Bez przesady, ile pitolenia, wystarczy lampę palnikiem przykleić i zaizolować żeby światła nie wpuszczało. Chyba że lampa studyjna ma fotocelę w jakimś dziwnym miejscu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Od biedy można by wyprowadzić kabelek z fotocelą poza lampę i zrobić np. z dyfuzora pomalowanego na czarno specjalnego docka na lampę systemową![]()
Ostatnio edytowane przez pank ; 03-05-2011 o 23:25 Powód: Automerged Doublepost
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Ale przy 2 lampach do wyzwolenia trzeba miec juz chyba dwie systemowki? Nie prosciej ND lub po prostu systemowkami walnac? Wiem ze to nie to samo, ale to cale przyklejanie lamp itd. po prostu do mnie nie przemawia.
Filtr szary jednak trochę kaszani obrazek, a systemówki w hss mają za małą moc w plenerze.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Na ten 2gi problem podobno wynaleziono rozwiazanie
A wracajac do tematu watku - to w koncu synchronizuja z krotkimi czasami czy nie, bo sie pogubilem czy wciaz rozmawiamy o czasie migawki czy blysku?
Ponieważ padło tutaj podejrzenie że sprzedawca nie wiedział co mówi i lampę o krótkim czasie błysku zareklamował jako działającą w hss to chciałem sprawdzić czy faktycznie czas błysku jest krótszy niż w "normalnej" lampie i stąd próby fotografowania czegoś w ruchu.
Parametry techniczne lampy są tutaj:
Zamawiam dual power 300 ws, i do tego filtr hoya x8 hmc, mam nadzieje ze 3 dzialki przyslony nizej pozwola mi zejsc do czasu 1/125 w popoludniowym sloncu przy f2.8 na przyklad... mam tez nadzieje ze hoya za bardzo nie skaszani obrazka....
W popołudniowym słońcu da radę robić tymi quantuumami bez problemu. Iso 50 w aparacie, mimo iż sztuczne w takich warunkach się przydaje. Chciałem porobić testy porównawcze tych quantuumow z systemowka (jedno i drugie z parasolką odbijającą) ale na długie weekendy pracowałem :/
Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon