Czy nie będą za mocne:/ Jak daleko od modela musiałyby stać. Dałoby rade zrobić takie próby?
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
interesują Cię zdjęcia całej sylwetki w tym wypadku o którym piszesz ? gdy tylko trafi się okazja dam znaćale przysłona 1,8 bo niczego jaśniejszego nie mam jeszcze :/
Mają 18 działek regulacji a nie 32 jak inne Quantuumy z serii R+ i digtal czy S.
A więc z jasnymi szkłami trudniej.Na razie nie próbowałem z największymi otworami jasnych szkieł.Myslę że jest duży margines działania na narzędziach modelujących,ich ustawieniu,pośrednim świeceniu, a nawet przysłonięciu dodatkową warstwa tkaniny itp.Najważniejszą i decydującą cechą tych lamp jest dla mnie możliwosc zabierania dosłownie wszędzie.Torba Quantuum na kółkach, powieszone na niej dwa statywy ,dwie parasolki ,to zajmuje mało miejsca w bagażniku i przemieszcza się poza samochodem jedną ręką.Brak przewodów, leciutkie aku wiszą na statywach.
W domu również budowa "studia" jak na zdjęciu powyżej b.szybka i łatwa.Znkanie powyzszego [ku radosci małżonki ]również.Cena akceptowalna.
Nie jestem fotografem studyjnym.Dla mnie to po prostu rozszerzenie możliwości focenia wszędzie tam gdzie lampy błyskowe niezbędne.Ogród,dom,wyjazdy. Softboxy,wrota strumienice,beauty pracują na tych lampach jak na innych, tła czy aranże to nie problem,moc dla studia w domu wystarczająca w zupełności,tak że moim zdaniem niezła zabawa.Fotografia to dla mnie hobby na które czasem mam czas a czasem nie.Pewnie upłynie wiele,wiele czasu zanim wykorzystam wszystkie możliwości jakie lampki stwarzają.Jest to również doskonała baza do budowy profii studia w zasadzie niewiele trzeba więcej.Kompletują również leciutki zestaw oparty na 580-EXach.Mam nadzieję że moje możliwości focenia będą się rozwijać błyskotliwie.Pewnie zamiłowanie do światła zastanego i tak będzie dominowało ,ale spróbować błysnąć też mam ochotę.Troszkę żartobliwie odpowiedziałem na pytanie o opinię na temat tych lamp ,bo ta opinia to dopiero powstanie :smile:.mam nadzieję.Jak na razie Dual-powery spełniają moje oczekiwania.Pozdrawiam
no i po pierwszej sesjilampa działa fajnie
4 godziny błyskania to nie problem, szybko się ładuje, sesja z zasilania z sieci. Trzeba pierw się nauczyć błyskania, nim zabiorę sprzęt w plener
zdjęcia z sofboxem 80 x 120 przy min mocy około 1m od twarzy modelki i przysłonie f/1,8 są prześwietlone :/
gdy coś obrobię to wrzucę![]()