Strona 37 z 65 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    W popołudniowym słońcu da radę robić tymi quantuumami bez problemu. Iso 50 w aparacie, mimo iż sztuczne w takich warunkach się przydaje. Chciałem porobić testy porównawcze tych quantuumow z systemowka (jedno i drugie z parasolką odbijającą) ale na długie weekendy pracowałem :/
    długo myślałem czy systemówki czy quantuumy, i jednak wolę quantuumy.
    580 EX to jakieś 50 - 100ws w zależności od modyfikatora, ale z tego co czytałem to bliżej 50ws, więc żeby miec moc 300ws to musiałbym chyba z 5 takich systemówek założyc.
    Na quantuuma 300ws założę oktę 150 cm składaną od fripersa i będę miał piękne światło. Ewentualnie dużą, transparentną parasolkę 150 cm czy coś koło tego.
    Z systemówkami moze byc też problem z równommiernym oświetleniem takiej okty.

Z chęcią bym zobaczył jak wpływa filtr szary na obrazek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, nie wiem czy było, dla zwolenników systemówek, uchwyt na 3 lampy z mocowaniem bowens:

http://allegro.pl/uchwyt-mocowanie-b...573326203.html
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 04-05-2011 o 11:35 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Michał daj sobie spokój z oktą 150 cm. Ja używam w moim przydomowym studio quantuum 600 dual power z oktą 180 cm i nie wyobrażam sobie brać takiego ciężkiego i dużego zestawu w plener. Światło nawet bezpośrednie z tych lampek jest dość przyjemne, więc nie widzę sensu męczyć się z taką dużą oktą. W dodatku pierwszy podmuch wiatru i lampy wylądują w innym województwie.
    Ja mam parasolkę 91 cm (albo 102 cm) i jest naprawdę bardzo dobrze. Dodatkowo taka okta zabiera masę światła i nie wiem czy 300Ws da radę w plenerze.
    Co do systemówek, mam kabel ettl i jakoś nie mam czasu sprawdzić jak to działa w plenerze z parasolem i porównać do quantuumów.
    Ja lampki wyzwalam fomexem dr ray i 1/160 z 5d mkII mi się ładnie naświetla (1/160 działa na pewno dobrze, nie pamiętam czy 1/200 też działa dobrze).
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dyskusja schodzi na tematy plenerowe .. wiec skonczy sie na Elinchromie tak jak u mnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=74334

Uzależniony

Domyślnie

nie tylko u Ciebie Czacha, u mnie po przerobieniu wielu wariantów skończyło sie podobnie

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

E, tam, Elinchromy są dla mięczaków
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony

Domyślnie

też słyszałem że qunatuum rozważa zmianę nazwy na pudzianlight

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

W sumie, wszystko zależy od tego jak robimy sesje plenerowe. Do spacerków po mieście Elinchrom jest bardzo fajny bo mały, ale jak ktoś robi sesje bardziej stacjonarne na których więcej uwagi i pracy wkłada się w ustawienie świateł to coś o większej mocy a mniejszej mobilności wydaje się sensowniejsze. Te Q300 DP to taki ni pies ni wydra, ani super mocne ani super mobilne.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Te Q300 DP to taki ni pies ni wydra, ani super mocne ani super mobilne.
    300 ws to jedna działka przysłony słabiej niż 600 ws...
    sam się zastanawiam, ale myślę że powinno wystarczyc ?
    czasami nawet może byc korzystniej, łatwiej zejśc z czasem do synchro albo łatwiej otworzyc przysłonę (w przypadkach bliskiego umiejscowienia okty od modela).

a co do możliwości oświetlenia dużej okty 150 cm to według mnie powinno dac radę 300 ws... to znaczy okta będzie na pewno dobrze oświetlona, natomiast jaka moc z tego wyjdzie to grzyb raczy wiedziec :-/

Piotr trochę nie kumam Twojej wypowiedzi, miałeś przecież duży namiot a w nim 3 x 580 EX z tego co pamiętam, a to jest dużo słabsze niż 300ws i dawałeś radę.....
    Jak to w koncu jest ?

Oczywiście ja z ostrym słońcem nie zamierzam walczyc tym 300 ws.
    :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Michał daj sobie spokój z oktą 150 cm. Ja używam w moim przydomowym studio quantuum 600 dual power z oktą 180 cm i nie wyobrażam sobie brać takiego ciężkiego i dużego zestawu w plener. Światło nawet bezpośrednie z tych lampek jest dość przyjemne, więc nie widzę sensu męczyć się z taką dużą oktą. W dodatku pierwszy podmuch wiatru i lampy wylądują w innym województwie.
    Ja mam parasolkę 91 cm (albo 102 cm) i jest naprawdę bardzo dobrze. Dodatkowo taka okta zabiera masę światła i nie wiem czy 300Ws da radę w plenerze.
    Co do systemówek, mam kabel ettl i jakoś nie mam czasu sprawdzić jak to działa w plenerze z parasolem i porównać do quantuumów.
    Ja lampki wyzwalam fomexem dr ray i 1/160 z 5d mkII mi się ładnie naświetla (1/160 działa na pewno dobrze, nie pamiętam czy 1/200 też działa dobrze).
    u mnie pewnie skończy się na razie na parasolce, ale okta mi się marzy :-)

co do pleneru to będę miał asystenta, w zeszłym roku nie miałem, i raz na moście Gdańskim w Wawie parasolka mi pierdyknęła o glebę (razem z 430 EX).

Ja piszę o okcie od FLIPERS - składa się jak parasolka, asystent powienien temat ogarnąc. Ale i tak nie zamierzam błyskac zawsze, tylko wtedy jak będę miał kaprys, będę też doświetlał blendą.

Fakt, że może mi się jeszcze odnienic, jeszcze 3 dni temu kupowałem 3 x yongnuo 460 + parasol, a dzisiaj quantuumy ;-)
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 04-05-2011 o 15:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    300 ws to jedna działka przysłony słabiej niż 600 ws...
    Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, że w świeceniu plenerowym to niekoniecznie o działki przysłony to się rozchodzi a bardziej o dysponowanie taką mocą, która będzie miała znaczącą proporcję w stosunku do mocy światła dziennego, zastanego.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, że w świeceniu plenerowym to niekoniecznie o działki przysłony to się rozchodzi a bardziej o dysponowanie taką mocą, która będzie miała znaczącą proporcję w stosunku do mocy światła dziennego, zastanego.
    to ja tym bardziej nie kumam :-)

skoro Micles robi plenerki z jedną 580 EX + softbox, to jak może zabraknąc mocy w dual power 300 Ws w dużej okcie ?

Podkreślam że nie mówię o zdjęciach w południe w ostrym słońcu na plaży w Sopocie w lipcu.

Strona 37 z 65 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów