Strona 62 z 65 PierwszyPierwszy ... 12526061626364 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

na jedną sesję potrzebuję od 50 do 100 błysków max. Po 3-4 błyskach jestem w stanie ustawić potrzebne parametry.
    aligator16 - Polecasz coś żelowego ?
    Ostatnio edytowane przez Witold Spisz ; 24-05-2012 o 21:58
    regulamin pkt. 8

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

50 błysków to chyba na jedno dobre zdjęcie

Domyślnie

50 zdjęć (kto ma na to czas, chybam, że pstryka się, a nie fotografuje bez przesadny, na to potrzebowałem około 20.
    http://www.witoldspisz.com/blog/foto...zawa-zapowiedz
    regulamin pkt. 8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja się na razie nie wypowiem, bo na jednej sesji błysnąłem może z 20 razy więcej nie było trzeba
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ulisses Zobacz posta
    Zasilanie w plenerze to generalnie ciężki temat. Jak w każdym przypadku wszystko zależy od potrzeb. Cenię sobie możliwości jakie daje Tronix Explorer mini - chodzi o banał - normalne gniazdko pod które mogę podpiąć zwykły przedłużacz, do tego 2x600Ws albo 1x1200Ws,
    .
    ile robisz błysków na 2x600 na 1/2 mocy ?
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie Odp: Quantuum R+ Dual Power

ja tak szybko zmienie temat z ciekawości szerokim pstryknąłem sufit na weselu i troche ev ściągnąłem by było plamki widać i moc błysku
    PROSZE NIE OCENIAĆ FOTKI CHODZIŁO TU TYLKO O PLAMKI ! ;]

po prawej dwie plamki to jeden stary Metz 40 mz2 1/2 mocy (nawet ciut więcej, a druga lampa to YN 460II również 1/2 mocy... Obie lampki prawktycznie na pełnej mocy.

Z lewej ta duża plamka to quantuum r+ 600 moc ustawiona pomiędzy 1/8 a 1/4 mocy.

Wszystkie lampy w identycznej odległości od sufitu jak i kąt bardzo podobny.

http://akwilian.neteasy.pl/plamki.jpg
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 09-09-2012 o 02:39
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

witam,
    ja z kolei z innym pytaniem i prośbą o sprawdzenie czy lampa faktycznie ma regulację do 1/32 mocy,
    bo u knie coś z tym jest nie tak, mierzone swiatlomierzem wychodzi mi średnio różnica 4.2 ev co daje raczej 1/16 a nie 1/32. W skrócie to zonk jest na zejsciu z 1/16 do 1/32 - tylko 0.3 ev różnicy.
    lampa jest nowka sztuka wiec mam 10 dni na odeslanie w razie czego.
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Budżetowe lampy mają dość kiepskie skalowanie potencjometra mocy. Jako-tako jest w zakresie 1/2 do 1/16 mocy, ale zakresy 1-1/2 i 1/16-1/32 są delikatnie mówiąc mało precyzyjne.
    W każdym razie lampa od 1 do 1/32 powinna mieć prawie 5 EV różnicy.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Budżetowe lampy mają dość kiepskie skalowanie potencjometra mocy...
    Mam pytanie: czy dotyczy to potencjometra standardowego, czyli pokrętła - czy też sterowania klawiszowo-elektronicznego? A może wszystkie tanie lampy tak mają? Pytam, bo jak będę kupowała lampy - a najpewniej będą to lampy tanie - to będę wiedziała czy zwracać uwagę na potencjometr.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
    dobrze się stało, że źle się stało

Nie bardzo lubię generalizować, ale raczej wszystkie z tańszej półki. Quantuum serii S ma wyświetlacz cyfrowy i też ma odchyłki.
    Trzeba przebadac konkretną lampę, ale sądzę, że na tej półce cenowej wszystkie będą miały małe albo duże odchyłki, idealnie wyskalowanych się nie znajdzie. Jak wspomniałem największe odstepstwa sa na samym poczatku i końcu zakresu regulacji.
    Ja pracuję na Elfo, są wyskalowane zdecydowanie lepiej, ale też nie idealnie.
    Myślę, że to istotniejsze dla ludzi pracujących z flashmeterem i chcących za jedną poprawką dostać idealny wynik.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Strona 62 z 65 PierwszyPierwszy ... 12526061626364 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów