Strona 33 z 65 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To nie tak jak piszesz. Od dystrybutora dostałem wyraźną informację że lampa synchronizuje się z krótkim czasem migawki aż do 1/8000s
    Już wcześniej (i słusznie) marszull zwrócił ci wagę (i się z nią zgodziłeś), że to nie jest parametr lampy błyskowej. Dystrybutor może sobie mówić cokolwiek w tym temacie. Że synchronizuje w 1/16000 i w 1/2 s. To nie zależy od lampy, a od body i sposobu synchronizowania.

Może to tylko kwestia definicji. Albo w rozmowie z dystrybutorem obaj mieliście na mysli co innego mówiąc o 1/8000. Ja tego nie rozstrzygnę.

i że HSS jest realizowany przez serię krótkich błysków w czasie gdy szczelina migawki przesuwa się nad matrycą.
    Lub gdy mamy do czynienia z jednym długim błyskiem (jak w normalnych chińskich lampach studyjnych). Tak, to prawda, ale co z tego wynika?

Instrukcja to 2 kartki z opisem funkcji ale nic z tego nie wynika, lampą się jeszcze nikt nie bawił i nie wiadomo jak to ma działać. Możliwe że zachwalili mi swój produkt "na wyrost" albo jest jakiś sposób żeby to działało tak jak powiedzieli tylko trzeba wiedzieć jak to uzyskać.
    Nie wiem jak wyglądała rozmowa z dystrybutorem. Całkiem prawdopodobne, że jeden z was (tzn dystrybutor) mówił o mrożeniu ruchu przy pomocy tej lampki, a ty mając apetyt na krótki czas dorobiłeś sobie teorię, że to ma byc realizowane w trybie HSS. Tymczasem ta lampa może ma krótki czas błysku. I tryb HSS nie ma nic do rzeczy. Tryb HSS to tryb pracy aparatu, a nie lampy. Tryb, w którym sygnał dla lampy o początku błysku jest dawany w momencie gdy pierwsza lamelka zaczyna swój ruch. Więc wiele wczesniej niz tradycyjnie. Bo tradycyjnie taki sygnał jest dawany wiele później, gdy ta lamelka odsłoni całkowicie matrycę/film.
    Tryb HSS wymaga długiego czasu błysku. Nie krótkiego. Lampy o długim błysku nadają się do HSS. Lampy o ultrakrótkim czasie błysku nie nadają sie do HSS.

Zrób eksperyment. Weź 2 lampy EX580. Jedna będzie "sterownikiem" czyli wyzwalaczem służącym jedynie do odpalenia drugiej lampy. Sama nie ma oświetlać planu zdjęciowego. Druga lampa EX580 ma być ustawiona na manual, na 1/128 mocy i oświetlać to co fotografujesz.
    Czas naświetlania 1/8000 - skoro o takich czasach dyskutujemy.
    Nie mam takiego zestawu. Ale lampa na 1/128 mocy świeci zapewne cos koło 1/40.000 s, więc nie może naświetlić całej wysokości matrycy. Jak będziesz wydłużał czas błysku lampy "zdalnej" EX580 (czyli gdy będziesz zwiększał moc 1/128 - 1/64 - 1/32 itd) to w pewnym momencie błysk będzie być może dostatecznie długi by oświetlić całą matrycę.

Lampa studyjna mająca błysk rzędu 1/8000 s będzie super do studia i normalnej synchronizacji. Nie do pracy w HSS.
    Być może (ten konkretny) sprzedawca Quantuuma nie zdaje sobie z tego sprawy i może on wprowadził ciebie w błąd. Nie wiem. Z drugiej strony wiedząc jak działa HSS i znając ten parametr lampy powinno się wyłapać, że to nie ma prawa optymalnie zadziałać.

Czasy t0,5 dla ułamka mocy lampy, albo czasy t0,1, to zupełna zagadka jeśli chodzi o chińskie lampy. Ten parametr nie jest podawany. Zresztą więcej firm jakoś sie nie afiszuje i nie informuje o tych czasach. To generalnie nie jest potrzebne amatorom ( a te czasy są nieciekawie długie, co w akurat dla HSS jest dobre). Na poziomie zawodowym, przy pracy na lampach profoto czy broncolor te parametry da się odszukać w folderach reklamowych.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Podstawowa informacja jaka powinieneś próbowac wyciągnąć od dystrybutora to to, czy ta lampa ma krótki czas błysku 1/8000 (i wtedy się do HSS nie nadaje, o czym pisze powyżej), czy tez ta lampa nadaje sie do HSS (czyli, że ma długi czas błysku, bądź puszcza serię błysków po sobie - to obojętne jaki z tych przypadków zachodzi).
    No chyba, że konstruktorzy są tak genialni, że przełącza się na lampie Quantuuma tryby pracy i potrafi ona dawać zarówno serię błysków (albo dłgi błysk) jak i krótki pojedyńczy błysk.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-05-2011 o 15:15 Powód: Automerged Doublepost
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Może to tylko kwestia definicji. Albo w rozmowie z dystrybutorem obaj mieliście na mysli co innego mówiąc o 1/8000.
    Nie mieliśmy niczego innego na myśli :-).
    Jest oczywiste że synchronizacja z krótkim czasem musi oznaczać prawidłowe naświetlenie całej klatki bo to przecież podstawowa funkcjonalność lampy i
    albo oni sami nie wiedzą co mówią i jakie możliwości ma lampa albo jest jakiś sposób aby lampę tak odpalić.

