Strona 59 z 65 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

Mam 300tkę dual power, używam ostatnio głównie w pomieszczeniu i wystarcza w zupełności

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Ufff, przegryzłem cały wątek.
    Jedna rzecz mnie panowie jeszcze interesuje. Nie poruszano zbyt często tego zagadnienia. Chodzi mi o to czy da się 600 zmusić do używania światła modelującego/pilota przy korzystaniu z aku. Wszyscy walczą ze słońcem za dnia a ja chciałbym uzyskać dobrej jakości światło przy zachodzącym słońcu. Pilot by się przydał dla szybszego/lepszego ustawiania ostrości.
    Marki trzy.

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Domyślnie

Każdy normalny akumulator do oświetlenia w plenerze (Tronixy, Free Power Energon etc... ) może zasilać również lampę modelującą. Niestety rozładuje się znacznie szybciej Warto w takich sytuacjach korzystać z trybu ABEI (błysk wygasza lampę modelującą do czasu naładowania kondensatorów).
    Podejrzewam, że aku z zestawu Q.R+DP600 musi móc zasilać lampę modelująca bo inaczej mogłoby jej w tym zestawie w ogóle nie być ;] inna sprawa, że ten akumulatorek bardzo szybko się skończy podczas takiej pracy.

Bywalec Awatar lukaszr
    Miasto
    PL

Domyślnie

Nie ma możliwości włączenia lampy modelującej na aku.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszr Zobacz posta
    Nie ma możliwości włączenia lampy modelującej na aku.
    E tam "nie ma możliwości" Wiem, że zestaw nie oferuje światła modelującego na aku, ale wielokrotnie udowodniono, że Polak potrafi Nie zdziwiłbym się, gdyby któryś użytkownik już potrafił.
    Marki trzy.

Domyślnie

Wiesz to zalezy jaki jest pilot (tzn żarówka pilotująca, ew. halogen). Bo jeśli pilot jest na 12V to zasilić go z akku nie problem. Ale jeśli pilot jest na zmienny 230V, a baterypack podaje 12 V prądu stałego to zasilenie pilota robi się problematyczne, delikatnie mówiąc.
    A quantuumy mają piloty na 230V prąd zmienny. Więc .....
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Wiem kombinuję... A te piloty niewymienne są? Panther ma działajacego pilota na aku, więc może jakaś podmiana "żarówki" jest możliwa? Mam przekorne wrażenie, że to jest do obejścia.
    Marki trzy.

Domyślnie

zastanów się 5 sekund.
    Tłumaczyłem jakie są uwarunkowania.
    Panther może świecić z akku, bo ma piloty na 12 V prądu stałego.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Nie znam konstrukcji Quantuuma, ale aby lampa działała, to 12V stałego jest przetwarzane na 300-350V stałego. Żarówka jest na 240V, nawet jakbyś spróbował to "obejść" i żarówka by to przeżyła, to przetwornica mogłaby nie wydolić.
    Czy rozwiązanie "dookoła" typu mocna latarka LED mogłoby Ci pomóc?

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Nie znam konstrukcji Quantuuma, ale aby lampa działała, to 12V stałego jest przetwarzane na 300-350V stałego. Żarówka jest na 240V, nawet jakbyś spróbował to "obejść" i żarówka by to przeżyła, to przetwornica mogłaby nie wydolić.
    Czy rozwiązanie "dookoła" typu mocna latarka LED mogłoby Ci pomóc?
    Nie mam Quantuuma. Po prostu zastanawiałem się czy może ktoś potrzebował pilota w plenerze i wykombinował jak obejść ograniczenie fabryczne. Jacek_Z rozumiem co piszesz, ale nie takie rzeczy ludzie robią, więc myślałem, że ktoś to obszedł. Myślę, gdyby jakiś nasz forumowy inżynier-elektryk za to się wziął to w 5 min. znalazłby rozwiązanie.
    r_m takich rozwiązań dookoła jest milion plus to co jeszcze wymyślą. Chodzi o ograniczenie ilości noszonych bibelotów, które potem trzeba zbierać i pakować.
    Marki trzy.

Strona 59 z 65 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów