Przebrnałem przez cały wątek i uważam iż najrozsądniejszym wyborem bedzie DP600Ws + dodatkowy akku oraz pixel king![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
to daj znać (najlepiej tu skoro już tu tyle piszemy o Q Dual Power) jak się będzie sprawować Pixel King z lampą Q ...no i jaki wybierzesz aku![]()
5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny
A ja porusze ponownie temat samych lamp. Otóż... skoro to jest lampka plenerowe no to w trudniejszych warunkach wypadałoby ją jakoś osłonić przed czynnikiem atmosferycznym jakim obecnie jest śnieg.
Czy ktoś w ogóle korzystał z tego zestawu albo innego do sesji w zimie?
Zwykła reklamówka założona na samą lampę by wystarczyła czy wypadałoby jakoś porządniej pokombinować z osłonięciem całej lampy??
Co do śniegu, to reklamówka z pewnością starczy, martwiłbym się bardziej o różnicę temperatur, jeżeli będą silne mrozy...
Potwierdzam, reklamóweczka + trochę taśmy/dwie gumki żeby to się trzymało kupy i jest cacy.
No właśnie kminie z tą rożnicą temperatur...aczkolwiek przecież na baterry backu nie działa chłodzenie lampy, tak samo lampa modelująca również... więc raczej nie będzie się to jakoś znacząco grzało żeby faktycznie jakoś to źle wpływało na układ. Owszem po całej zabawie na niskich temp, odstawić lampę w torbie w której była transportowana żeby nie było zwarcia. Nie mówie tu o skrajnych temp:P bo -20 i więcej raczej nam tej zimy nie grozi:]
A co z palnikiem micles? Bo w sumie palnik jest tak skonstruowany że wychodzi poza lampę no i są miejsca gdzie śnieg może wlecieć przypadkiem-nie mówię tu o korzystaniu z softa bo wtedy jest ochroniony ale przy BD albo samym kloszu.
Pytam bo często na filmach np snowboardowych używają lamp nawet w trudnych warunkach... więc stąd nasunęło mi się to pytanie.
Ostatnio edytowane przez KuzynPit ; 14-01-2012 o 13:17
Mam jedno pytanie odnosnie akumulatora w Quantuum R+ DP.
Mianowicie jak dlugo mozna trzymac aku w torbie, zanim sie rozladuje ?
W zwyklych akumulatorach AA efekt rozladowania nastepuje po kilku dniach, w takich np Eneloop`ach od Saanyo prad trzyma sie dluzej. Pisza ze po roku jeszcze ok 70% stanu... to dosc dobre parametry.
Pozdrawiam...
- .. -
Wiek,kondycja akumulatora,temp.przechowywania,torba non stop w samochodzie...
wiele czynników ma wpływ.
Ja używam stosunkowo rzadko ww.akumulatorów.Jestem lekko zdziwiony że w zasadzie
nie zaobserwowałem rozładowywania.Profilaktycznie co dwa ,trzy miesiące sprawdzam i tyle.