Domyślnie

nie do konca masz racje
    ty myslales zeby lampa synchronizowala z czasem 1/8000 w aparacie,
    oni zeby blysk mial 1/8000, ktorym mozna zarejestrowac szybki ruch
    i z taka lampa jest to mozliwe, przy pomocy wyciemnienia studia i blysku,
    przy czym czas (w aparacie) nie ma za duzo znaczenia (byle by nie byl za krotki
    i mysle ze to wlasnie Jacek mial na mysli piszac ze mogliscie miec co innego na mysli
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 01-05-2011 o 18:36 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    nie do konca masz racje
    ty myslales zeby lampa synchronizowala z czasem 1/8000 w aparacie,
    oni zeby blysk mial 1/8000, ktorym mozna zarejestrowac szybki ruch
    Nie rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz co oni myśleli? Synchronizacja z czasem migawki to jednoznaczny termin i jeśli ktoś mówi że lampa synchronizuje z czasem migawki do 1/8000 to chodzi o synchronizację a nie o czas trwania błysku.

Domyślnie

Napisz co dokładnie masz na myśli pisząc, że lampa synchronizuje z czasem 1/8000.
    To nie jest parametr lampy. Każda lampa może synchronizować z czasem 1/8000.
    Nie chodzi o synchronizację, ale o to, co zarejestrujesz na matrycy/filmie. Pasek czy cała klatka. A to nie zależy wyłącznie od odpowiedniej synchronizacji (i jakiej - inna jest w trybie normalnym, inna w trybie HSS), ale przede wszystkim od czasu trwania błysku i czasu przesuwania się szczeliny migawki.
    Termin synchronizacja odnosi się do czasu "zastartowania" błysku w odpowiednim momencie. Ten moment jest inny dla trybu HSS i dla trybu normalnego. Inne rozumienie synchronizacji to taki czas, w którym body jest w stanie zarejestrować pełen błysk. I jest to w tym momencie parametr body. NIE jest to parametr lampy. Lampa nie ma żadnego czasu synchronizacji.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-05-2011 o 19:42 Powód: Automerged Doublepost
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Napisz co dokładnie masz na myśli pisząc, że lampa synchronizuje z czasem 1/8000.
    To nie jest parametr lampy. Każda lampa może synchronizować z czasem 1/8000.
    Mówienie o tym że lampa 'synchronizuje z czasem 1/8000' w sytuacji gdy klatka nie jest poprawnie naświetlona jest bez sensu.

Nie chodzi o synchronizację, ale o to, co zarejestrujesz na matrycy/filmie. Pasek czy cała klatka. A to nie zależy wyłącznie od odpowiedniej synchronizacji (i jakiej - inna jest w trybie normalnym, inna w trybie HSS), ale przede wszystkim od czasu trwania błysku i czasu przesuwania się szczeliny migawki.
    No i właśnie to miała według zapewnień dystrybutora zapewnić ta lampa. Przez serię krótkich błysków, które miały "wypełnić" klatkę podczas przesuwu szczeliny migawki nad matrycą.
    Acha, i zobacz sobie gdzieś na wykresie jak wygląda błysk HSS w lampie systemowej takiej jak 580EX. To nie jest jeden długi błysk a właśnie seria kilkunastu mniejszych bardzo szybko po sobie.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-05-2011 o 19:49 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

w/g mojej oceny producent/dealer miał na myśłi własnie krótki czas błysku tej serii lamp czyli do owych 1/8000 natomiast klient założył /wprowadzony , może przypadkowo w błąd/ że bedzie miał synchro do owych 1/8000.

tak czy owak jeśli te lampy dają 1/8000 to jest to fajny sprzęt do mrożenia ruchu w studio. nie wiem ile kosztują ale odpowiedniki konkurencji dające 1/8000 kosztują masę kasy

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    w/g mojej oceny producent/dealer miał na myśłi własnie krótki czas błysku tej serii lamp czyli do owych 1/8000 natomiast klient założył /wprowadzony , może przypadkowo w błąd/ że bedzie miał synchro do owych 1/8000.

tak czy owak jeśli te lampy dają 1/8000 to jest to fajny sprzęt do mrożenia ruchu w studio. nie wiem ile kosztują ale odpowiedniki konkurencji dające 1/8000 kosztują masę kasy
    Jakieś 30% drożej od zwykłej R+300 Digital.
    Jeśli ta lampa faktycznie nie ma hss to ją zwracam bo sam szybki błysk nie jest mi potrzebny.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

I wraca problem dość małej mocy w plenerze.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Pierwszy raz tą informację usłyszałem na targach w Łodzi gdzie lampa była prezentowana a drugi od sprzedawcy. Jest oczywiście możliwe że importer nawciskał głupot sprzedawcom a ponieważ nikt tego jeszcze nie przetestował to sprzedawcy dalej te głupoty opowiadają ludziom zupełnie w dobrej wierze.
    Jak na razie jedyne co mogę potwierdzić to że lampa ma wbudowany działający odbiornik, który udało mi się zdalnie odpalić tanim wyzwalaczem oraz że posiada funkcję błysku stroboskopowego.

Strona 33 z 65 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów