No tak zdecydowanie lepiej, tym bardziej że samochodem czasami blisko nie da się podjechać do lokacji, a przedłużacz musiałby iść po kilkaset metrów![]()
No tak zdecydowanie lepiej, tym bardziej że samochodem czasami blisko nie da się podjechać do lokacji, a przedłużacz musiałby iść po kilkaset metrów![]()
na pewno macie rację - nie ma sensu dźwigać zwoju przewodów grubości palca
dwa aku załatwią sprawę (szczególnie przy błyskaniu jedną lampą w plenerze)
lampa ma być u mnie jutro , jak wszystko będzie OK - domówię drugą
octa 150 + grid i DB + plaster były na miejscu w sklepie/hurtowni
składanie octy chwilkę zajmuje ale z drugiej strony nie robię często zdjęć i zbytnio mi to nie przeszkadza
dzięki za podpowiedzi
lepiej kupić dwa takie zestawy bo nóż jakiś rabat dostaniesz przy zakupie dwóch lamp![]()
na pewno tak - ale najpierw wolę pobłyskać jedną - jak się spodoba - domówię drugą
rabat - może przy zakupie drugiej u tego samego sprzedawcy ?
póki co - chłopakom ze sklepu oddalonego ode mnie o jakieś 150km opłacało się sprzedać mi z wliczonym kurierem UPS za 945zł , w moim rodzinnym mieście - 979zł - wiadomo że jak mam jechać przez pół miasta i płacić więcej to wolę nie jechać i płacić mniej...dostawa po trackingu - jutro
lampa doszła , aku ma wystarczyć na jakieś 200 błysków bez ładowania
pytanie - skoro oryginalny aku to 12V (jakieś 3Ah jeśli wierzyć chińskim nadrukom) - czy
ktoś kombinował z podłączeniem zwykłego samochodowego aku ?
sam właśnie rozważam zakup tej lampy i cięgle mam dylemat czy kupić 300+R DP czy może 580EX2(używkę), chciał bym to połączyć z BD i "plastrem miodu". Używać w domowym małym studio + plener. Nie chcę wychodzi poza GO z f/4 max, ale częściej 2.0-2.8.
za 300-etką przemawia moc na plener w studiu i tak bym pewnie schodził do minimum, a za 580EX2 większa mobilność i zawsze mogę użyć jej jako lampy na sankach podczas np. ślubów, bądź innych imprez masowych, a w backupie zostawić sobie 430EX2. Co do podłączenia np. aku od samochodu to myślałem o takiej opcji: aku od ciężarówki + przetwornica na 230V, dzięki temu masz: szybsze ładowanie + pilot
Nie ma potrzeby kombinowania.W instrukcji jest opis połączenia zasilania z samochodu,a w zestawie przewód.
Ilośc błysków przelicz sobie opierając się na róznicy pojemności aku.Jeśli uruchomisz silnik to na litry paliwaW czasie ładowania lampy po błysku na batterypacku świeci się czerwona
dioda.
· Jeśli dioda przy wskaźniku poziomu akumulatora miga na czerwono
oznacza to rozładowanie. Pracę można kontynuować po jego naładowaniu
lub korzystając z zasilania akumulatorem samochodowym.
· Aby podłączyć lampę do zasilania z gniazdka zapalniczki samochodowej
(12V) należy podłączyć kabel zasilający, a następnie przestawić
przełącznik w pozycję CAR. W tym trybie pracy batterypack nie jest
ładowany a jedynie przekazuje zasilanie bezpośrednio z samochodu do
lampy. UWAGA nie zaleca się długotrwałej pracy w trybie
samochodowym z wyłączonym silnikiem, aby nie rozładować
akumulatora.
· W czasie pracy![]()
Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-11-2011 o 16:50
przy wspomaganiu zasilania z gniazda zapalniczki szybciej się ładuje
aku z auta daje taki zapas że hohoa litry paliwa - klekot jak stoi w miejscu to ledwo co pali , wątpię czy litr na godzinę
![]()
A ja w sumie wróce znowu do tematu używania lamp i battery packa w niskich temp... Dziś za oknem mamy niecałe 3stopnie, lampy użyłem w skate parku. Nie zauważyłem jakichś znacznych problemów z lampą. Akumulator wystarczył hmmm no ponad 100 błysków na połowie mocy użyłem, zapaliła się czerwona kontrolka w aku ale nadal błyskało. I w sumie zastanawiam się co by było jeśli bym np otoczenie akumulatora wyścielił jakąś folią termoizolacyjną... i tu rodzi się pytanie czy to by pozwoliło nam na ochronienie akumulatora przed zimnem? Jak myślicie? Bo wiadomo wydajność aku spada przy niższych temp...