Strona 56 z 65 PierwszyPierwszy ... 6465455565758 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Nie
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Słońce popołudniowe latem - 600Ws to za mało. Nawet z biuti diszem. Nalepiej jak by byłu 2x600, no albo jedna 1200. Wtedy na pełnej mocy będzie na styk.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Kup dobre wyzwalacze i problem czasów zniknie ;-)
    Czy dobrze rozumiem iż, posiadając wyzwalacze obsługujące tryb HSS jesteśmy w stanie robić zdjęcia z czasami znacznie krótszymi od czasu synchronizacji ze wszystkimi lampami studyjnymi (nawet takimi w których specyfikacji nie ma słowa o HSS)
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z większością. Ponadto mamy dość mały wpływ na ilość światła zarejestrowanego przez aparat, pochodzącego z błysku.

Bywalec

Domyślnie

Mógłbyś napisać kilka słów na temat tego, dlaczego w takim przypadku mamy mały wpływ na ilość światła z lampy która dociera do matrycy?
    Bardzo zaciekawił mnie ten temat. Jeśli dobrze wyobrażam sobie sposób w jaki działa taka synchronizacja z krótkimi czasami przy pomocy wyzwalaczy to wyzwalacz po prostu w ciągu kiedy klatka jest naświetlana wysyła kilka sygnałów wyzwalających błysk. Co za tym idzie lampa musi mieć zapas "energi" aby w tym krótkim czasie błysnąć kilka(naście) razy. Jeśli tak jest to tryb HSS realizowany za pomocą wyzwalaczy z taką funkcją nie zadziała w przypadku kiedy lampa ustawiona jest na pełną moc? Czy moje rozumowanie jest poprawne czy działa to w jakiś inny sposób?
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Mógłbyś napisać kilka słów na temat tego, dlaczego w takim przypadku mamy mały wpływ na ilość światła z lampy która dociera do matrycy?
    Bardzo zaciekawił mnie ten temat. Jeśli dobrze wyobrażam sobie sposób w jaki działa taka synchronizacja z krótkimi czasami przy pomocy wyzwalaczy to wyzwalacz po prostu w ciągu kiedy klatka jest naświetlana wysyła kilka sygnałów wyzwalających błysk. Co za tym idzie lampa musi mieć zapas "energi" aby w tym krótkim czasie błysnąć kilka(naście) razy. Jeśli tak jest to tryb HSS realizowany za pomocą wyzwalaczy z taką funkcją nie zadziała w przypadku kiedy lampa ustawiona jest na pełną moc? Czy moje rozumowanie jest poprawne czy działa to w jakiś inny sposób?
    Jeżeli chodzi o lampy reporterskie to to twoje rozumowanie jest dobre, jest to kilka błysków. Jeżeli chodzi o lampy studyjne (tańsze) to wykorzystywany jest długi czas świecenia się palnika lampy.

Bywalec

Domyślnie

Czy aby na pewno? Pisałem o uzyskiwaniu krótkich czasów przy pomocy wyzwalaczy radiowych z funkcja HSS nie zaś z wykorzystaniem fotoceli. I jak wskazuje tytuł tematu chodzi oczywiście o lampy studyjne.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Mógłbyś napisać kilka słów
    Już kiedyś pisałem, ale jakoś nie mogę znaleźć tak od razu. Znalazłem natomiast pełne kompendium : http://www.commercialphotographer.co.uk/blog/?p=274

EDIT : Znalazłem : http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=227
    Ostatnio edytowane przez micles ; 29-11-2011 o 17:21

Bywalec

Domyślnie

Chodziło mi o synchronizacje z krótkimi czasami przy pomocy wyzwalaczy radiowych z funkcją HSS nie zaś za pomocą fotoceli. Czy mam więc rozumieć iż wyzwolenie studyjnej lampy błyskowej lampą systemową w trybie hss i wyzwolenie tej samej lampy wyzwalaczem radiowym obsługującym tryb hss opiera się dokładnie na tej samej zasadzie? Tzn w obydwu przypadkach efekt synchronizacji uzyskiwany jest tylko i wyłącznie dzięki temu iż błysk trwa wystarczająco długo i jest on wyzwalany wcześniej niż w trybie bez HSS?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak .

Strona 56 z 65 PierwszyPierwszy ... 6465455565758 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów