Strona 44 z 65 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    W zielonkawej , oznaczony jako BP-3.
    A tego używam akurat do 600 W, nie wiem dlaczego ale jakoś bardziej mnie przekonuje do siebie. Nie wiem dlaczego masz z tym problemy.

Domyślnie

tak apropos lamp HS to jak dzisiaj przeczytalem info producenta to sie wszystko wyjasnilo z tym trybem FP
    Funkcja FP-HighSpeed
    Lampa Quantuum R+300 Digital HS wyposażona została w użyteczną funkcję, która wspomaga fotografowanie z czasami migawki krótszymi od czasu synchronizacji X-Sync. Jej uruchomienie powoduje wydłużenie czasu trwania błysku i pozwala swobodnie korzystać z dostępnych czasów otwarcia migawki w aparacie nawet do wartości 1/8000s. Aby skorzystać z tej funkcji konieczne jest posiadanie aparatu i lampy systemowej wspomagających tryb wyzwalania błysku FP-HighSpeed.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Resztę zabawy i porównywanie ze zwykłą R300 jutro.
    Było, czy przegapiłem?

Mam jedno życzenie, porównać trzy lampy :

1)Quantuum600HS
    2)Dowolna studyjna bez magicznego HS
    3)580exII

Wszystkie w tym samym softboxie stojącym w tej samej odległości od obiektu (ściany?), moc 1/1, na aparacie 1/8000 i przysłona taka jak trzeba, wyzwalane pixelem.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Było, czy przegapiłem?
    Ja tego magicznego HS nie zauważyłem. Jeśli już to stara lampa Q300Ws (bez plus) dawała dłuższy błysk i lepiej naświetloną klatkę z krótszymi czasami migawki. W instrukcji nie było nic na temat jak 'HS' się włącza więc po kilku zabawach lampę odesłałem do sprzedawcy.

Wczoraj miałem okazję pierwszy raz pobawić się w plenerze zwykłą lampą 600Ws + LP-750 i oktą 150cm. Światło bajeczne, czas ładowania taki jak ze zwykłego gniazdka. Spokojnie wystarcza mocy żeby zgasić światło słoneczne w środku dnia na f/8. Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.

Gdybym nie miał już "zwykłych" lamp studyjnych to chyba zastanawiałbym się czy zamiast Lp-750 nie kupić jednak dual-power 300Ws. Większość zdjęć jednak robię jasnymi stałkami, wtedy lampa pracuje na 1/32 mocy więc błysków z battery packa dużo a czas ładowania krótki.

Domyślnie

Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.
    Mmm- co masz na myśli? bo właśnie kupiłem 300tke i w planach będą testy w plenerze i zastanawiam się co mialeś na mysli mowiać że 1/32 w przypadku 300ws da lepszy efekt przy dużym otworze?:>

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuzynPit Zobacz posta
    Mmm- co masz na myśli? bo właśnie kupiłem 300tke i w planach będą testy w plenerze i zastanawiam się co mialeś na mysli mowiać że 1/32 w przypadku 300ws da lepszy efekt przy dużym otworze?:>
    1/32 mocy lampy 300Ws da dwa razy mniej światła niż 1/32 mocy lampy 600Ws więc można o jedną działkę otworzyć przysłonę w aparacie.

Domyślnie

Mhmmm no w sumie racja..
    Jesli ktoś będzie chciał test 600tki i 300tki z octą 120cm/BD+grid to dajcie znać bo z kumplem planujemy zrobić takowy test zarówno studyjny jak i plenerowy:]

Domyślnie

Ja tego magicznego HS nie zauważyłem. Jeśli już to stara lampa Q300Ws (bez plus) dawała dłuższy błysk i lepiej naświetloną klatkę z krótszymi czasami migawki. W instrukcji nie było nic na temat jak 'HS' się włącza więc po kilku zabawach lampę odesłałem do sprzedawcy.

Wczoraj miałem okazję pierwszy raz pobawić się w plenerze zwykłą lampą 600Ws + LP-750 i oktą 150cm. Światło bajeczne, czas ładowania taki jak ze zwykłego gniazdka. Spokojnie wystarcza mocy żeby zgasić światło słoneczne w środku dnia na f/8. Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.

Gdybym nie miał już "zwykłych" lamp studyjnych to chyba zastanawiałbym się czy zamiast Lp-750 nie kupić jednak dual-power 300Ws. Większość zdjęć jednak robię jasnymi stałkami, wtedy lampa pracuje na 1/32 mocy więc błysków z battery packa dużo a czas ładowania krótki.
    Mmm, co do 600 ws i jasnych stalek to moze sprobuj szary filtr na obiektyw, zgasisz jednoczesnie ambient light i bedziesz mogl uzywac otwartych dziurek?
    Albo szara folia filtr na lampe, mozna kupic takie, kwestia tylko montazu, ewentualnie folia na okte, teoretyzuje.

Domyślnie

To ja bym wolał jednak filtr szary na obiektyw.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Mmm, co do 600 ws i jasnych stalek to moze sprobuj szary filtr na obiektyw, zgasisz jednoczesnie ambient light i bedziesz mogl uzywac otwartych dziurek?
    Opisuję sytuację z już nałożonym filtrem ND8. Bez niego to w ogóle nic się w plenerze nie zrobi, chyba że po zachodzie słońca.

Strona 44 z 65 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów