Strona 54 z 65 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

heh też robiłem dzisiaj fashion i też 3 stopnie
    aku możesz mieć cały czas ciepłe - zaopatrz się w lodówkę samochodową (izolacja termiczna) , przed sesją wrzuć do niej ze 3 butelki PET z ciepłą wodą i wstaw do środka aku - będzie mu ciepło

zrobiłem 200 klatek na ok 75% błysku i jeszcze się nie wyczerpał (skończyłem bo modelka zamarzła)

fajnie się sprawdza podpięcie pod samochód , podpinałem kilka dni temu i ładuje dużo szybciej , w zasadzie dokupię jakąś małą żelówkę i zamiast do gniazda zapalniczki będę się dopinał do aku ...przy okazji zrobię porządne przejście dla prądu bo wtyczka/gniazdo zapalniczki porządnym przejściem nie jest

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Planowałem zrobić sobie zestaw plenerowy do błyskania z lamp systemowych jednak patrząc na ceny Dual R+ 300 zastanawiam się nad zakupem 2 takich (+ octy 120cm). Jeśli chodzi o lampy studyjne to moja wiedza = 0. Czy taki zestaw wyda w słoneczny dzień w plenerze ?
    Nie śpieszy mi się z zakupem więc każdą radę spokojnie przemyślę.

Zablokowany

Domyślnie

300ws nie da rady w słoneczny dzień.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ale czego nie da rady? Zgasić słońca nie da rady, doświetlić, rozbić cienie da radę.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez G11 Zobacz posta
    300ws nie da rady w słoneczny dzień.
    Owszem, ale ... w słoneczny dzień większym problemem jest uzyskanie czasu synchro 1/250 (filtry ND itp). Zresztą tak naprawdę potrzebe sa lampy różnej mocy na błyskanie słabiutkie, w szare dni i do wnętrz, gdy chcemy pracować na dośc otwartych przysłonach, a inne (mocniejsze) lampy w ostre słońce.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Owszem, ale ... w słoneczny dzień większym problemem jest uzyskanie czasu synchro 1/250 (filtry ND itp). Zresztą tak naprawdę potrzebe sa lampy różnej mocy na błyskanie słabiutkie, w szare dni i do wnętrz, gdy chcemy pracować na dośc otwartych przysłonach, a inne (mocniejsze) lampy w ostre słońce.
    Kup dobre wyzwalacze i problem czasów zniknie ;-)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie zniknie, bo będziemy mieli błysk lampy (w HSSsie) słabszy o 2EV (link)

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nie zniknie, bo będziemy mieli błysk lampy (w HSSsie) słabszy o 2EV (link)
    O ile dobrze ja to rozumie (bo nigdy filtrów ND nie używałem) to filtrami też zabieramy moc lampie. Zakładamy filtr na obiektyw (powiedzmy -2ev) - to lampie moc automatycznie o te 2ev również zabieramy.

Chyba, że coś pokręciłem ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Kup dobre wyzwalacze i problem czasów zniknie ;-)
    Pocket Wizardy są wystarczająco dobre ?

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    w słoneczny dzień większym problemem jest uzyskanie czasu synchro 1/250 (filtry ND itp).
    Chodzi mi o to, że przy sporym natężeniu światła słonecznego + dodany błysk ma się czasy rzędu dajmy na to 1/1000.
    .. to lampie moc automatycznie o te 2ev również zabieramy.
    Owszem. I dlatego 600 WS też może być mało, 1200 też mało . Zaleźy co się chce - rozjaśnić cienie czy zrównoważyć zupełnie słońce. Zalezy jak daleko ustawimy lampę itd itd. Ciężko dawać recepty nie znając cudzego warsztatu pracy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-11-2011 o 21:23
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O ile dobrze ja to rozumie (bo nigdy filtrów ND nie używałem) to filtrami też zabieramy moc lampie. Zakładamy filtr na obiektyw (powiedzmy -2ev) - to lampie moc automatycznie o te 2ev również zabieramy.
    Tak, ale zabieramy po równo światłu z lampy i światłu dziennemu. A przy przejściu pomiędzy trybem zwykłym a HSSem tracimy DODATKOWO 2EV, bo błysk jest realizowany wtedy w inny, "mniej wydajny" sposób.

Strona 54 z 65 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów